Lagbanner
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II
Finns det några talanger i Freiburg II som kommer flyttas upp till Streichs A-lag nästa säsong?

Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II

SC Freiburg II, SC Freiburg U23 eller Freiburgs reserver - kärt barn har många namn, vilket känns extra passande i detta sammanhang då laget det handlar om nästan bara har unga talanger. I två artiklar går Freiburg-redaktionen igenom Freiburg II:s alla spelare och redogör bland annat vilka egenskaper de har och hur deras karriärer förväntas utveckla sig. I denna artikel är fokus på målvakter och försvarare.

Freiburg II ligger för tillfället på en andraplats i 3.Liga-tabellen med 64 inspelade poäng, hack i häl bakom tabellettan SV Elversberg (67 poäng) och precis framför SV Wehen Wiesbaden (63 poäng), Dynamo Dresden, VfL Osnabrück (båda 60 poäng) och FC Saarbrücken (59 poäng). Eftersom Freiburg II inte får flyttas upp till Zweite Bundesliga så är målsättningen för laget egentligen inte så tabellorienterad, utan i grund och botten handlar det om att lagets tränare ska utbilda unga talanger. Men nu när man ligger upp i tabelltoppen har lagets tränare Thomas Stamm uttalat sig om att man vill överträffa Bayern München II:s poängskörd på 65 poäng från säsongen 2019/2020 och därmed bli 3.Ligas bästa reservlag genom alla tider. Med fyra matcher kvar av säsongen är det troligt att man klarar av sin målsättning. Bakom kulisserna är målsättningen att vinna säsongens 3.Liga säkerligen också satt.

Tränare för laget är som sagt den 40-årige schweizaren Thomas Stamm, som har varit i SC Freiburgs verksamhet sedan år 2015. Stamm har under säsongen skapat ett lag som är väldigt starka defensivt men som offensivt - trots många skapade målchanser - har varit väldigt ineffektiva framför motståndarens mål. Man är det laget i 3.Liga som har släppt in minst antal mål, men offensivt finns det hela nio lag som har gjort fler mål än Freiburg II. På grund av Stamms goda jobb med Freiburg II började det ryktas för några månader sedan om att han skulle lämna klubben nu till sommaren. Bland annat fanns det rykten om att Stamm skulle bli ny huvudtränare för FC Basel. Men i början av april dog dock alla rykten då Stamm istället skrev på ett nytt kontrakt med SC Freiburg och därmed förblir Freiburg II:s tränare även nästa säsong.

Så vilka spelare i Freiburg II är det då som Stamm har förlitat sig på under säsongen och som har tagit laget till toppen i 3.Liga? Svaret på den frågan får ni i nedanstående lista, där det i denna artikel fokuseras på målvakterna och försvararna. I nästa artikel, som publiceras om några dagar, är fokus på mittfältarna och anfallarna. I genomgången av spelarna belyses det bland annat hur länge spelarna har varit i SC Freiburg, vilket värde de har på Transfermarkt (TM), vilka egenskaper de har, vad för potential de har och ifall de i framtiden förväntas flyttas upp till SC Freiburgs A-lag.

Noah Atubolu - förstemålvakt i Freiburg II - fick starta mot Qarabag FK i Europa League.

Noah Atubolu - 21 insläppta mål och 12 hållna nollor på 23 matcher - 20 år 
En av Tysklands största målvaktstalanger. Är född i Freiburg och har varit i klubben sedan han var 13 år. Har en lugn utstrålning som ger trygghet till försvararna. Atubolu har en bra räckvidd och bra reflexer, och är även positioneringsstark. Har en väldigt bra teknik för att parera bort skott ut till sidorna. Har bra utsparkar och är generellt väldigt bra med fötterna, även om han också kan bli övermodig ibland. Kan förbättra tajmingen när han kommer ut för att plocka inlägg. Atubolu är visserligen förstemålvakt i reservlaget, men han har redan kontrakt med Freiburgs A-lag och har denna säsongen gjort två matcher i tyska cupen och en match i Europa League. Är även förstemålvakt i det tyska U21-landslaget. Till nästa säsong kan Atubolu också bli förstemålvakt i Freiburgs A-lag - ifall Mark Flekken lämnar klubben. Stannar Flekken kommer Atubolu troligtvis att lånas ut. På lång sikt har Atubolu potential att bli landslagsmålvakt för Tyskland. Transfermarktvärde 2 miljoner euro.   

Niklas Sauter - 10 insläppta mål och 3 hållna nollor på 10 matcher - 20 år
En 1,86 meter lång målvakt som har SC Freiburg som moderklubb. Är andrahandsvalet bakom Atubolu för Freiburg II. Egenskapsmässigt liknar Sauter ganska mycket Gregor Kobel i Dortmund, då han är väldigt reflexsnabb och akrobatisk men saknar en lugn utstrålning. Kan förbättra sina utsparkar och även sitt positionsspel. Kontraktet går ut nu till sommaren och möjligtvis finns det en del intressenter från både Zweite och Bundesliga. Med tanke på Sauters brist på rutin så har jag dock svårt att se honom bli förstemålvakt i ett bättre lag än Freiburg II för tillfället. Förhoppningsvis skriver Sauter på ett nytt kontrakt och blir förstemålvakt i Freiburg II nästa säsong. Har potential att spela i Bundesliga. TM-värde 200 000 euro.    

Philipp Treu - 2 assist på 31 matcher - 22 år
En högerback som ibland har fått vikariera som vänsterback och yttermittfältare. Har varit i SC Freiburg sedan år 2017, men har även en bakgrund i både Kaiserslautern och RB Leipzig. Är ordinarie lagkapten i Freiburg II och har hög status internt i laget. Förutom att Treu verkar ha bra ledaregenskaper är han framför allt väldigt bra i offensiven. Är snabb och väldigt rörlig, har hyfsade inlägg, är bra på långa inkast och gillar även att göra överstegsfinter och utmana motståndarlagets försvarare. Försvarsspelet behöver Treu dock utveckla. Är inte jättebra på att hitta rätt position i defensiven och hamnar stundtals på mellis. Tar även en del felbeslut i det defensiva arbetet. Har ett utgående kontrakt till sommaren och lär lämna klubben. Många lag i Zweite sägs redan nu vara intresserade av Treus tjänster, men för att det i framtiden ska bli spel i Bundesliga behöver han förbättra sig i defensiven. TM-värde 350 000 euro.  

André Barbosa da Silva - 3 matcher - 22 år
En schweizisk högerback som har varit i klubben sedan år 2018. Kan även spela både som högermittfältare och mittback. Framför allt defensivt håller Barbosa en bra 3.Liga-nivå, men han har varit väldigt skadedrabbad de senaste två säsongerna, vilket är en anledning till att det har blivit få matcher i Freiburg II. Har ett utgående kontrakt nu till sommaren och kommer med stor sannolikhet att lämna klubben. På grund av Barbosas skadehistorik kan det bli svårt att hitta en ny klubb på samma nivå som klubbarna i 3.Liga. TM-värde 100 000 euro.   

Philip Fahrner - 2 mål och 1 assist på 26 matcher - 20 år 
Fahrner är lagets alltiallo då han i grund och botten är innermittfältare men under säsongen har spelat på alla mittfältets positioner. Samtidigt är det också som högerback han har spelat flest matcher. Fahrner är ingen spektakulär spelare utan en slitvarg som med sin kraftfulla spelstil tar många löpningar både offensivt och defensivt. Går gärna in hårt i närkamperna och är inte rädd för att det kan göra ont. Även om Fahrner har en del oglamorösa attribut så har han även några fina attribut. Har bra spelförståelse och en bra passningsfot. Är bra på att diktera tempot i matchen, oavsett vilken position han spelar på. Spelar överlag med liten risk, vilket har sina fördelar och nackdelar. Ifall Fahrner kan våga att slå de avgörande passningarna oftare och samtidigt fortsätta att ha en bra kvalitet på passningarna så finns det potential i Fahrners spel. Tyskens största brist är att han är ganska långsam. Fahrner har varit i klubben sedan han var 14 år och det är inte omöjligt att vi en dag får se honom i A-laget. Under nästa säsong lär dock Fahrner fortsätta spela med reservlaget i 3.Liga. Har kontrakt med Freiburg II en säsong till. TM-värde 200 000 euro.  

Andi Hoti - 1 mål och 1 assist på 20 matcher - 20 år
1,91 meter lång mittback som är inlånad från Inter i Italien över denna säsongen. Hoti är född i Schweiz men är U21-landslagsspelare för Kosovo. Är den spelaren som har imponerat minst på mig. Är lite långsam i tanken för att se vad som kan hända vid efterföljande situationer och tar en del felbeslut. Trots sin längd väger han ganska lätt i närkampsspelet och agerar för ofta obeslutsamt. Ger stundtals ett ganska klumpigt intryck. Har en hyfsad passningsfot och är ganska bra på att hitta farliga ytor på offensiva hörnor och frisparkar. Har under säsongen varit en given startspelare, men har sedan slutet på februari mest varit skadad. Jag tror inte att Hoti kommer värvas till Freiburg på permanent basis och jag är även tveksam om han håller på högre nivå än 3.Liga. TM-värde 600 000 euro.

Andi Hoti faller till marken i en U21-landskamp mellan Kosovo och England. 

Max Rosenfelder - 1 mål och 1 assist på 17 matcher - 20 år
En mittback som är född i Freiburg och som har varit i klubben sedan han var 11 år gammal. Har varit skadad stora delar av säsongen, men har på slutet varit given i startelvan. Rosenfelder har en följsam och lugn spelstil och en bra blick över spelet. Är väldigt bekväm med bollen vid fötterna och driver den gärna framåt. Är hyfsat snabb och har en bra passningsfot. Är bra på offensiva hörnor. Verkar ha en hög status i klubben och tränar redan en del med A-laget. Har kontrakt till år 2025 och det kan mycket väl bli så att han officiellt flyttas upp till A-laget nästa säsong, men att han samtidigt fortsätter spela med reservlaget. TM-värde 400 000 euro.  

Sandrino Braun-Schumacher - 17 matcher - 34 år
En 1,79 meter lång mittback som är av den brunkigare sorten. För länge, länge sen blev Braun-Schumacher utbildad i SC Freiburgs ungdomsakademi, och efter tio år i bland annat klubbar som Stuttgarter Kickers och Preußen Münster valde tysken att återvända till Freiburg II som 31-åring. Även om Braun-Schumacher får hyfsat med speltid så bidrar han mest med sina ledaregenskaper till denna annars så unga trupp. Har ett utgående kontrakt nu till sommaren och frågan är om inte Braun-Schumacher väljer att avsluta spelarkarriären när säsongen är slut. När karriären väl avslutas är det troligt att han blir kvar i klubben som ungdomstränare. TM-värde 100 000 euro.   

Kenneth Schmidt - 21 matcher - 20 år
En mittback som är född i Freiburg och som har varit i SC Freiburg sedan han var 15 år. Är väldigt trygg och snabb med bollen vid fötterna och är en väldigt kylig och kreativ passningsspelare - vilket också gör att han spelar med hög risk. Har en bra vänsterfot och kan vända spelet bra med långbollar och lägga på yta med precision. Är ganska följsam i försvaret, men kan använda sin fysik mer och vara mer beslutsam i straffområdet när bollen måste rensas bort. Signerade ett kontrakt med A-laget i januari i år och har under våren spelat mot Juventus i Europa League och även fått debutera i Bundesliga, samt blivit tysk U21-landslagsspelare. Lär vara fjärdevalet som mittback i A-laget nästa säsong, samtidigt som han får fortsatt speltid med Freiburg II. Kan förhoppningsvis bli en ganska bra Bundesligaspelare i framtiden. TM-värde 750 000 euro.   

Kenneth Schmidt försöker stoppa Federico Chiesa i Juventus. 

Noah Wagner - 1 match - 17 år
Mittback som har SC Freiburg som moderklubb. Har gjort två matcher för det tyska U17-landslaget. Spelar mest med SC Freiburgs U19-lag. Har ett utgående kontrakt till sommaren, men får säkert ett nytt kontrakt med klubben. TM-värde okänt.

Kimberly Ezekwem - 14 matcher - 21 år 
En mittback som även kan spela vänsterback och vänstermittfältare. Har ett förflutet i Bayern Münchens ungdomsakademi. Har en väldigt stark vänsterfot och är bra på inlägg, långbollar och kortpassningar. Ezekwem är väldigt offensiv som mittback och lämnar ofta sin position för att gå på utflykter som inte sällan slutar med att han blir som en extra yttermittfältare. Är också snabb, teknisk och tempostark. Ezekwem flyttades upp till Freiburgs A-lag för redan två år sedan tillsammans med bland andra Kevin Schade och Kiliann Sildillia, men har inte fått samma utveckling som sina kollegor då han på två år ännu inte har fått debutera i Bundesliga. Kan delvis förklaras genom att han har varit väldigt skadebenägen de senaste säsongerna, och frågan är om Ezekwems kropp håller för spel med eliten. Optimalt för Ezekwems utveckling hade faktiskt varit att lämna SC Freiburg till sommaren och försöka hitta en klubb i t.ex. Zweite där han kan bli en startspelare. Har potential att bli en hyfsad försvarare i Bundesliga, men för tillfället är det ganska långt dit. TM-värde 350 000 euro.    

Jordy Makengo - 1 assist på 31 matcher - 21 år  
Fransman som värvades från Auxerre till Freiburg för två år sedan. Värvades som mittback men har under säsongen skolats om till vänsterback - vilket har blivit väldigt lyckat. Som mittback gav Makengo ett virrigt och klumpigt intryck, och ofta blev han för mycket bolltittande i försvarsspelet. Som vänsterback får han mer användning av sin främsta egenskap, vilken är snabbheten. Driver bollen framåt väldigt bra och kan även kombinera sig framåt genom att antingen gå på överlapp eller väggspela. Är väldigt svårstoppad när han får upp farten. Makengo har ett kontrakt med Freiburg II till år 2025 och jag tror det är bra om han stannar kvar i Freiburg åtminstone nästa säsong för att fortsätta utvecklas som vänsterback i 3.Liga. Har nog inte potentialen för att ta sig ända till Bundesliga, men kan i framtiden säkert hitta en klubb som befinner sig på nivån strax under. TM-värde 300 000 euro.  
 

Ludwig Dahlström2023-05-02 19:09:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II