Lagbanner
Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Freiburg II spelar sina hemmamatcher på klassiska Schwarzwald-Stadion.

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II

SC Freiburg II, SC Freiburg U23 eller Freiburgs reserver - kärt barn har många namn, vilket känns extra passande i detta sammanhang då laget det handlar om nästan bara har unga talanger. I del 2 av Freiburg-redaktionens genomgång av Freiburg II:s alla spelare ligger fokus på mittfältarna och anfallarna. Precis som i den första artikeln redogörs bland annat vilka egenskaper spelarna har och hur deras karriärer förväntas utveckla sig.

Ända sedan SC Freiburg år 2001 startade sin ungdomsakademi - “Die Freiburger Fußballschule“ - har klubben varit väldigt framgångsrika i att flytta upp unga talanger till A-laget. Bland spelare som i dagsläget befinner sig i en annan klubb men som har ett förflutet i Freiburgs ungdomsakademi hittar vi bland andra Nico Schlotterbeck, Kevin Schade, Alexander Schwolow, Maxi Philipp, Oliver Baumann och Daniel Caligiuri.   

I dagens A-lagstrupp hos SC Freiburg finns det ännu fler spelare som har spelat i klubbens ungdomslag; Matthias Ginter, Christian Günter, Kiliann Sildillia, Jonathan Schmid, Yannik Keitel, Nicolas Höfler och Noah Weißhaupt är alla en del av Freiburgs nuvarande A-lag. Klubbens val att investera mycket i sina egna talanger är en av de största anledningarna till att man har blivit så konkurrenskraftig de senaste åren och nu kan utmana om Champions League-platserna i Bundesligatabellen. Frågan är om klubben kan fortsätta att surfa på sin framgångsvåg genom att plocka upp nya talanger underifrån. 

I den första artikeln gick undertecknad igenom målvakterna och försvararna i klubbens U23-lag och redogjorde bland annat hur länge spelarna har varit i SC Freiburg, vilket värde de har på Transfermarkt (TM), vilka egenskaper de har, vad för potential de har och ifall de i framtiden förväntas flyttas upp till SC Freiburgs A-lag. Nedanför görs samma sak för U23-lagets mittfältare och anfallare.

Robert Wagner mot Qarabag FK i Europa League. 

Robert Wagner - 2 mål och 2 assist på 19 matcher - 19 år
Innermittfältare som har tillhört SC Freiburg sedan han var 13 år. Räknas som en av Tysklands största talanger och flyttades upp till Freiburgs A-lag i början på säsongen. Även om Wagner mest har fått spela i 3.Liga så har det även blivit tre matcher i Bundesliga och en match i Europa League med A-laget. Har Kevin De Bruyne som förebild och det finns en del likheter i deras spelstil. Wagner är väldigt offensiv och driver gärna själv bollen framåt i högt tempo och är helt orädd för att tappa bollen. Springer gärna i djupet från sin centrala position och har både ett hyfsat distansskott och en bra passningsfot. Har kontrakt med A-laget fram till sommaren 2024. Får förhoppningsvis mer speltid i Bundesliga nästa säsong då han enligt mig snart är på ungefär samma nivå som Maxi Eggestein (även om de är olika spelartyper). Wagner har potential att spela i Tysklands landslag i framtiden. Transfermarktvärde 900 000 euro.

Patrick Lienhard - 23 matcher - 30 år
Precis som mittbacken Braun-Schumacher blev Lienhard en gång i tiden för länge sen utbildad i SC Freiburgs ungdomsakademi. Den 30-årige mittfältaren återvände till Freiburg inför denna säsongen efter nio år i bland annat klubbar som Eintracht Trier och FC Homburg. Får spela lite överallt på mittfältet där det finns behov, och även om tysken generellt håller hyfsad 3.Liga-nivå så är det ledaregenskaperna som är Lienhards utmärkande kvaliteter. Det är oklart hur långt Lienhards kontrakt är, men när det väl går ut är det troligt att han väljer att avsluta karriären och blir ungdomstränare i SC Freiburg. TM-värde 125 000 euro.    

Merlin Röhl - 2 assist på 11 matcher - 20 år
En innermittfältare som värvades till Freiburgs A-lag för knappa 3 miljoner euro från FC Ingolstadt förra sommaren. Två matcher i Bundesliga (en assist) med A-laget har det blivit, men annars har Röhl mest fått speltid med Freiburg II i 3.Liga. Påminner lite om en ung Leon Goretzka då han gillar att springa från box-till-box. Täcker bollen bra med sin gängliga kropp och har även en bra passningsfot. Är väldigt snabb och smidig för att vara 1,92 meter lång, men använder samtidigt sin fysik för lite i närkamperna och i luftrummet. Offensivt kan Röhl förbättra sina avslut. Defensivt kan han bli bättre på att snabbare hitta rätt positionering. Kan mycket väl lånas ut till ett förväntat topplag i Zweite nästa säsong. Annars är det troligt att han fortsatt är backup i Freiburgs A-lag och får mer speltid i 3.Liga. Har potential att bli en väldigt bra spelare i Bundesliga. TM-värde 2 miljoner euro.  

Felix Allgaier - 2 matcher - 20 år
En defensiv innermittfältare som har SC Freiburg som moderklubb. Verkar inte ha Thomas Stamms förtroende då han sällan blir uttagen till matchtruppen för Freiburg II. Har kontrakt en säsong till med Freiburg II, så lär bli kvar tills kontraktet går ut om ett år. TM-värde 75 000 euro.   

Yannik Engelhardt - 2 mål och 1 assist på 21 matcher - 22 år
En defensiv innermittfältare som är inlånad från Werder Bremen. Är bra i närkamperna, bra på att nicka och vinner ofta bollen åt laget. Läser spelet väldigt bra och positionerar sig ofta rätt både defensivt och offensivt. Agerar ofta som speluppbyggare när laget startar sina anfall och har en bra passningsfot. Engelhardt följer också gärna med upp i anfallen och kan både driva bollen själv och väggspela sig framåt i plan. Därtill är Engelhardt ganska snabb och har generellt ett väldigt bra tempo i sig. Är också en av lagets stora ledargestalter och har beskrivits internt i klubben som lika “mogen som en 48-åring”. Är helt given i startelvan men fick tyvärr början av säsongen spolierad av skador. Det blir intressant att se om Werder Bremen vill använda sig av Engelhardt under nästa säsong, för han har potentialen att bli en bra Bundesligaspelare. Om Bremen inte behåller Engelhardt tror jag det finns många klubbar i Zweite som vill knyta till sig denna talang. TM-värde 550 000 euro.   

Julian Stark - 5 mål och 2 assist på 28 matcher - 22 år
Stark värvades från succéklubben Heidenheim i somras. Är en innermittfältare med en modern brunkig spelstil. Ord som kraftfull, beslutsam, löpstark och aggressiv beskriver Julian Stark bäst. Har inte den bästa passningsfoten, men stundtals visar tysken upp väldigt bra tekniska förmågor med bollen. Stark är också målfarlig och han följer gärna med upp i anfallen för att kunna gå på eget avslut. Kan även vikariera som mittback vid behov. Har kontrakt ett år till med Freiburg II. Borde kunna etablera sig i en Zweite Bundesliga-klubb i framtiden. TM-värde 200 000 euro.

Oscar Wiklöf - 3 mål och 3 assist på 20 matcher - 20 år
En finländare från Mariehamn som värvades förra sommaren. Spelar mest som central mittfältare och har goda kvaliteter i offensiven. Har bra teknik och är trygg med bollen vid fötterna. Är bra på att hitta medspelare med kreativa passningar. Har bra precision även i sina skott. Är en ganska långsam spelare, men bristen i snabbhet vägs upp av bra spelförståelse. Behöver utvecklas i att göra sina aktioner i ett högre tempo. Defensiven kan också bli bättre då Wiklöf ibland väger lätt i närkamperna. Har ett kontrakt till sommaren år 2024 och borde ha som målsättning att bli helt ordinarie i startelvan i Freiburg II nästa säsong. Jag tror Wiklöfs spelförståelse kan ta honom till högre höjder än 3.Liga och möjligtvis kan han bli en framtida landslagsspelare för Finland. TM-värde 300 000 euro.    

Mika Baur - 3 mål och 2 assist på 17 matcher - 18 år 
Baur har varit i SC Freiburg sedan han var 13 år. Spelar mest som yttermittfältare, men kan även spela centralt på mittfältet. Är väldigt rörlig, kvick, teknisk och innovativ. Har en bra spelförståelse och kan hitta fina ytor till lagkamraterna med sina passningar och inlägg. Är ganska kort och långt ifrån att vara ett muskelberg, men arbetar ändå flitigt i defensiven och pressar sina motståndare bra. Kan gå mer direkt mot mål och även bli mer kylig i sina avslut. Att det inte har blivit så många matcher i Freiburg II denna säsongen beror delvis på att Baur fortfarande spelar med Freiburgs U19-lag. Har kontrakt ytterligare en säsong med Freiburg II och under det närmsta året lär han få mycket mer speltid i 3.Liga. På lång sikt är det väldigt troligt att han flyttas upp till Freiburgs A-lag och blir åtminstone en bra spelare i Bundesliga. TM-värde 600 000 euro. Kuriosa: Mika Baurs pappa - Markus Baur - har vunnit Handbolls VM och EM med Tyskland i början på 2000-talet.  

Lars Kehl - 6 mål och 4 assist på 32 matcher - 21 år 
En offensiv mittfältare som har varit klubben trogen sedan han var 11 år. Utgår ofta som ytter på högerkanten, men har en ganska fri roll där han rör sig över stora ytor och gärna droppar ner i planen. När han anfaller centralt så hotar han mest - då kan han både hitta medspelare med svåra passningar och även själv gå på avslut. Har ett väldigt bra distansskott och gjort ett par drömmål under säsongen - både i det öppna spelet och på frisparkar. Har bra spelförståelse och tajming, använder sig ofta av få touch och är en osjälvisk spelare. Sammanfattat så har Kehl en del egenskaper i offensiven som redan nu håller bra Bundesliga-nivå. Problemet är att Kehl ibland blir osynlig och faller bort från matchbilden. Sedan är han ganska långsam och blir ibland för statisk. I defensiven kan Kehl också förbättras. Kehl har ett utgående kontrakt till sommaren och det är oklart om han väljer att förlänga med Freiburg. Det hade varit kul att se Kehl i Freiburgs A-lag, för potentialen finns där, men frågan är om han är redo för Bundesliga just nu. Skulle Kehl inte skriva på ett nytt kontrakt med Freiburg så borde det finnas gott om intressenter i Zweite. TM-värde 350 000 euro.

Daniels Ontuzans till höger i bild under en landskamp mellan Lettland och Andorra. 

Daniels Ontuzans - 8 matcher - 23 år
Gammal Bayern München-talang som sedan två år tillbaka tillhör Freiburg II. Är en hårt jobbande yttermittfältare som gillar att dribbla och utmana på egen hand. Ontuzans gillar att slå inlägg, men precisionen behöver bli bättre. Är ingen klinisk avslutare och har varken gjort mål eller assist denna säsongen. Är ganska snabb men använder ibland för många touch vilket sänker tempot i matchen i onödan. Var startspelare i början av säsongen men har sedan oktober förra året varit skadad. Har ett utgående kontrakt och lär lämna Freiburg II. Ifall Ontuzans får bukt med sina skadebekymmer borde han kunna hitta en ny klubb i 3.Liga. Behöver bli mer effektiv i poängskörden för att kunna ta nästa steg i karriären. Har hittills gjort sju landskamper för Lettland. TM-värde 150 000 euro.   

Ji-han Lee - 2 assist på 14 matcher - 20 år
Sydkorean som värvades in från Boin High School i Seoul under januarifönstret år 2022. Är en yttermittfältare som är teknisk, kreativ och löper mycket i djupled. Har ibland en del fina aktioner, men är väldigt ojämn och krånglar ofta till det för sig. Behöver bli mer kylig i de avgörande momenten i planens sista tredjedel. Jobbar bra i det defensiva arbetet. Har för det mesta fått hoppa in från bänken denna säsongen. Lee har kontrakt med Freiburg II ett år till och han bör stanna för att försöka slå sig in i startelvan till nästa säsong. Är verkligen en oslipad diamant, men har potential att spela i åtminstone Zweite. TM-värde 150 000 euro.    

Guillaume Furrer - 11 matcher - 22 år
En schweizare som har varit i Freiburg sedan han var 18 år gammal. Är en sevärd yttermittfältare med bra bollkontroll som vill utmana och dribbla av motståndare i hög fart. Dock alldeles för ineffektiv framför målburen. Furrer har inte gjort ett enda mål eller assist på två säsonger i 3.Liga, vilket delvis kan förklaras genom att avsluten, inläggen och passningarna inte har hållit tillräckligt bra kvalitet, men också då schweizaren har varit väldigt skadebenägen. När Furrer väl har varit frisk har han endast fått vara med i startelvan vid ett tillfälle de senaste två åren - så med andra ord är Furrer heller ingen favorit hos tränare Stamm. För några år sedan trodde jag Furrer var ämnad att i framtiden få spela för Freiburgs A-lag (han har vid tidigare år varit med på A-lagets försäsong), men Furrers utveckling har tyvärr stagnerat rejält. Kontraktet med Freiburg II går ut efter denna säsongen och viktigast nu är att hitta en ny klubb där han får mycket speltid - t.ex. en annan klubb i 3.Liga. Faller lyckan väl ut skulle han i framtiden kunna hitta en bra klubb i förstaligan i Schweiz  - potentialen finns där, även om vägen är lång. TM-värde 150 000.  

Julian Guttau - 2 mål och 5 assist på 32 matcher - 23 år
Guttau värvades i somras från hemstaden Halle och Hallescher FC, där han började som tolvåring och tog sig upp till A-laget. Under sitt år i Freiburg II har Guttau varit startspelare nästan hela tiden. Kan spela på alla positioner längst vänsterkanten, men är bättre längre upp i planen. Lite av en gammaldags spelstil då han är löpstark och gärna slår inlägg. Har tunga skott i sin arsenal, men precisionen kan bli bättre. Tar hand om en del av lagets fasta situationer. Överlag kan man säga att Guttau har många fina kvaliteter men att hans aktioner på plan håller en ojämn nivå. Kontraktet går ut efter säsongen och det kan mycket väl finnas intresse från klubbar i Zweite. Ifall Guttau kan bli jämnare i sina prestationer tror jag att han kommer spendera större delen av karriären i just Zweite. TM-värde 275 000 euro.

Alexander Prokopenko - 3 matcher - 21 år
En snabb och dribblande yttermittfältare som är ganska bra defensivt. Värvades gratis från FC Carl Zeiss Jena inför säsongen. Har varit skadad stora delar av säsongen, därav att det inte har blivit så många matcher med Freiburg II. Har kontrakt med Freiburg II även nästa säsong, så det är nog ändå troligt att han stannar och försöker kämpa till sig mer speltid i 3.Liga. TM-värde 100 000 euro.    

Marco Wörner - 2 matcher - 18 år
En offensiv, central mittfältare som har varit i SC Freiburg sedan han var 11 år. Spelar mest med SC Freiburgs U19-lag där han denna säsongen har gjort sex mål och två assist på 16 matcher. Har ett utgående kontrakt till sommaren, men får säkert förlängt. TM-värde okänt.   

Davino Knappe - 1 mål och 2 assist på 10 matcher - 20 år
Knappe värvades från VfB Stuttgarts U19-lag inför säsongen. Är en yttermittfältare som även kan spela som anfallare. Har en flärdfull och kreativ spelstil och gillar att dribbla mycket. Är en väldigt bra passningsspelare. Han verkar inte riktigt ha tränare Stamms förtroende då han nästan alltid får agera inhoppare, vilket kan bero på att Knappe är svag defensivt och drar på sig en del frisparkar och inte vinner många närkamper. Knappe har kontrakt ytterligare en säsong till och förhoppningsvis får han mer speltid nästa säsong då han enligt mig har intressanta egenskaper och potential att spela på högre nivå än 3.Liga. TM-värde 125 000.

En långhårig Vincent Vermeij under sin tid i Heracles Almelo. 

Vincent Vermeij - 15 mål och 6 assist på 33 matcher - 28 år
Anfallaren Vermeij är en av lagets stora ledare och agerar lagkapten ibland. Vad som sticker ut hos holländaren är hans spelförståelse. Han löper smart både offensivt och defensivt och är otroligt bra på att ta sig till farliga ytor i motståndarens straffområde. Med 15 mål och 6 assist är han också lagets poängmaskin. Problemet med Vermeij är att han samtidigt är långt ifrån klinisk i sina avslut. Holländaren bränner många chanser i varje match då tajmingen, kylan eller bollkontrollen inte alltid finns där. Trots sin längd på 1,96 meter är han relativt svag på att nicka bollen, och jag skulle säga att han är bättre med fötterna vid avslutningslägen. Oförmågan att ta vara på alla lägen skapar tvivel att han klarar spel på en högre nivå. Kontraktet med Freiburg II går ut till sommaren och han lär lämna för nya utmaningar. Det har ryktats om att Düsseldorf är intresserade av att värva Vermeij, och anfallaren bör kunna hitta en klubb i antingen Zweite eller Eredivisie - även om fortsatt succé inte är att ta för givet. TM-värde 600 000 euro.   

Maximilian Breunig - 1 mål och 1 assist på 13 matcher - 22 år
Breunig är en 1,95 meter lång anfallare som även kan spela centralt som offensiv mittfältare. Kommer gärna ner i planen för att möta och agera som uppspelspunkt. Har hyfsat bra teknik och hyfsat bra touch i tillslaget av bollen, men slutprodukten vid de avgörande momenten är ganska ojämn och framför allt behöver avsluten förbättras. Har varit skadad en del under säsongen, vilket är en förklaring till att det inte har blivit så många matcher. Breunig har kontrakt även nästa säsong och han lär stanna tills kontraktet löper ut då han i dagsläget inte håller på högre nivå än 3.Liga. Får han ut sin potential tror jag han kan bli en hyfsad spelare i Zweite. TM-värde 225 000 euro. 

Ludwig Dahlström2023-05-06 10:08:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II