Lagbanner
En dark horse redo att sätta avtryck
Christian Streich och SC Freiburg är redo för rampljuset i Europa League

En dark horse redo att sätta avtryck

Äntligen är SC Freiburg tillbaka i en europeisk klubblagsturnering, och denna gång har laget chansen att sätta ett rejält avtryck.

– Vilket lag håller du på?
– Ett tyskt lag som heter SC Freiburg.
– Freiburg? Spelar de i andraligan eller?
– Nej, dom spelar i Bundesliga. Dom ligger fyra i ligan just nu.
– FYRA!?!?!


Det är ungefär så det brukar låta när man berättar om favoritlaget för nya bekantskaper. Inte ens de som är fotbollsintresserade brukar ha koll på var Freiburg befinner sig i det tyska seriesystemet – vilket på sätt och vis inte är så konstigt. Den tyska fotbollen är ju en outforskad guldgruva för de flesta svenskar, och när Bundesliga väl uppmärksammas brukar det vara Bayern München eller Dortmund som står i fokus. Att Freiburg typ aldrig värvar svenska fotbollsspelare bidrar inte heller till att intresset för klubben ökar i vårt blågula land. Freiburg har faktiskt bara haft en svensk spelare (Benny Wendt) sedan klubben grundades 1904.

Klubben har dock kommit på tal i svensk media på ett eller annat sett de senaste åren. Kanske har du lagt namnet Vincenzo Grifo på minnet efter att Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher nämnt Freiburg-spelaren några gånger i förbifarten i Tutto Balutto? Kanske har du läst Johan Orrenius reportage om SC Freiburg från 2016 då journalisten letade efter en ny favoritklubb att supporta? Eller kanske läste du Erik Nivas artikel, från 2013, om den cyklande galningen till tränare som Freiburg har i form av Christian Streich?

Freiburg nämns alltså lite då och då, och lite här och där, men är fortfarande en anonym klubb för många fotbollsintresserad i Sverige. Att ha spelat i Bundesliga 13 av de 14 senaste säsongerna räcker inte för att bli ihågkommen av gemene svensk. Det räcker inte heller att slåss om Champions League-platserna och komma två i tyska cupen som man gjorde förra säsongen. Det som istället krävs är ett långt Europa-äventyr i en europeisk klubblagsturnering.

Till skillnad från tidigare gånger då Freiburg deltagit i Europa League har man nu både bredd och spets i truppen. I princip alla spelare har något unikt att tillföra och kan således stå för matchavgörande prestationer. Att laget dessutom har en – i klubblagssammanhang – sällsynt sammanhållning får en att tro att Freiburg kan göra en liknande resa som andra oväntade succélag har gjort, så som Sverige 1994, Grekland 2004 och Eintracht Frankfurt i förra säsongens upplaga av Europa League.
.
Trots att Freiburg är bland de lägre rankade lagen i turneringen – från seedningsgrupp 3 – så är känslan att Freiburg bör räknas som en dark horse som kan springa ner vilket lag som helst och sätta ett stort avtryck i Europa League. Det återstår att se om gemene svensk har lagt Freiburg på minnet efter säsongen. Inledningsvis tror undertecknad i alla fall att supportrarna till Olympiakos, Qarabag och Nantes kommer göra det.

Europa League – Grupp G
Olympiakos FC
Qarabag FK
SC Freiburg
FC Nantes

Spelschema:
8 september: SC Freiburg – Qarabag FK

15 september: Olympiakos FC – SC Freiburg

6 oktober: SC Freiburg – FC Nantes

13 oktober: FC Nantes – SC Freiburg

27 oktober: SC Freiburg – Olympiakos FC

3 november: Qarabag FK – SC Freiburg

NUR DER SCF!
 

Fabian Dahlström2022-08-27 11:16:40
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II