Lagbanner
Europakollen: Freiburg

Europakollen: Freiburg

I en artikelserie fortsätter vi ta tempen på lagen som går in i slutspelen ute i Europa.

Ludwig Dahlström – Freiburg-redaktionen

Hur är läget i laget just nu?

- Efter återstarten av Bundesliga i januari har Freiburg tagit 12 poäng på 8 matcher, vilket är ett klart godkänt resultat. Spelmässigt har det dock i nästan samtliga matcher sett väldigt trögt ut. I det defensiva arbetet ser det stundtals lite virrigt ut och offensivt är man oftast inte synkade. Känslan är att nästan alla spelare krampaktigt kämpar för att komma upp till samma höga nivå som hela laget hade under hösten. I dagsläget tycker jag att det bara är Mark Flekken och Lukas Kübler som är inne i en väldigt bra form. Sedan är jag lite orolig för att januari-försäljningen av Kevin Schade till Brentford kan få negativa konsekvenser i prestationerna. Nu har laget tappat ett extremt viktigt vapen i form av Schades snabbhet, och därmed har en dimension försvunnit ur Freiburgs spel och taktik. 

Hur skulle du summera lagets väg fram till slutspelet?
- Som en dans på rosor med oförglömliga minnen. Freiburg var verkligen i toppform och kunde på ett hyfsat enkelt sätt segla igenom gruppspelet med fyra vinster och två kryss - bland annat fixade man en 4-0 seger på bortaplan mot FC Nantes. Men förutom att Freiburg spelade en underhållande och effektiv fotboll så var det många andra saker som förgyllde Freiburg-supportrarnas tillvaro ute i Europa. Motståndarna Qarabag, Nantes och Olympiakos hade alla vackra arenor, karismatiska och underhållande spelare, och framförallt fanatiska supportrar som skapade publikfester med häftiga tifon och mycket pyroteknik. Så vi Freiburg-supportrar fick precis allt vi önskade oss av gruppspelet i Europa League.  

    

Ni lottades mot Juventus. Dina spontana tankar kring det?
- En intressant värdemätare. Framförallt är jag glad att vi slipper möta Sevilla eftersom vi spelade mot dem senaste gången Freiburg deltog i Europa League. Precis som Christian Streich tycker jag det är roligare att möta klubbar vi tidigare inte har spelat mot. Matcherna mot Juventus kommer att bli några av de största i Freiburgs historia, så med ett positivt resultat kan det bli en riktig klassiker.     
 
Vad ger du laget för chanser att ta sig vidare?
- Ganska goda chanser trots allt. Förutsatt att Freiburg hanterar Di Maria bättre än vad Nantes gjorde så ser jag ingen anledning till att inte gå in med stor optimism till dubbelmötet. Självklart är Juventus favoriter, men samtidigt har Turin-laget inte imponerat på mig med sitt spel i de få matcher jag har sett dem under säsongen. Freiburg kan gå in i matcherna utan press, och kommer man upp till samma nivå som man hade under hösten kan man överraska. Skulle säga att det är 60/40 till fördel för Juventus, men mest på grund av den rutin som italienarna besitter.     
 
Vilka ser du som favoriter att ta hem turneringen och hur långt går ni själva?
- Jag skulle nog säga att Manchester United är favoriter. Det känns som det kommer bli svårt för United att vinna Premier League, och då kan man lägga mer krut på Europa League. Dock är man inga solklara favoriter, utan turneringen kan lika väl vinnas av t.ex. Arsenal, Sevilla, Roma, Real Sociedad - eller till och med Union Berlin. Juventus tror jag dock inte kommer vinna Europa League. Hade du frågat mig i höstas så hade jag verkligen trott att även Freiburg hade kunnat vinna Europa League. Nu är förhoppningarna på Freiburg att man i alla fall tar sig till en kvartsfinal. 

TV: Freiburgs väg till åttondelsfinal i Europa League
 

 

SvenskaFans.com2023-03-09 09:00:00

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II