Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Freiburg

Fokus på säsongsavslutningen: Freiburg

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Fabian Dahlström - Freiburg-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?
 
- Efter de snöpliga/slarviga poängtappen mot Mainz (1-1), Hertha (1-1) och Bayern (0-1) så tycks laget ha hittat formen igen med två segrar. Freiburg tog visserligen en turlig seger mot Werder Bremen, men vinsten mot Schalke var väldigt övertygande. Däremellan besegrade man Bayern i tyska cupen och är således klar för semifinal. Nu är man i princip i samma situation som förra säsongen. Förhoppningsvis kan man knyta ihop säcken bättre denna gång och både ta sig till Champions League och vinna tyska cupen.
 
Ni parkerar just nu på en fjärde plats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?

- Förhoppningarna för egen del var att Freiburg först och främst skulle försöka ta sig så långt som möjligt i Europa League (ut i åttondelsfinalen mot Juventus). Därför har framgångarna i Bundesliga bara varit en bonus. Freiburg har en riktigt stark trupp med både spets och bredd, men att klubben framgångsrikt lyckats slåss på tre fronter samtidigt är mer än vad man både hoppades på och förväntade sig.
 
Kommer laget uppnå sin målsättning?
- Det kanske låter konstigt för ett numera väletablerat lag som Freiburg men klubben har målsättningen varje säsong att hålla sig kvar i Bundesliga, och jag skulle gissa på att målsättningen i både tyska cupen och Europa League var att bara göra sitt bästa och se hur långt det räcker. Därför skulle jag säga att klubben redan har nått sin målsättning.
 
Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?

- Att få möta Juventus i Europa League var stort för alla i klubben och att till slut besegra Bayern München för första gången någonsin på bortaplan var också något som skapade rubriker. Det krävdes 24 försök sedan 1993 innan första segern i München kom.


 
Det som jag dock tycker är mest värt att nämna är att Freiburgs bäste målskytt genom tiderna, Nils Petersen, har valt att avsluta karriären efter att säsongen är över. Petersen har varit en stor fanfavorit i klubben sedan han kom till Freiburg säsongen 14/15. Trots att anfallaren fått mindre speltiden de senaste två säsongerna så är det ingen överdrift att säga att klubbens nuvarande framgångar inte hade varit möjligt utan Petersen. Vem vet var klubben hade varit om han inte hade valt att följa med klubben ner i andraligan säsongen 15/16 för att sedan skjuta upp laget i Bundesliga direkt.
 
Det ska också sägas att Petersen mycket väl hade kunnat fortsätta någon säsong till i ett bottenlag i Bundesliga eller ett lag i Zweite. Så att 34-åringen väljer att lägga skorna på hyllan med Freiburg-tröjan på känns inte bara fint utan öppnar även upp möjligheten att på ett eller annat sätt få en annan roll i Freiburgs organisation.
 
Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?

- En spelare som jag tycker är värd att nämna som en positiv överraskning är faktiskt Matthias Ginter. Alla som följer tysk fotboll vet att Ginter är en riktigt bra mittback i grund och botten, men det fanns ändå frågetecken kring huruvida Ginter – som haft några tunga säsonger i Gladbach – skulle kunna ersätta förra säsongens succéspelare Nico Schlotterbeck. Att dessutom återvända till sin hemstad och klubben som han fostrats i sedan han var barn medföljde extra press. Med tanke på allt detta är det riktigt häftigt och imponerande att Ginter direkt kunnat prestera på allra högsta nivå.
 
Som exempel på Ginters betydelse och vinnarskalle kan man nämna tyska cupens andra omgång i mötet mot St. Pauli. Först kvitterade Ginter i 93:e minuten och i 119:e minuten i förlängningen så assisterade Ginter till segermålet.
 
Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europlatserna och vilka åker ur?
- Det är ju ett riktigt getingbo i både toppstriden och bottenstriden i Bundesliga. Det känns nästan omöjligt att tippa sluttabellen i nuläget, men en blandning mellan hjärna och hjärta ger följande tabell:
 
1.     Dortmund
2.     Bayern
3.     Union Berlin
4.     Freiburg
5.     Leipzig
6.     Leverkusen
7.     Mainz
 
15. Bochum
16. Stuttgart
17. Schalke
18. Hertha BSC
 

SvenskaFans.com2023-05-05 14:00:00

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II