Freiburg-krönikan: Höjdpunkterna från säsongen

Arena-byte, planstormare, cupfinal och mycket mer. Det har varit en händelserik säsong för klubben från Schwarzwald.

Tschüss Schwarzwald-Stadion!
I omgång 6 tog Freiburgs A-lag till slut adjö av klassiska Schwarzwald-Stadion. Arenan, som haft olika namn genom åren, har varit Freiburgs hemmaplan sedan 1954. Det blev också ett fint och känslomässigt avslut när hemmafansen fick se Augsburg besegras med 3-0 och tränaren Streich i tårar efter slutsignalen. Vincenzo Grifo stod för sista målet, vilket innebar att 999 mål gjordes på arenan.

Guten Tag Europa-Park Stadion!
Freiburgs första tävlingsmatch på den nya arenan spelades i omgång 8 hemma mot RB Leipzig. Och lustigt nog – eller egentligen mindre lustigt – blev det Emil Forsberg som gjorde det första målet genom en straff. Freiburg lyckades åtminstone rädda ett oavgjort resultat på sin nya hemmaplan.

Tio raka matcher utan förlust
3-1 hemma mot Greuther Fürth innebar att Freiburg var obesegrad i Bundesligas tio första omgångar. Av alla lag i de europeiska toppligorna var det endast Napoli och Milan som lyckades hålla sin förlustfria svit i liv under fler omgångar från och med första omgången. En elfte raka match utan förlust mäktade Freiburg dock inte med. Och vilka var det som bröt sviten då? Bayern München såklart.

Freiburg gjorde hästkött av Borussia Mönchengladbach
Efter tre raka förluster i ligan åkte Freiburg till Mönchengladbach för att ta sig an ”Die Fohlen” i omgång 14. Vad som kändes som en svår bortamatch på förhand blev allt annat än svår. Freiburg gjorde fem mål på 25 minuter, vilket är fyra minuter snabbare än Tysklands legendariska fem första mål mot Brasilien i VM-semifinalen 2014. Matchen mot Gladbach vann Freiburg med 6-0.

Tio år på tränarbänken
Den 29 december 2011 tog Christian Streich över rollen som huvudtränare för SC Freiburg. Då ville den assisterande tränaren Streich först inte ta jobbet med respekt för sparkade Marcus Sorg. Men Streich övertalades… och tio år senare sitter den karismatiske tysken fortfarande på tränarbänken. Att träna samma klubb i tio raka år hör inte till vanligheterna. Fråga bara rivalen VfB Stuttgart, som har haft 15 tränare sedan Streich blev huvudtränare. Det är bara att lyfta på hatten för Streich.

Var var VAR?
Video assistant referee infördes för att fixa domarnas misstag på planen, men frågan är nu hur man fixar granskarnas patetiska inkompetens? Att Mainz ledningsmål mot Freiburg i 22:a omgången godkändes, trots en VAR-granskning, var ett rent tjänstefel. Alexander Hack stod offside i upprinnelsen till målet som Hack själv satte. Huvuddomaren Deniz Aytekin erkände efter matchen att målet aldrig borde ha godkänts och att misstaget berodde på att VAR kontrollerade ifall det var hands vid målet.

Säsongens mål
Med en 2-0 ledning till halvtid mot Wolfsburg såg det ut som att Freiburg ännu en gång skulle fixa trepoängaren inför hemmapubliken. Men de neongröna vargarna kämpade sig tillbaka i andra halvlek och plötsligt stod det 2-2 i 84:e minuten. Där och då kändes det som att Wolfsburg skulle vända på steken, men Schlotterbeck ville annat…

Mål nummer 100 och den tolfte mannen
Nils Petersen börjar bli till åren – men näsan för mål tycks inte försvinna. Hemma mot Bayern München byttes anfallaren in i 62:e minuten, och 17 sekunder senare placerade 33-åringen in kvitteringen vid Neuers högra stolpe. Målet var Petersens 100:e mål för SCF i tävlingssammanhang. Det är inte konstigt att tidningen BILD nyligen rankade Petersen som Freiburgs bäste spelare genom alla tider.

I samma match uppstod en annan uppmärksammad händelse. Bayern München kom på idéen att byta in Tolisso utan att byta ut Coman. Det var såklart ett ouppsåtligt misstag, men efterdyningarna av händelsen var pinsamma. Varken domarna eller Bayern München ville fullt ut ta på sig ansvaret, och tyska fotbollsförbundet stoppade huvudet i sanden. Istället målades Freiburg upp som skurkarna när de skickade in en överklagan för att få klarhet i vad reglerna säger och var gränsen går för när ett felaktigt byte anses vara fusk. Allt slutade med att Bayerns 4-1 seger fastställdes som korrekt.

En gubbe vid varje stolpe
Apropå för många gubbar på planen så blev det även det i omgången därpå, borta mot Eintracht Frankfurt. Denna gång var det dock i form av två miljöaktivister som tog taktiken ”en gubbe vid varje stolpe” till det extrema och band fast sig med stolparna. Att ersätta fossila bränslen känns rimligt, men att göra supportrar förbannade vid framförandet av budskapet känns knappast briljant.

Spänning in i det sista
Jakten på en CL-plats pågick även i sista omgången. När Haberer kvitterade mot Leverkusen i 88:e minuten så var Freiburg endast ett mål ifrån Champions League – i och med att Bielefeld samtidigt ledde hemma mot Leipzig. Drömmarna grusades dock till slut: Leverkusen kontrade in ett segermål och Leipzig räddade en poäng. Den uteblivna segern innebar att Freiburg slutade sexa i tabellen – men likväl blev det ett tangerat poängrekord (55 poäng) i en minnesvärd upplaga av Bundesliga.

Grab-and-smash i Berlin
Med ett mål, som obegripligt nog godkändes, för Freiburg i 19:e minuten och ett rött kort på Leipzigs Halstenberg kändes det som att Freiburg skulle lyckas sno åt sig DFB-Pokal. Sedan blandade Freiburg ihop de engelska begreppen och gjorde istället en grab-and-smash. Att Freiburg lyckades förlora med en man mer på planen är osannolikt. Hur kunde Nkunku kvittera? Hur kunde Demirovic missa öppet mål? Hur kunde Haberer inte bli matchhjälte med ett stolpskott och ett skott i kryssribban? Att förlora en final (efter straffar) på det sättet är inget lag i världen värt. Trots den svidande förlusten visade Freiburg-fansen klass när de stöttade och hyllade laget före, under och efter finalen.