Lagbanner
Ginters återkomst - följer någon annan efter i samma fotspår?

Ginters återkomst - följer någon annan efter i samma fotspår?

Den förlorade sonen Matthias Ginter återvänder till SC Freiburg under sommaren. Frågan är om det kan finnas ytterligare några före detta Freiburg-spelare som kan tänkas gå i samma fotspår som Ginter och återvända till klubben. Freiburg-redaktionen listar några intressanta namn.

I samma veva som det blev klart att Nico Schlotterbeck skulle säljas till Dortmund för cirka 20 miljoner euro släpptes det också en annan stor transferbomb. Matthias Ginter, som är född och uppväxt i Freiburg im Breisgau och en produkt från SC Freiburgs ungdomsakademi, kommer att återvända till sin moderklubb efter åtta år på utflykt.

Värvningen av Ginter är av en sällan skådad sort i dagens moderna fotboll. Detta är ingen avdankad föredetting som kommer hem för att hämta ut de sista lönecheckarna. Tvärtom är återvändaren en motiverad tysk landslagsspelare som befinner sig i en ålder där de flesta fotbollsspelare har sina allra bästa år framför sig i karriären. Värvningen är också speciell med tanke på att Freiburg vann kampen om Ginters signatur framför titelaspiranter som Bayern München, Barcelona, Inter och Newcastle - om nu ryktena stämmer.

Avskedet från Mönchengladbach blev dock en bitter historia. Matthias Ginter ville inte förlänga sitt utgående kontrakt och under så gott som hela den gångna säsongen blev relationen mellan Ginter och Gladbach sämre och sämre. Ord verkar stå mot ord över anledningen till att allt gick snett, men att Ginter bara skulle vara ute efter pengar - som det bland annat har framställts som - känns inte lika troligt nu när valet istället blev Freiburg.

Visst lär Ginter bli Freiburgs bäst betalda spelare, men att Freiburgs skulle kunna matcha ett bud mot lag i Premier League eller andra storklubbar finns inte på kartan. Så den här övergången handlar inte om pengar, utan mer om något som kan liknas romantik. Det är en förlorad son som kommer hem för att bli en fanbärare och ikon i ett Freiburg som främst strävar efter att klara Bundesligakontraktet.

Efter att Ginter blev klar för Freiburg började undertecknad att fundera på ifall det kan finnas ytterligare några före detta Freiburg-spelare som kan tänkas vara aktuella för en återkomst till die Breisgau-Brasilianer. En del namn ska man nog inte drömma allt för mycket om, men åtminstone två spelare känns det inte helt orimligt att Freiburg skulle försöka värva tillbaka. Nedanför listar jag några intressanta namn och hur stor sannolikheten är att de kan återvända till Freiburg under sommaren. 


Max Kruse - 34 år, VfL Wolfsburg - Sannolikhet 5%  
För några veckor sedan förklarade en vattenpipa-rökande Max Kruse att han skulle kunna gå till vilket lag som helst förutom till Felix Magaths lag, med orsaken att Magath är “sjuk” och en “fågelskrämma”. Var det möjligtvis en dörr som där och då öppnades för en återkomst till Freiburg för Kruse? Nja, knappast troligt. Freiburg behöver visserligen en till släpande anfallare för att bredda truppen nu när man ska spela i Europa League, och Kruse är en härlig karaktär som också skulle må bra av att ha Streich som tränare, men han är samtidigt lite för mycket av en strulpelle och därtill lite för dyr för Freiburgs smak. Kruse gjorde en fantastisk säsong i Freiburg 2012/2013 - då han stod för 12 mål och 10 assist - men det lär också förbli den första och sista säsongen i Freiburg för Max Kruse.

Ryan Kent - 25 år, Rangers FC - Sannolikhet 10% 
Det är säkert en och annan fotbollsentusiast som har fått upp ögonen för Ryan Kent i Europa League denna säsongen. Den dribblingsskicklige yttermittfältaren var oerhört nära att bli matchhjälte för sitt Rangers i finalen mot Frankfurt, men laget från Glasgow föll som bekant på straffsparkarna. Vad som kan ha undgått många är att Kent faktiskt är den förste engelsmannen någonsin som har spelat för Freiburg, då han hade en misslyckad lånesejour i klubben för några år sedan. Att Kent har offensiva kvaliteter som kan vara bidragande för en Bundesligaklubb finns det inga tvivel om, men det defensiva arbetet och den taktiska förmågan har Kent fortfarande mycket att jobba med. Med ett marknadsvärde på 14 miljoner euro kan Freiburg med stor sannolikhet inte göra anspråk på att få tillbaka Kent till Bundesliga.

Christoph Daferner - 24 år, SG Dynamo Dresden - Sannolikhet 15%
Daferner har varit ett av få positiva utropstecken i ett Dynamo Dresden som åkte ur Zweite Bundesliga. Med 13 mål och 2 assist har den hårt jobbande anfallaren stuckit ut i sitt lag, och det lär vara många lag i inte minst “Zweite” som funderar på att värva in den tidigare Freiburg-spelaren. En Bundesligamatch med Freiburg har Daferner tidigare gjort. Daferner hade nog inte tackat nej till en återkomst till Freiburg om det skulle finnas genuint intresse från Schwarzwald-klubben - men det är väl just där skon klämmer, för Freiburgs sportchefer lär rikta sina blickar åt andra håll. Ryktas i dagsläget gå till St.Pauli eller Nürnberg.

Alexander Schwolow - 30 år, Hertha BSC - Sannolikhet 20%
Hertha Berlins förstemålvakt har haft en tung säsong bakom sig. Alexander Schwolow har inte kunnat ge någon trygghet till Herthas försvar, vilket 51 insläppta mål på 25 Bundesligamatcher ger en indikation om. Nu sägs Hertha ha tröttnat på Schowlows undermåliga prestationer och man ska vara villiga att sälja Schwolow för att hämta in en ny förstemålvakt - detta trots att man för inte mindre än två säsonger sen värvade Schwolow från Freiburg för 7 miljoner euro. Dock är det tveksamt att både Freiburg och Schwolow skulle vilja få till en återförening i dagsläget. I så fall måste Freiburg låna ut talangen och den tyske U21-landslagsmannen Noah Atubolu, samtidigt som Schwolow måste vara beredd på att agera andremålvakt bakom Freiburgs givna förstemålvakt Mark Flekken. Snarare lutar det mer åt en återkomst till Bielefeld för Schwolow.

 
Daniel Batz - 31 år, FC Saarbrücken - Sannolikhet 25%
Freiburgs andremålvakt Benjamin Uphoff har gett ett ganska osäkert och svajigt intryck i de få tävlings- och träningsmatcher han har spelat denna säsongen. Då Noah Atubolu troligtvis kommer bli befordrad till Freiburgs andremålvakt nästa säsong lär Uphoff behöva lämna klubben för att inte ruttna uppe på läktaren. Således finns det en chans att Freiburg behöver värva in en ny tredjemålvakt. Möjligtvis skulle det kunna bli Daniel Batz. Den största bedriften i Batz karriär är att han för två år sen räddade fem straffar i en match mot Düsseldorf i tyska cupen, vilket tog Saarbrück till en sensationell semifinal - något som ett lag från Regionalliga aldrig tidigare hade gjort. Batz har gjort en Bundesligamatch i karriären, vilket var för Freiburg säsongen 2011/12. Streich hade nog inte varit emot en återkomst för Batz till Freiburg, då Freiburgs tränare efter Düsseldorf-matchen menade på att Saarbrücken-målvakten var tillräckligt bra för Zweite Bundesliga.

Daniel Caligiuri - 34 år, FC Augsburg - Sannolikhet 25%
“Jag har gjort ett stort fel, eftersom jag inte med alla tillgängliga medel försökte få Cali till oss”. Dessa ord yttrade Christian Streich på en presskonferens när hans lag under fjolårssäsongen skulle möta Augsburg, där den tidigare Freiburg-spelaren Daniel Caligiuri är hemmahörande. Att Streich vurmar för Caligiuri talar än idag för en återkomst för Freiburgs tidigare akademiprodukt, då Caligiuri fortfarande är en stabil Bundesligaspelare. Det som talar emot en återkomst är Caligiuris ålder och att han har ett år kvar på kontraktet med Augsburg. Freiburg är inte direkt kända för att lägga upp stora slantar för en spelare som befinner sig i slutet av sin karriär. Sedan är också den tysk-italienske yttern en startspelare i Augsburg - något som Streich inte kan garantera Caligiuri Freiburg när denne skulle få konkurrera med Grifo, Sallai och Schade. Men kanske kan Streich locka tillbaka “Cali” med lite spel i Europa League?   


Francis Coquelin - 31 år, FC Villarreal - Sannolikhet 30%  
För nästan ett decennium sedan spelade den franske innermittfältaren en säsong i SC Freiburg, då han lånades in från Arsenal. I Freiburg gjorde Coquelin inte något jättestort avtryck, men efter tiden i Tyskland började karriären ta fart, och det har blivit många matcher i klassiska klubbar som Arsenal och Valencia. Idag är Coquelin en viktig truppspelare i Villarreal, och han gjorde faktiskt ett mål mot Liverpool i årets semifinal av Champions League. Varken Streich eller sportcheferna Saier och Hartenbach hade nog tackat nej till en värvning av Coquelin till ett rimligt pris. När Janik Haberer nu har lämnat Freiburg för Union Berlin behöver en ersättare värvas in, och en hårt jobbande lagspelare som Coquelin hade passat som handen i handsken i Streichs lagbygge. Dock verkar Coquelin trivas bra i Villarreal, där han har ett kontrakt till sommaren 2024, så det är nog inte hur lätt som helst att övertala fransmannen om en återkomst till Freiburg.

Maximilian Philipp - 28 år, VfL Wolfsburg - Sannolikhet 55%
Maxi Philipp är en människa som behöver mycket trygghet, kärlek och förtroende från sin omgivning för att trivas som fotbollsspelare, och det finns ingen annan klubb i världen som passar bättre för Philipp än SC Freiburg för att få ut detta. Den släpande anfallaren har varit väldigt öppen med att han ofta under karriären har saknat självförtroende, och under sin tid i Dynamo Moskva funderade Philipp på att avsluta sin fotbollskarriär - blott 26 år gammal. Nu i Wolfsburg verkar Philipp trivas bra igen med livet som fotbollsspelare, och en bidragande del till det är nog att pressen inte är lika stor i Wolfsburg som t.ex. Dortmund, samt att närheten till familjen i hemstaden Berlin finns. Så privatlivet är en del som talar emot en återkomst till Freiburg och södra Tyskland, men spelmässigt och även själsligt hör Philipp hemma i Freiburg. Har dessutom ett marknadsvärde på “bara” 5,5 miljoner euro, vilket gör det möjligt för Freiburg att hämta hem Maxi Philipp.


Luca Waldschmidt - 26 år, VfL Wolfsburg - Sannolikhet 70%
Sedan Waldschmidt för två år sen lämnade Freiburg för Benfica har det mest gått utför. Valet av Benfica - som på förhand såg ut som ett bra karriärsteg - blev i slutändan inte så lyckat som man hade kunnat tro och Waldschmidt tappade sin plats i det tyska landslaget. Blev värvad till Wolfsburg inför senaste säsongen, men den tredje släpande anfallare på denna listan som tillhör vargarna i norr fick säsongen förstörd av många skador och en brist på förtroende av Wolfsburg-tränaren Florian Kohfeldt. Känslan är att Waldschmidt behöver lämna Wolfsburg för att få fart på karriären igen, och att därför återvända till Freiburg - där Waldschmidt har presterat som bäst - känns inte otänkbart. Freiburg är som sagt i behov av en släpande anfallare, och till skillnad från Wolfsburg kan Freiburg locka med spel i Europa League. Det som talar emot en återkomst är att Waldschmidt aldrig var en given startspelare i Christian Streichs ögon ens i Freiburg för två år sedan.  

Ludwig Dahlström2022-05-28 11:28:09
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II