Lagbanner
Grande Grifo – Skapa fler Juventus-minnen!

Grande Grifo – Skapa fler Juventus-minnen!

SC Freiburg åker till Turin för att ta sig an en av Italiens största klubbar genom tiderna. Att ställas mot Juventus i Europa Leagues åttondelsfinal är speciellt för alla vars hjärta klappar för Freiburg, men mest speciellt är det nog för en tysk-italienare vid namn Vincenzo Grifo.

När det gäller klubben Juventus FC så är undertecknad väldigt ambivalent kring vad man känner och tycker om klubben. Calciopoli-skandalen år 2006, där klubben påverkade val av domare till sina egna matcher, kommer för evigt att vara en mörk del av Juventus historia. Det var dock ett tag sedan året var 2006 och gamla synder måste ju till slut förlåtas. Eller? Den senaste tidens skandalrubriker kring uppblåsta spelarvärderingar samt svarta löneutbetalningar gör det svårt att känna något annat än att myglet sitter i klubbens väggar. Därtill har bytet av emblem och allt snack om skapandet av en europeisk superliga inte direkt gett några sympati-poäng.

Men trots det jag redan nämnt så har Juventus även ett härligt nostalgiskt skimmer runt om sig i och med att det svartvitrandiga laget har varit närvarande i ens liv sedan barndomen. Eller för att uttrycka sig som Freiburgs tränare Christian Streich: ”vi gamla har sugit upp namnet Juve med modersmjölken”.

Om min kalkyl stämmer så var den allra första fotbollströjan (i barnstorlek) som fanns i mitt barndomshem en Juventus-tröja, i och med att min storebror fick tröjan i present typ innan jag var född. Länge trodde jag dock att det var en domartröja vi hade hemma – vilket är lite ironiskt om man tänker på Calciopoli-skandalen. När jag var runt 5 år så vill jag minnas att jag hade med Juve-tröjan till förskolan och att jag ropade till kompisarna på gräsmattan att ”den som vill vara domare kan ha denna tröja”.

Ett annat minne jag har med koppling till Juventus är från den klassiska CL-kval-matchen år 2004 mellan Juventus och Djurgården, som slutade 2-2. Trots att jag inte är någon Djurgården-supporter så har matchen etsat sig fast i minnet, främst på grund av ett mäktigt utkast från Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray. Jag minns hur mind-blowing det var att som tioåring få se en målvakt kasta en fotboll så långt. Jag tror även att jag tänkte att Touray kommer bli en av världens bästa målvakter med detta vapen till utkast: helt logiskt i en tioårings hjärna.

 

Ett snyggt frisparksmål av Pavel Nedved mot någon bortglömd motståndare samt Zlatan Ibrahimovics mål i Serie-A-debuten mot Brescia är också minnen från barndomen som känns nostalgiska på ett härligt sätt. Att SC Freiburg nu ska ställas mot detta klassiska svartvita lag från norra Italien känns därför speciellt för egen del och troligen för många fler Freiburg-supportrar. Men allra mest speciellt är det nog för stjärnan i vårt tyska favoritlag – Vincenzo Grifo.

Vincenzo föddes i Pforzheim i södra Tyskland av sin mor från Apulien och far från Sicilien. Att få spela för det italienska landslaget blev således Grifos stora dröm. Även om han spelade fyra U20-matcher för Italien så var det en lång väg att gå för att ta sig till det riktiga landslaget. När Grifo som 23-åring kom till Freiburg säsongen 15/16 så spelade Freiburg i den tyska andraligan och då var det nog få personer i världen som tänkte att det italienska landslaget skulle vara möjligt för Grifo att nå. Sedan dess har Grifo gjort en sensationell resa.

Grifo har blivit en fruktad spelare i Bundesliga för motståndarlagen: delvis genom sin tekniska briljans men framförallt genom sin precision vid frisparkar, hörnor och straffsparkar. 69 mål och 65 assist på 211 matcher gör Grifo till den spelare som gjort tredje flest mål och allra flest antal assist för Freiburg i klubbens historia. I oktober denna säsong gjorde Grifo dessutom sitt 39:e Bundesliga-mål och är således den italienare som gjort flest antal mål i Bundesliga. Det tidigare rekordet hade Bayern Münchens Luca Toni.

Tack vare sina prestationer i Freiburg kunde även drömmen om att få spela för Italien till slut slås in. I november 2018 debuterade Grifo för Gli azzuri i en vänskapsmatch mot USA. Det blev inget EM-deltagande år 2021 för Grifos del men efter två mål och en assist i en vänskapsmatch mot Albanien i november förra året kan Grifo istället sikta in sig på EM 2024 i Tyskland.

 

Efter att ha lyckats ta sig till det italienska landslaget lär det nu vara grädden på moset för Grifo att få ställas mot en av Italiens största klubbar genom tiderna. I en intervju med tidningen Kicker efter EL-lottningen berättade Grifo med ett skratt att många i hans familj är Juve-supportrar – men inte på matchdagen mot Freiburg. I en annan intervju ifrån februari i år tolkar jag spelarens svar som att han själv har hållit på Juventus och ägde en Juventus-tröja när han var ett barn. Eller så kanske Grifo också tänkte att Juve-tröjan var en domartröja?

Hur som helst kommer det bli en häftig match för Grifo. Förhoppningsvis kan vår stjärna också skapa några nya härliga minnen kopplade till Juventus för oss Freiburg-supportrar. En frispark i krysset lär man ju till exempel minnas länge.


 Juventus FC vs SC Freiburg 

Antal tränare sedan 1991 (Då Volker Finke tog över tränarrollen i SC Freiburg)
Juventus: 16
Freiburg: 4

Spelare som gjort flest mål för klubben:
Alessandro Del Piero (Juventus): 290 mål på 705 matcher
Nils Petersen (Freiburg): 104 mål på 267 matcher

Antal Uefacup-/Europa League-titlar
Juventus: 3
Freiburg: 0

Matchinfo:
När: Torsdag kl. 21:00
Var: Turin, Allianz Stadium
TV: Viaplay och Viasat Sport Extra
Freiburg-redaktionens tips: 1-1

SC Freiburgs Europa-äventyr:
Del 1: En dark horse redo att sätta avtryck
Del 2: Lilla Freiburg ska välta den grekiska kolossen från Pireus
Del 3: Intervju inför SC Freiburg – FC Nantes: ”Salas minne lever i högsta grad kvar”
Del 4: Resereportage: Hela staden sjunger för dig
Del 5: Inför Qarabag FK – SC Freiburg: “I’m overdosing on points!!!
Del 6: Send in the clowns…

TV: Mål av Freiburg under Bundesliga-säsongen 2022/23
 

Fabian Dahlström2023-03-07 20:54:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II