Lagbanner
Hela havet stormar
Stenzel har lämnat SC Freiburg.

Hela havet stormar

Fotbollsspelare byter stolar med varandra hejvilt när övergångsfönstret är öppet. Detta är något som inte minst Freiburgs ytterbackar har blivit varse om de senaste veckorna.

Vem minns inte den gamla leken Hela havet stormar från barndomen? För den som behöver bli påmind kan man förenklat säga att leken handlar om att barnen går runt stolar till ljudet av musik, och när väl musiken har stoppats är det dags att så fort som möjligt hitta en stol att sätta sig på. Den som inte får en stol åker ut. 

Som det mesta här i livet kan man applicera denna lek för att beskriva cirkusen som vi kallar fotboll. För nu är säsongen slut, musiken har stoppats och det är tid för många spelare att hitta en ny stol att ockupera. 
 
Detta är något som inte minst ytterbackarna i SC Freiburg har förstått. De senaste veckorna har det nämligen varit stor ruljangs på ytterbackspositionen, och troligtvis kommer det hända ännu mer innan övergångsfönstret stängs.  
 
Först ut att hitta en stol i SC Freiburg var Gian-Luca Itter. Den 20-årige vänsterbacken ansluter från VfL Wolfsburg, där han inte kunde gör sig ett namn i A-laget. Med tanke på att Itter som 17-åring vann U17-guldmedaljen i Fritz-Walter-Medaille, framför spelare som Kai Havertz och Arne Maier, kan man lätt säga att Itter ändå får räknas som en stor talang inom den tyska fotbollen. Guldmedaljen går nämligen till den spelare som anses vara den största tyska talangen i sin årskull. Förhoppningarna hos Freiburgsupportrarna bör därför vara väldigt stora på att Itter ger den mer rutinerade Christian Günter en rejäl match i kampen om vänsterbacksplatsen.
 
Med två starka kandidater i form av Günter och Itter kunde Freiburgfödde Jonas Föhrenbach konstatera att det inte fanns någon stol kvar för honom i SC Freiburg. Med tanke på att Föhrenbach gick den långa vägen genom hela Freiburgs ungdomsakademi till A-laget är det lite tråkigt att bekräfta att den 23-årige vänsterbacken såldes till Heidenheim för ungefär tre veckor sedan. Enligt transfermarkt.de blev övergångssumman 500 000 €, något som får ses som ett kap för Heidenheims del då Föhrenbach verkar ha gjort ett bra år för Jahn Regensburg i Zweite Bundsliga, dit han föregående säsong var utlånad. I Freiburgs röda matchdräkt gjorde Föhrenbach totalt tolv matcher för A-laget. 
 
Då vänsterbacksstolarna som sagt redan är ockuperade i SC Freiburg blev även Chima Okoroji under den gångna veckan tvungen att lämna klubben. Under den senaste säsongen agerade Okoroji som reserv på vänsterbackspositionen, men engelsmannen kunde aldrig på allvar konkurrera med givne Christan Günter. I och med att Jonas Föhrenbach inte återvänder till Jahn Regensburg kunde alla berörda parter märka att en stol blev vakant i Regensburg. Chima Okoroji kommer därför nu att spendera en säsong på lån i Regensburg, precis som hans föregångare Jonas Föhrenbach gjorde.  

Då Itter har anslutit och Okoroji samt Föhrenbach har lämnat verkar det vara färdighandlat med vänsterbackar för Freiburgs del. För Christian Streich lär med stor sannolikhet inte självmant ta fram hammaren och spiken för att snickra ihop en egentillverkad träpall. Dock kan det fortfarande hända mycket på den andra sidan, det vill säga på högerbacksplatsen.   
 
I ungefär samma veva som Itter presenterades blev även Jonathan Schmid klar för SC Freiburg. I dagsläget är det dock oklart om Schmid är ämnad för att spela yttermittfältare eller högerback. När Schmid för några år sedan lyftes upp till Freiburgs A-lag var det främst som en målfarlig och assistfarlig yttermittfältare. De senaste två säsongerna har Schmid dock främst spelat som ytterback hos FC Augsburg, och det är därför svårt att säga hur bra och effektiv Schmid fortfarande är som mittfältare. Oavsett kommer Schmid få fullt stöd av Freiburgsupportrarna. För även om Schmid är född i Strasbourg och skolad i Racing Strasbourgs ungdomsakademi så är Schmid efter 31 matcher för Freiburgs U19-lag, 61 matcher i Freiburgs reservlag och 131 matcher för Freiburgs A-lag en så gott som adopterad Freiburg-son. Det är alltså en ikon som har återvänt till Freiburg.

En annan spelare som hastigt och olustigt blev undanryckt sin stol i Freiburg är Pascal Stenzel. Tyvärr blev det aldrig någon storartad succé i Freiburg som undertecknad trodde och hoppades på att det skulle bli för Stenzel. Efter två ganska mediokra säsonger hos die Breisgau-brasilianer står det nu istället klart att Stenzel lånas ut till VfB Stuttgart. Personligen kan jag tycka att det är lite irriterande att Stenzel lånas ut till Freiburgs största rival och således hjälper Stuttgart att stärka sin trupp inför Zweite Bundesliga. Å andra sidan kanske detta är ett bevis på att lillebror Freiburg har växt upp och blivit större än storebror Stuttgart? 

Med Stenzel borta ur bilden är nu Lukas Kübler ensam kvar på sin stol som högerback – det vill säga om Schmid nu inte räknas in som back. Det är därför väldigt logiskt att det fortfarande ryktas om att Freiburg kan ta in en ny högerback.
 
De hetaste spåren verkar leda till Dijon i Frankrike och Slavia Prag i Tjeckien, där vi kan hitta Valentin Rosier respektive Vladimir Coufal. Idag kom det uppgifter från fransk media om att kampen om Rosier står mellan Freiburg och Sporting Lissabon. Parallellt har dock Vladimir Coufal sedan ett par veckor tillbaka i tiden på eget bevåg bekräftat att han förhandlar med SC Freiburg. Någonting verkar alltså kokas ihop i den mörka skogen kring Freiburg när det handlar om högerbackar.    
 
De flesta är nog överens om att ytterbackspositionerna inte har varit Freiburgs största styrka de senaste säsongerna. Förhoppningsvis är detta något som har förändrats nästa gång inmarschlåten spelas på Schwarzwaldstadion och musiken är igång igen.  
 

Ludwig Dahlström 2019-06-16 19:48:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II