Historiskt mål i efterlängtad bortaseger

Nils Petersen stod för ett historiskt mål när SC Freiburg besegrade Mainz 05 på bortaplan och tog en ny skalp i Bundesliga.

Mainz på bortaplan brukar inte vara någon rolig upplevelse för varken Freiburgs spelare eller supportrar. Men denna gång skulle resan till Rheinland-Pfalz visa sig vara värd att genomföra. I minut 28 var det sydkoreanen Kwon som tryckte in bollen i mål på ett inlägg från Nils Petersen. Därefter var det Petersens tur att få fira ett mål i den 41:e matchminuten. Anfallaren la in bollen i mål efter att Mainz-försvararen Niakhaté misslyckat med en rensning bara någon meter framför mållinjen. Mainz å sin sida saknade inte målchanser men Freiburg hade bra kontroll på matchen – ända fram tills Mainz reducering i minut 82. Men trots en anstormning i slutet lyckades Freiburg hålla undan och vinna med 2-1.

Segern var faktiskt Freiburgs första någonsin i Bundesliga på Mainz hemmaplan. Det tog hela elva försök innan Breisgau-klubben lyckades hämta hem tre poäng från Opel Arena. Segern var dock inte allt att glädjas över: Nils Petersens mål innebär att Freiburg har en ny målkung. Nu har 31-åringen gjort 84 mål för klubben i tävlingssammanhang, och därmed gått förbi Joachims Löw tidigare målrekord. Löw – nuvarande landslagstränare för Tyskland – nätade 83 gånger för SC Freiburg under tre sejourer mellan 1978 och 1989.

"Jag tror att landslagstränaren orkar med det. Han har uppnått så mycket annat”, sa Petersen med ett leende efter matchen. Anfallaren medgav också att han har haft som mål under säsongen att ta sig förbi Löws tidigare rekord.

Nu återstår det att se hur många fler mål Petersen hinner näta i Freiburg-tröjan. Med tanke på att supporterfavoriten trivs väldigt bra i klubben och staden Freiburg im Breisgau så är det inte omöjligt att Petersen avslutar sin karriär i SC Freiburg – och således når en tresiffrig målproduktion för klubben.