Lagbanner
Inför Freiburg – Dortmund: Pusselläggaren Streich
Nu börjar bitarna falla på plats.

Inför Freiburg – Dortmund: Pusselläggaren Streich

SC Freiburg tar emot Borussia Dortmund på Schwarzwald-Stadion. Kan Streich fortsätta lägga sina pusselbitar rätt och ta en efterlängtad seger mot Dortmund?

I den tyska fotbollshistorien har Freiburg och Dortmund spelat 41 matcher mot varandra, varav Freiburg har tagit fyra ynka vinster medan Dortmund har gått segrande hela 27 gånger. Dessutom har Freiburg inte besegrat Dortmund på de 16 senaste matcherna. Med andra ord är det synnerligen ofta en känsla av hopplöshet infinner sig när Freiburg ställs mot det svart-gula laget från Nordrhein-Westfalen. Inför lördagens match är dock alla hopplöshetskänslor utbytt mot optimism i dess renaste form – detta tack vare Freiburgs sensationella start på säsongen.
 
Efter sex omgångar ligger laget trea i tabellen, har släppt in näst minst antal mål i ligan och har själva gjort 13 mål. Freiburgs poängskörd på 13 poäng är därtill den starkaste säsongsinledningen i klubbens historia, vilket otroligt nog tre raka bortasegrar har legat till grund för. Så varför tycks alla bitar ha fallit på plats för klubben?
 
De två viktigaste pusselbitarna som tränare Christian Streich har placerat briljant rätt är ytterbackarna Christian Günter och Jonathan Schmid. Både Günter och Schmid besitter framförallt offensiva egenskaper, vilka har kommit väl till sin rätt i Streichs fembackslinje och taktik att anfalla på kanterna. Ytterbackarna är enormt löpvilliga och fyller alltid på i offensiven för att antingen stå för inlägg eller avlossa skott mot mål. Hittills har Günter gjort ett mål och tre assist medan kollegan Schmid har nätat två gånger. Karakteristiskt för ytterbackarnas roll i Freiburgs anfallsspel var det just Günter och Schmid som stod för Freiburgs 1-1 kvittering mot Fortuna Düsseldorf i den senaste matchen. Då passade Günter fram till Schmids mål när båda befann sig i motståndarens straffområde.
 
En annan viktig pusselbit till Freiburgs framgångar är Streichs stora fokus på löpstarka och defensivt kunniga spelare i startelvan. Just startelvan har varit ett hett samtalsämne bland många Freiburg-supportar på sociala medier. Många har blivit skogstokiga över att de offensiva guldklimparna Luca Waldschmidt och Vincenzo Grifo har fått inleda på bänken i de senaste matcherna. Framförallt har många fans tagit ut sin ilska mot att Nicolas Höfler fortsatt får chansen i startelvan trots att mittfältaren står för många lätta misstag. Men med Freiburgs rekordstarka säsongsinledning i åtanke är det svårt att argumentera emot att pusselläggaren Streich vet vad han gör.
 
Inför matchen mot Dortmund lär det dock fortsätta skrikas efter en startplats för framförallt Waldschmidt. Det var anfallaren som kom in mot Düsseldorf och avgjorde med sitt 2-1 mål i den 81:a minuten med ett långskott. Denna gång kan också fansens önskan bli besannad, men egentligen främst tack vare att det är osäkert om Mike Frantz är tillgänglig för spel. Annars tror undertecknad att Christian Streich fortsätter vara Christian Streich, det vill säga inte låter sig påverkas av supportrarnas åsikter och återigen väljer en startelva med fokus på löpningar och hårt arbete. Det lär behövas om Freiburg ska ta en efterlängtad seger mot BVB.
 
Möjlig startelva:

Schwolow – Schmid, Lienhart, Koch, Heintz, Günter – Haberer, Höfler – Waldschmidt, Höler – Petersen
 

Fabian Dahlström2019-10-05 08:05:13
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II