Lagbanner
Inför Qarabag FK - SC Freiburg: “I’m overdosing on points!!!”

Inför Qarabag FK - SC Freiburg: “I’m overdosing on points!!!”

Ett förväntat reservbetonat SC Freiburg åker till Azerbajdzjans huvudstad Baku för att spela sin sista gruppspelsmatch i Europa League denna säsongen. Motståndare för dagen är en kontroversiell klubb från den krigsdrabbade regionen Nagorno-Karabach.

“I’m overdosing on points!!!”. Citatet kommer från en gemensam vän till oss på Freiburg-redaktionen som kommer från Kanada, och som i samband med vårt hemmasnickrade VM-tips under världsmästerskapet i Ryssland 2018 på ett tydligt sätt visade att känslorna blev överväldigande när poängen trillade in på kontot i tipset. Lite mer än fyra år senare svämmar liknande känslor över oss på Freiburg-redaktionen, för likt vår kanadensiske vän håller vår favoritklubb på att överdosera med poäng.
 
SC Freiburg har hittills under säsongen spelat 19 matcher i Bundesliga, Tyska cupen och Europa League och man har endast förlorat två matcher, vilket var mot Dortmund och Bayern München. Med 24 inspelade poäng i Bundesliga ligger man parkerad på en stark tredjeplats i tabellen. I DFB-Pokal har man avancerat till åttondelsfinal, vilket är exakt vad man har gjort i Europa League också efter att ha vunnit sin grupp framför Qarabag, Nantes och Olympiacos - trots att det är en gruppspelsmatch kvar mot Qarabag.

Det enda man som Freiburg-supporter kan känna nu är ett härligt glädjerus. Samtidigt ska vi vara ödmjuka och säga att marginalerna sannerligen har varit med oss den senaste tiden. Resultatmässigt går det inte att klaga på något, men spelmässigt har man märkt av att en del spelare ser trötta och slitna ut av höstens hårda matchande. Streich har (på ett lyckat sätt) inte roterat i onödan och viktiga kuggar som Grifo, Günter, Höfler, Doan och Gregoritsch har fått vila väldigt lite.

I Freiburgs sista gruppspelsmatch i Europa League mot Qarabag har man dock inte mycket att spela för eftersom man som sagt redan har vunnit gruppen. Därför förväntar sig undertecknad att Streich ställer ut ett väldigt reservbetonat lag mot de azeriska ligamästarna. Kanske till och med några spelare från U23-laget som till vardags spelar i Dritte Liga kan få chansen.

Förhoppningsvis får målvaktstalangen Noah Atubolu vakta målburen, annars är även Benjamin Uphoff ett alternativ. I backlinjen hoppas jag Keven Schlotterbeck och Hugo Siquet får chansen, då dessa herrar behöver få självförtroende genom mer speltid. Trion Manuel Guld, Jonny Schmid och Kimberly Ezekwem har knappt fått någon speltid under säsongen, men de är troligtvis fortsatt indisponibla från att spela på grund av skador. Till backlinjen kan jag tänka mig att Streich istället väljer Killian Sildillia, samt någon av Andi Hoti och Kenneth Schmidt från Freiburgs U23-lag.

På mittfältet är Roland Sallai återigen tillgänglig för spel efter sin otäcka ögonskada, som gör att ungraren numera spelar i Zorro-mask. Kevin Schade och Noah Weißhaupt är dock de hetaste kandidaterna till att starta som yttermittfältare. På innermittfältet lär Yannik Keitel få chansen, och vid hans sida hoppas jag talangen Robert Wagner får starta. Även U23-spelare Merlin Röhl kan få göra debut i A-laget mot Qarabag. Högst upp är Lucas Höler och Daniel-Kofi Kyereh ett troligt anfallspar, men även Nils Petersen och Woo-yeong Jeong är två kandidater som anfallare.

En tänkbar startelva för Freiburg (4-4-2):
Atubolu - Sildillia, Schmidt, Schlotterbeck, Siquet - Schade, Keitel, Wagner, Weißhaupt - Kyereh, Höler


Qurban Qurbanov, till vänster, skakar hand med Christian Streich.

Hemmalaget Qarabag FK grundades under namnet Mehsul år 1951 i staden Agdam, som ligger i den krigsdrabbade regionen Nagorno-Karabach. För att förtydliga sin regionala identitet ändrade man år 1987 sitt namn på klubben till just Qarabag FK. År 1993 tvingades klubben att flytta till Azerbajdzjans huvudstad Baku på grund av kriget i Nagorno-Karabach. Än idag är man verksamma i Baku.

Qarabag FK har blivit lite av ett politiskt slagträ för regimen i Azerbajdzjan. Klubben ses som en nationalistisk symbol i Azerbajdzjans strävan att få full kontroll över regionen Nagorno-Karabach. I mer än hundra år har armenier och azerer antingen haft ett väldigt spänt förhållande eller varit i krig med varandra på grund av de båda folkens anspråk på Nagorno-Karabach. Både historiskt sett och idag har en stor majoritet av befolkningen bestått av armenier och en minoritet av befolkningen bestått av azerer, men både Armenien och Azerbajdzjan anser att regionen är av stor historisk och kulturell betydelse för respektive land. Idag ses Nagorno-Karabach (eller Republiken Artsach som den kallas bland armenierna) som en icke erkänd självstyrande etnoarmenisk republik innanför Azerbajdzjans territoriella gränser. I konflikten om Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan råder det nu vapenstillestånd, även om läget fortsatt är spänt.

Qarabag FK hamnade i rampljuset på ett mindre smickrande sätt i slutet av år 2020, då Azerbajdzjan och Armenien var i ett fullskaligt krig mellan varandra. Klubbens dåvarande presschef Nurlan Ibrahimov blev avstängd på livstid av UEFA från att verksamma i fotbollsrelaterade aktiviteter efter att ha skrivit i sociala medier att “vi måste döda alla armenier - barn, kvinnor och äldre, utan undantag, utan nåd, och utan medkänsla”. Qarabag fick även en bot på 100 000 euro trots att man försvarade sig med att man inte stod bakom Ibrahimovs uttalande och att man dessutom hade startat en intern utredning mot presschefen. Qarabag hävdade även att Ibrahimov hade blivit traumatiserad av att kolla på bilder från kriget i Nagorno-Karabach, bland annat bilder på döda kvinnor och barn i azeriska städer, och att Ibrahimov även ångrade sina uttalanden.

Fokuserar vi på Qarabags sportsliga prestationer istället kan vi konstatera att man i sin inhemska liga mosar alla motståndare. Efter elva spelade omgångar har man elva segrar. Det är inte direkt ovanligt att det nu för tiden ser ut så här i azerbajdzjanska Premyer Liqasi. Qarabag har nämligen vunnit ligan åtta gånger av de senaste nio spelade säsongerna, och man är inne i klubbens framgångsrikaste era för tillfället.

Qarabag är verkligen ett lag som inte ska underskattas. Även i Europa League har man delvis imponerat med segrar mot både Olympiakos och Nantes. Lagets spelstil är väldigt offensivt orienterad, på gränsen till defensivt naivt. Just nu ligger man tvåa i gruppen med 7 poäng, och för att vara helt säkra på avancemang till sextondelsfinalerna behöver man även gå för vinst mot Freiburg, vilket gör att matchen lär bli underhållande.

Nedanför listar undertecknad några profiler i Qarabag som kan vara värt att hålla ett öga på.

Qurban Qurbanov (50 år) - Qarabags tränare är likt Christian Streich en riktig trotjänare. Qurbanov har varit huvudtränare för Qarabag sedan år 2008 och är den som har lett klubben in i sin nuvarande framgångsrika era. Förutom de åtta ligatitlarna har Qurbanov även vunnit den inhemska cupen fem gånger. Qurbanov är också far till Musa Qurbanly, som är anfallare i Qarabag. År 2012 kampanjade Qurbanov för att stoppa våld i nära relationer.

Shahrudin Mahammadaliyev (28 år) - Azeriern med det tungvrickande namnet är förstemålvakt i Europa League, men endast reserv i den inhemska ligan. Mahammadaliyev är en underhållande målvakt att kolla på då han trots sin relativt låga längd (185 centimeter) och med en knubbig fysik är väldigt akrobatisk. Har gjort 17 landskamper för Azerbajdzjan. Får pluspoäng för sitt yviga skägg.   

Qara Qarayev (30 år) - Innermittfältaren Qarayev har spelat i Qarabag i hela sin karriär och är även den spelaren som har gjort flest matcher genom alla tider för klubben (416 matcher). Är lagkapten i sitt klubblag och har även gjort 76 landskamper för Azerbajdzjans landslag.

Kady (26 år) - Brasilianaren och yttermittfältaren Kady är lagets stora stjärna. Har en flärdfull spelstil då han gillar att dribbla, men är också väldigt effektiv när chanserna dyker upp. Har denna säsongen spelat 21 matcher i samtliga tävlingar och gjort 6 mål och 10 assist. Blev målkung i Premyer Liqasi förra säsongen med 12 gjorda mål.     

Brasilianaren Kady är Qarabags stjärna. 

Owusu Kwabena (25 år) - En anfallare som är väldigt underhållande att kolla på. Ghananen har det mesta med sin fina teknik, snabbhet och extrema rörlighet. Svagheten ligger i att han är långt ifrån att vara en klinisk avslutare. Owusu är det givna förstavalet som anfallare, men trots det har han endast gjort 7 mål under säsongen, vilket faktiskt är sämre än hans två anfallskollegor i Qarabag (Ramil Sheydayev har gjort 11 mål och Musa Qurbanly har gjort 10 mål).

En tänkbar startelva för Qarabag (4-2-3-1):
Mahammadaliyev - Vesovic, Medina, Mustafazada, Bayramov - Qarayev, Richard - Zoubir, Ozobic, Kady - Owusu 

 Qarabag FK vs SC Freiburg 

Antal tränare sedan år 1991 (Då Volker Finke tog över tränarrollen i SC Freiburg)
Qarabag: 7
Freiburg: 4
 
Antal inhemska ligatitlar och cuptitlar
Qarabag: 9 respektive 7    
Freiburg: 0 respektive 0
 
Antal gånger man har förlorat en match denna säsongen
Qarabag: 4 förluster på 24 matcher
Freiburg - 2 förluster på 19 matcher

Matchinfo:
När: Torsdag kl 18:45
Var: Baku, Tofiq Bahramov Republican Stadium
TV: Viaplay
Freiburg-redaktionens tips: 3-3 

Tabellen inför sista gruppspelsomgången:
1. SC Freiburg - 13 poäng (+10 i målskillnad)
2. Qarabag FK - 7 poäng (+4 i målskillnad)
3. FC Nantes - 6 poäng (-7 i målskillnad)
4. Olympiakos FC - 2 poäng (-7 i målskillnad))  

SC Freiburgs Europa-äventyr:
Del 1: En dark horse redo att sätta avtryck
Del 2: Lilla Freiburg ska välta den grekiska kolossen från Pireus
Del 3: Intervju inför SC Freiburg – FC Nantes: ”Salas minne lever i högsta grad kvar”
Del 4: Resereportage: Hela staden sjunger för dig

Ludwig Dahlström2022-11-01 18:56:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II