Lagbanner
Inför Union Berlin – SC Freiburg: Rekordjakten fortsätter
Waldschmidt och Günter kommer jaga nya mål och rekord i Berlin på lördag.

Inför Union Berlin – SC Freiburg: Rekordjakten fortsätter

Ny Bundesligaomgång väntas till helgen för SC Freiburg. Motståndare blir nykomlingen Union Berlin på Stadion An der Alten Försterei och SC Freiburg åker till huvudstaden för att jaga nya rekord.

SC Freiburg kommer till mötet med Union Berlin med en fantastisk säsongsinledning i ryggen. Efter sju spelade omgångar innehar Freiburg fortsatt den sista Champions League-placeringen i tabellen då man ligger på delad fjärdeplats tillsammans med RB Leipzig. Att Freiburg kommer vara i toppen hela säsongen är det ingen som förväntar sig så klart, men senaste matchen mot Dortmund visade ändå att Freiburg kan ställa till problem för även de största drakarna i ligan. 
 
Efter ett sent självmål av Dortmund-försvararen Akanji fastställdes slutresultat till 2-2 i matchen mot Lucien Favres mannar. Ett resultat som var välförtjänt för SC Freiburg, då det röd-svart randiga hemmalaget enligt undertecknad var det bättre laget. För även om Dortmund hade 66% av bollinnehavet så var Freiburg minst lika farliga i offensiven när man väl tog sig framåt i banan, framförallt i andra halvlek.
 
Några Freiburg-spelare värda att lyfta fram från Dortmund-matchen är bland andra innermittfältarna Abrashi och Höfler, där den sistnämnde blev matchens lirare enligt tidningen Kicker. Även Luca Waldschmidt gjorde en bra insats, som kröntes med ett snyggt mål. Roligt också att yttermittfältaren Sallai stod för ett piggt 25-minuter långt inhopp, och den ungerske landslagsspelaren var högst delaktigt i Freiburgs sista mål.
 
Senaste veckan har det mesta dock handlat om landslagsspel för en stor del av Freiburgs A-lagstrupp. Framförallt ska det nämnas att Robin Koch och Luca Waldschmidt fick göra landslagsdebut för Tysklands A-lag när Die Mannschaft spelade 2-2 mot Argentina i en träningsmatch. Waldschmidt fick några dagar senare också starta i EM-kvalet mot Estland, en match som Tyskland tillslut vann med 3-0.
 
Även Vincenzo Grifo startade och gjorde en assist för sitt Italien när Gli azzurri krossade Liechtenstein med 5-0 i EM-kvalet. Nico Schlotterbeck spelade 90 minuter för det tyska U21-landslaget mot både Spanien (träningsmatch) och Bosnien (EM-kval), och där Freiburgs unge mittback även gjorde mål mot spanjorerna. Dessutom representerade Chang-hun Kwon (Sydkorea) Woo-yeong Jeong (Sydkorea U21), Brandon Borrello (Australien), Roland Sallai (Ungern), Amir Abrashi (Albanien) Lino Tempelmann och Luca Itter (båda Tyskland U20) sina länder under landslagsuppehållet. 
 
Det ska sägas att det faktiskt kan ligga lite i fatet för de spelare som har varit bortresta med sina landslag när Christian Streich ska ta ut sin startelva till matchen mot Union Berlin. Jag misstänker att Streich känner att han har bättre koll på formen och den fysiska statusen hos de spelare som har stannat kvar i Freiburg och tränat med klubben under landslagsuppehållet, och att dessa spelare därmed har en liten fördel gentemot Freiburgs alla landslagsspelare. Jag har faktiskt svårt att se att någon av Grifo, Sallai, Jeong, Kwon, Borrello eller Schlotterbeck kommer starta mot Union Berlin. Waldschmidt, Koch och Abrashi bör dock ha större chanser.

Under tiden som några spelare har flängt runt ute i världen så har de som stannade kvar i Freiburg spelat derby mot Karlsruher SC. Matchen mot Zweite Bundesliga-laget slutade 1-0 till Freiburg och målskytt blev Lucas Höler, som har varit Freiburgs största positiva utropstecken hittills under Bundesliga-säsongen. De tråkiga nyheterna från matchen mot Karlsruhe var att Nicolas Höfler skadade sig och därmed nu är tveksam till att kunna delta mot Union Berlin.
 
Även olycksfågeln Lukas Kübler skadade sig på en träning under landslagsuppehållet. Den tyske högerbacken har varit skadad under flera längre perioder sedan han värvades till Freiburg, och den här gången skadade Kübler sitt ena knä i en närkamp på träning så pass illa att han tvingades opereras. Kübler skickas därmed tillbaka till sjukstugan, där Florian Kath och lagkapten Mike Frantz också befinner sig. Philipp Lienhart missade senaste Bundesliga-matchen mot Dortmund på grund av en skada, men ska nu vara tillgänglig mot Union Berlin. 
 
En tänkbar startelva med formationen 5-2-3 mot Union Berlin kan se ut enligt följande:
Schwolow – Schmid, Gulde, Koch, Heintz, Günter – Abrashi, Haberer – Waldschmidt, Petersen, Höler 

Oavsett vilka Streich väljer att starta med så kommer Freiburg att ses som favoriter mot Union Berlin. Freiburg ligger som sagt i toppen av tabellen och Union Berlin har 10 poäng färre och ligger 12 placeringar sämre än Freiburg. Samtidigt kan man inte gå in med hybris till matchen och underskatta hemmalaget. För är det något som Bundesliga-publiken är väl medveten om så är det att motivation slår klass.
 
Därför är det också bra att veta att Freiburg kommer slå eget klubbrekord om man nu tar tre poäng på bortaplan mot Union Berlin. Vid en eventuell vinst blir det en fjärde raka bortaseger i Bundesliga för SC Freiburg – något som aldrig tidigare har hänt för Baden-klubben. Så på lördag ska vi visa att vi har både mer motivation och klass än huvudstadslaget.   

Union Berlin – SC Freiburg
När: lördag kl 15:30
Var: Berlin, Stadion An der Alten Försterei
TV: Viaplay
Domare: Benjamin Cortus 
 

Ludwig Dahlström 2019-10-17 18:58:52
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II