Lagbanner
”Kan gå precis hur som helst” – så är läget i Freiburg inför omstarten

”Kan gå precis hur som helst” – så är läget i Freiburg inför omstarten

Ska Freiburg fortsätta glänsa eller väntar en tuff avslutning på ligan? Det ger Fabian Dahlström oss svar på, som har stenkoll på den tyska föreningen.

Freiburg har den här säsongen presterat långt över förväntningarna och är med nio matcher kvar att spela med och slåss om spel i Europa till kommande säsong.
 
Fabian Dahlström på Freiburg-redaktionen har stenkoll på klubben och ger nu sin syn på att ligaspelet startar upp igen och hur han tror det kommer gå för favoritlaget.
 
Bundesliga är tillbaka den här veckan, vad är din åsikt om det?
- För mig, som följer Bundesliga med hjälp av tv:n, är det kul att ligaspelet kommer igång. Och om genomförandet av ligaspelet innebär att anställda i klubbarna fortsatt får behålla sina jobb så är det också glädjande. Men om jag ska försöka se nyktert på det hela är känslan att Bundesliga går ”All-In” utan att kika på korten – det kan gå precis hur som helst. I bästa fall kan alla klubbar hålla tysk disciplin för att inte sprida smittan, matcherna blir underhållande och ligan avslutas utan några negativa rubriker. I sämsta fall blir matcher tempofattiga, många spelare skadar sig och (ta i trä) covid-19 orsakar ett tragiskt dödsfall.
 
Hur är statusen i Freiburg inför omstarten?
- Den 3 maj bekräftades det att ingen i SC Freiburg är smittad av covid-19, och vad jag vet är ingen spelare skadad. Så långt är allt bra. Likväl tror jag att det finns frågetecken kring spelarnas fysiska status. Christian Kolodziej (fitness-expert enligt Kicker) har sagt att han oroar sig för muskulära skador för Bundesligas spelare. Därtill har Freiburg vanligtvis en taktik som kräver att spelarna springer kopiöst mycket. Så nog finns det en stor risk att flera spelare inte klarar av den vanliga taktiken direkt efter uppehållet. Således skulle det inte förvåna mig om Christian Streich lägger om sin taktik för att undvika potentiella skador.
 
Match mot Leipzig väntar härnäst, hur går tankarna inför mötet?
- Jag har ingen koll på hur RB Leipzig har påverkats av corona-krisen. Men Leipzig är också normalt ett lag som springer extremt mycket. Så det blir intressant att se vilken taktik Nagelsmann använder sig av. Hur som helst är Leipzig en stor favorit på förhand, men det osäkra läget ger hopp om att Freiburg kan överraska och ta minst en poäng.
 
Vad tror du om avslutningen på säsongen för er del?
- SC Freiburg ligger på plats åtta i ligan och har häng på Europa-League-platserna. Men spelschemat är brutalt tufft i och med att Freiburg kommer spela mot alla topplag förutom Dortmund. Därför tror jag att Freiburg slutar på en plats i mittenskiktet. Även om det vore kul att se Freiburg spela i Europa League så är jag ändå inte säker på att turneringen är bra för klubben i nuläget. Freiburg är en förhållandevis liten klubb, och jag tror att i sviterna av corona-krisen behöver klubben enbart fokusera på ligan nästa säsong.
 
Vad har du att säga till den som aldrig tidigare följt tysk fotboll?
- Nu finns det inga undanflykter, kolla på Bundesliga för bövelen! Samtidigt vill jag säga att du måste ge Bundesliga en chans även när corona-krisen är över. Det är nämligen inte säkert att vi får se det sanna Bundesliga under de sista nio omgångarna. Det sanna Bundesliga är tempofylld och målglad fotboll, där publiken skapar en otrolig stämning på läktarna. Men med matchovana spelare och matcher utan publik är risken tämligen stor att TV-tittarna får fel bild av Bundesliga.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-13 14:00:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II