Lagbanner
Lilla Freiburg ska välta den grekiska kolossen från Pireus
Kan Grifo sänka ytterligare en motståndare i Europa League?

Lilla Freiburg ska välta den grekiska kolossen från Pireus

Ett kokande Karaiskakis-stadion kommer på torsdagskvällen att välkomna ett SC Freiburg som är i rejäl medvind. Olympiakos står för motståndet - en klubb som på många sätt är Freiburgs motsats.

SC Freiburg åker till Grekland för att på torsdagskvällen ta sig an de regerande grekiska ligamästarna från Pireus i Europa League. I ligan har Olympiakos börjat hyfsat bra med åtta poäng på fyra spelade matcher. Ute i Europa har det däremot gått lite trögare. Först åkte man ut ur Champions League-kvalet med dunder och brak efter att ha förlorat med hela 0-4 på hemmaplan mot Maccabi Haifa, vilket gjorde att man förvisades till att kvala till Europa League. Det var verkligen med nöd och näppe som man lyckades kvalificera sig till gruppspelet, då det krävdes vinst i två straffsparksläggningar mot först Slovan Bratislava och sedan Apollon Limassol från Cypern.

I första omgången av gruppspelet åkte man på en tung 1-2 förlust på bortaplan mot FC Nantes, där fransmännen avgjorde tillställning med ett mål i 93:e spelminuten. Så för att sammanfatta Olympiakos Europa-odyssé hittills har det inte blivit någon seger efter ordinarie tid i någon av de sju matcher man har spelat.

När man kollar på Olympiakos spelartrupp är det framför allt tre saker som sticker ut; den är väldigt profilstark, ålderstigen och multinationell. Den grekiska kolossen har en A-lagstrupp på 35 mannar med en fördelning på hela 19 olika nationaliteter (25 olika nationaliteter om man räknar med dubbla medborgarskap). Dock får man i Europa League endast registrera en trupp på 25 spelare, vilket har gjort att Olympiakos har fått stryka några spelare från att kunna delta i Europa League.

Som sista utpost hittar vi den tjeckiske landslagsmålvakten Tomas Vaclik (33 år), som blev kval-hjälten i straffavgörandet mot Apollon då han tog tre av fyra straffar. Trots att Vaclik är en riktigt bra målvakt - han har tidigare varit förstemålvakt i Sevilla - är känslan att han är underskattad då han lätt blir bortglömd när man pratar om de bästa målvakterna i Europa. I laget finns även den tidigare Hammarby-målvakten Ögmundur Kristinsson (33 år), men den isländske landslagsmålvakten verkar simma med fiskpinnarna i frysboxen för tillfället då han inte har blivit registrerad till att få spela i Europa League. 

Utöver Kristinsson har bland andra även en kvartett av unga talanger blivit ratade från grekernas Europa League-trupp. Den israeliske landslagsbacken Doron Leidner och de offensiva mittfältarna Aguibou Camara (landslagsspelare för Guinea), Konrad de la Fuente (landslagsspelare för USA) och Diby Keita (tidigare ungdomsspelare i Real Madrid) kommer ingen att få spela mot Freiburg eller något annat motstånd i gruppspelet. Att dessa spelare inte får chansen spär på känslan att Olympiakos hellre satsar på äldre och erfarna spelare ute i Europa.

Bland vänsterbackarna hittar vi ingen mindre än stjärnförvärvet Marcelo. Den idag 34-årige brassen har vunnit Champions League hela fem gånger med Real Madrid, men för första gången i sin karriär ska han nu få spela Europa League. Dock är det högst oklart om han hinner bli redo till att vara i speldugligt skick mot Freiburg. På den andra kanten finns ett annat nyförvärv från Madrid. Den kroatiske landslagsspelaren Sime Vrsaljko (30 år) har dock anslutit från Atletico, där han tidigare bland annat vunnit Europa League. Till skillnad från Marcelo verkar det finnas en chans att Vrsaljko spelar mot Freiburg, även om kroaten har haft skadebekymmer i inledningen av säsongen. Spelar inte Marcelo och Vrsaljko blir ersättarna nog istället den moldaviske landslagsspelaren Oleg Reabciuk (24 år) och spanjoren Pipa (24 år). 

Bland mittbackarna hittar vi två bekantingar från Bundesliga. Sokratis Papastathopoulos (34 år) lämnade robusta avtryck i både Werder Bremen och Borussia Dortmund, medan Panagiotis Retsos (24 år) aldrig fick det att stämma i Bayer Leverkusen. Retsos värvades som 19-åring till det tyska läkemedelsbolaget för 17,5 miljoner euro - idag har han ett marknadsvärde på 2,8 miljoner euro enligt Transfermarkt. Troligtvis kommer varken Sokratis eller Retsos att starta mot Freiburg, utan det lär istället bli den tidigare Roma- och Napoli-försvararen Konstantinos Manolas (31 år) tillsammans med någon av senegaleserna Ousseynou Ba (26 år) och Pape Abou Cissé (27 år). 

På mittfältet finns det ytterligare ett gäng starka namn som för Freiburgs skull förhoppningsvis redan har passerat zenit. Bland andra hittar vi innermittfältaren Yann M’Vila (32 år). Fransmannen räknades en gång i tiden som en riktigt stor talang, och han spelade även EM i Polen/Ukraina med Les Bleus år 2012. Några månader efter EM blev dock M’Vila portad från landslaget på grund av en sen utekväll under en landslagssamling med U21-laget, och därefter har han inte representerat Frankrike igen. Vid sidan av M’Vila har vi en annan Bundesliga-bekanting i form av kameruniern Pierre Kunde (27 år). Den tidigare Mainz-spelaren gjorde ett par riktigt bra säsonger under sin tid i Tyskland och är verkligen inte att underskatta. Det kanske största namnet på mittfältet är annars Mathieu Valbuena. Den idag 37-årige fransmannen har en fascinerande karriär i ryggen, både på och utanför fotbollsplanen. Trots att Valbuena har gjort hela 52 matcher för det franska landslaget är han kanske mer känd för att blivit offer i ett utpressningsförsök efter en läckt sexvideo, där ingen mindre än Karim Benzema var medskyldig. Valbuena gjorde även en gång i tiden en kontroversiell flytt till Lyon, vilket fick supportrar till hans tidigare klubb Marseille att hänga en docka föreställandes Valbuena när denna för första gången återvände till Marseilles hemmaarena. Att Valbuena startar mot Freiburg är kanske inte så troligt, men han kommer nog finnas med på bänken. De offensiva mittfältarna som startar kan istället bli engelsmannen Josh Bowler (23 år), spanjoren Pep Biel (27 år) och greken Georgios Masouras (28 år).     

Högst upp i anfallet finns en landslagsspelare från Mauretanien tillgänglig för Olympiakos - Aboubakar Kamara (27 år). Kamara är mest känd från sin tid i Fulham, där han hamnade i trubbel flera gånger. I en match i Premier League mot Huddersfield snodde Kamara en straff - som han sen missade -  från målkungen Aleksandar Mitrovic, vilket fick den annars så sympatiske tränaren Claudio Ranieri att “vilja döda honom”. Därefter ska samme Mitrovic och Kamara ha hamnat i slagsmål på en träning för att Kamara betett sig dåligt mot en yoga-instruktör. Till slut blev även Kamara portad från Fulhams träningsanläggning, då han hamnade i bråk med en anställd i London-klubben när han försökte ställa klubbledningen till svars för sin situation i laget. Kanske har Kamara mognat under sin tid i Grekland, men hur som helst är han ingen förväntad startspelare mot Freiburg. Kampen om vem som blir Olympiakos spjutspets verkar istället stå mellan marockanen Youssef El Arabi (35 år) och sydkoreanen Ui-jo Hwang (30 år). 

Förväntad startelva för Olympiakos (4-2-3-1)
Vaclik - Pipa, Cissé, Manolas, Reabciuk - M’Vila, Kunde - Bowler, Biel, Masouras - Ui-jo Hwang

Fokuserar vi på Freiburg istället så fick laget en bra start i Europa League när man besegrade Qarabag i första omgången. Redan efter femton minuter ledde Freiburg med 2-0 tack vare mål från Grifo och Doan. Stadion fullständigt kokade av optimism och det kändes som att Freiburg skulle vinna med ett tvåsiffrigt resultat, men Qarabag visade både rutin och skicklighet när de jobbade sig tillbaka in i matchen. Även om Vesovic fick in en reducering kunde Freiburg till slut hålla undan och vinna med 2-1. Den bra starten gladde alla i Freiburg medan de azeriska journalisterna mest gladde sig åt att Christian Streich ser fram emot att få resa till Azerbajdzjan senare under hösten.

Även i Bundesliga har Freiburg fått en bra start. I söndags blev det 0-0 hemma mot Mönchengladbach, vilket innebär att laget har tagit 13 poäng på sex omgångar och ligger tvåa i tabellen. Mest glädjande från Gladbach-matchen var att Kevin Schade fick lite speltid efter en långvarig skada. Startelvan lär dock vänta ett tag till för Schade. Just startelvan mot Olympiakos är svår att sia om men om vi känner Streich väl så bör han inte göra allt för många ändringar. Samma startelva som mot Qarabag känns därför troligast.

Förväntad startelva för Freiburg (4-2-3-1)
Flekken – Sildillia, Lienhart, Ginter, Günter – Höfler, Eggestein – Grifo, Jeong, Doan - Petersen


 Olympiakos FC vs SC Freiburg 

Ägare:
Olympiakos - Evangelos Marinakis
Freiburg - Ägs till 100% av medlemmarna

Antal nationaliteter i A-laget (dubbla medborgarskap inräknat i parentesen):
Olympiakos: 19 (25)
Freiburg: 10 (12)

Antal gånger man har deltagit i Europa League/Uefa Cupen:
Olympiakos: 26
Freiburg: 5

Antal tränare sedan år 1991 (Då Volker Finke tog över tränarrollen i SC Freiburg):
Olympiakos: 37
Freiburg: 4

Antal inhemska ligatitlar och cuptitlar:
Olympiakos: 47 respektive 28   
Freiburg: 0 respektive 0

Matchinfo:
När: Torsdag kl 18:45
Var: Pireus, Karaiskakis-stadion 
TV: Viaplay
Domare: Matej Jug (Slovenien)
Freiburg redaktionens tips: 2-2 

SC Freiburgs Europa-äventyr:
Del 1: En dark horse redo att sätta avtryck
 

Ludwig Dahlström och Fabian Dahlström2022-09-14 18:16:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II