Lagbanner
Nyheter i notisform – Jonathan Schmid återvänder
Jonathan Schmid lämnar FC Augsburg och återvänder till SC Freiburg.

Nyheter i notisform – Jonathan Schmid återvänder

Freiburg-spelare uttagna till mästerskapsspel, förlängt sponsorkontrakt och en spelare med stor potential ansluter till klubben. Detta och mycket mer har hänt under maj.

Stabil säsong för SC Freiburgs damlag
Likt herrarna kommer SC Freiburg Frauen spela på högsta liganivå nästa säsong. Även om damlaget inte kunde överträffa fjolårssäsongens sensationella tredjeplats så får en sjundeplats i ligan (bestående av 12 lag) ses som ett godkänt resultat. Laget hade trots allt tappat många viktiga spelare under sommaren. En godkänd säsong hade dock kunnat bli en fantastisk säsong i och med att damerna var ytterst nära att ta hem en titel den första maj. Men övermäktiga VfL Wolfsburg lyckades Freiburg inte rå på i finalen av den tyska cupen. Finalen slutade 1-0 till de grönvita vargarna.
 
Fyra Freiburg-spelare till VM i Frankrike
Klubblagssäsongen är alltså över för Freiburgs damer – men för målvakten Merle Frohms, försvararen Giulia Gwinn, mittfältaren Desiree van Lunteren och anfallaren Klara Bühl väntar mer fotboll i sommar. van Lunteren är uttagen i Nederländernas VM-trupp medan de resterande tre spelarna kommer representera Tyskland. Utöver Frohms, Gwinn och Bühl så finns det ytterligare 6 spelare i Tysklands VM-trupp som har koppling till SC Freiburg. Lina Magull, Melanie Leupolz, Verena Schweers, Sara Däbritz, Carolin Simon och Laura Benkarth har alla representerat Freiburg någon gång under karriären. Dam-VM spelas mellan 7:e juni och 7:e juli i Frankrike.
 
Freiburg-spelare med chans på spel i U21-EM
Det är inte bara Freiburgs damspelare som kan komma att få delta i ett mästerskap under sommaren; Robin Koch och Luca Waldschmidt är uttagna i det tyska U21-landslagets bruttotrupp på 27 spelare. Den 6:e juni kommer tränaren Stefan Kuntz ta ut sin slutgiltiga trupp, och då ska fyra spelare väljas bort. Att Waldschmidt även väljs ut i den slutgiltiga truppen känns rimligt i och med att konkurrensen inte är jättehög på anfallspositionerna. Däremot finns det gott om stjärnor i de andra lagdelarna, och därför kan det bli svårt för Koch (som kan spela både mittback och mittfältare) att få en biljett till mästerskapet i Italien och San Marino.
 
Mer Schwarzwaldmjölk till SC Freiburg
Schwarzwaldmilch har varit SC Freiburgs huvud- och tröjsponsor sedan säsongen 2016/2017, och kommer även vara det i framtiden. Det har det lokala företaget och SC Freiburg kommit överens om. Hur länge sponsorkontraktet gäller har inte offentliggjorts, men det gäller i både Bundesliga och 2. Bundesliga. Alltså måste det handla om ett kontrakt på minst två säsonger till.
 
Spelare lämnar och spelare ansluter
Att just klara av övergångarna tidigt under transferfönstret brukar vara en paradgren för SC Freiburg, och denna sommar tycks inte bli något undantag. Sedan tidigare har det stått klart att Vincenzo Grifo återvänder till Hoffenheim, men nu är det även klart att anfallaren Florian Niederlechner och försvararen Jonas Föhrenbach lämnar Freiburg. Niederlechner går till ligakonkurrenten FC Augsburg, medan Freiburgfostrade Föhrenbach går till Heidenheim i 2. Bundesliga. Totalt blev det 89 matcher och 29 mål för Niederlechner i Freiburg-tröjan, medan för Föhrenbachs del blev det endast 12 matcher och ett mål. Det är emellertid inte bara spelare som lämnar SC Freiburg. Vänsterbacken Luca Itter byter klubbadress från VfL Wolfsburg till just SC Freiburg. 20-årige Itter beskrivs av sportchefen Klemens Hartenbach som en spelare med stor potential och som har en bra balans mellan defensiva och offensiva egenskaper. Utöver Itter har sportcheferna Hartenbach och Jochen Saier dessutom lyckats värva tillbaka Freiburg-bekantingen Jonathan Schmid. 28-årige Schmid återvänder därmed till SC Freiburg efter en tid i Hoffenheim och nu senast Augsburg. Värvningen av Schmid känns på förhand väldigt lyckad i och med att Freiburg nu får en fullgod ersättare till Grifo när det kommer till fasta situationer.
 
Månadens Streich-citat: ”Allt annat förutom fotbollen står i centrum”
Efter matchen mellan SC Freiburg och Fortuna Düsseldorf valde Christian Streich att kritisera tillämpningen av VAR i samband med handregeln. Streich menar på att det just är VAR som har gjort domarteamen osäkra och som har lett till att handregeln inte tillämpas på ett konsekvent sätt. Streich vill nu att DFB och internationella fotbollsdomarchefer ska se över saken. Noterbart är att aldrig tidigare har det blåsts straff för hands lika många gånger som denna säsong i Bundesliga.
 

Fabian Dahlström2019-06-02 14:53:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II