Lagbanner
SC Freiburg – mer än fotboll

SC Freiburg – mer än fotboll

Trots att det är tuffa tider för SC Freiburg fortsätter klubben att visa upp solidaritet och engagera sig i olika projekt för stadens skull.

Likt många andra fotbollsklubbar har SC Freiburg påverkats rejält av Corona-pandemin. Till följd av virusets spridning har Freiburg valt att stänga ner klubbens två fanbutiker, förbjuda besökare på Schwarzwald-Stadions anläggning, och låta majoriteten av klubbens anställda arbeta hemifrån. Även fotbollsspelarna höll till hemma och tränade på egen hand inledningsvis, men från och med 7 april har två spelare och en tränare åt gången tillåtits befinna sig på Freiburgs träningsanläggning.
 
Att spelarna fortsatt inte tränar hemifrån kanske en del tycker är märkligt, men i och med att klubbens existens är beroende av att matcher spelas så måste spelarna göra sig matchredo för att undvika potentiella skador om ligaspelet återupptas. Klubben ska visserligen klara sig utan intäkter fram till 30 juni och troligen ytterligare några månader, men det är ett faktum att pandemin har nitat till Freiburg med en rejäl ekonomisk käftsmäll. Därför har också klubbens spelare, tränare och ledning redan valt att avstå delar av sina löner.
 
Med tanke på all påfrestning som klubben utsätts för i dagsläget, och med tanke på att många viktiga beslut ska tas, så skulle man lätt tro att en liten klubb som Freiburg lägger sina samhälleliga projekt åt sidan för tillfället. Den som tror detta kunde dock inte ha mer fel. I många år har Freiburg arbetat under mottot ”SC Freiburg – mer än fotboll” för att hjälpa till i samhället – och även nu under tuffa och kaotiska tider har klubben fortsatt engagera sig i olika projekt. Nedan presenteras fyra projekt som pågår eller som har utförts den senaste tiden.
 
Klubben visar omtanke för de äldre
Som bekant tillhör äldre människor en riskgrupp, och för vissa av de äldre har det blivit en utmaning att köpa mat. Just därför valde SC Freiburg och huvudsponsorn Schwarzwaldmilch att visa lite omtanke för de äldre genom att dela ut kassar fyllda med SCF-Give-Aways, frukt och produkter från Schwarzwaldmilch. Frivilliga fans och medarbetare i klubben har hittills delat ut omkring 800 kassar till SCF-medlemmar som är 70 år eller äldre.
 
Klubben försöker hålla barn aktiva
Även barns vardag har förändrats i dessa tider, och det har exempelvis blivit svårare för de yngre att träna. För att motivera och inspirera barn till att fortsatt hålla sig aktiva har Freiburg startat ”Füchsle-bollskola Online”. Hittills har klubben – tillsammans med lokala profiler från olika idrotter – lagt ut åtta långa videoklipp med en mängd olika övningar som barn kan utföra i sina hem.
 
Klubben visar uppskattning för sjukhusanställda
I flera år har SC Freiburg samarbetat med Freiburgs universitetssjukhus, och som tack för sjukhusets stora och viktiga engagemang under pågående kris har klubben valt att visa lite uppskattning. 1100 anställda på sjukhuset kommer inte bara få varsin ”Tack-T-shirt” utan även få en inbjudan till den första matchen på Freiburgs nya och snart färdigbyggda arena. Detta hjälper så klart inte de sjukhusanställda i deras nuvarande situation, men nog kan det vara viktigt att ha något roligt att se fram emot.
 
Klubben säljer imaginär bratwurst för småföretagares skull
Givetvis är det inte bara fotbollsklubbar som får ekonomiskt stryk av Corona-pandemin. Restauranger, gatukök, caféer, nattklubbar och många fler är hårt ansatta i dagsläget i staden Freiburg im Breisgau. För att visa solidaritet mot dessa småföretagare har SC Freiburg startat upp hemsidan mehr-als-fussball, där man kan skänka pengar till sin favoritplats i staden. SC Freiburg har också uppmanat sina supportrar att skänka ett belopp värt så mycket som man normalt spenderar på bratwurst och öl under en matchdag. Klubben kommer givetvis också delta i denna kampanj.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Så kan du hjälpa SC Freiburg
Om du är supporter till SC Freiburg eller sympatiserar med klubben och staden – och vill fortsätta se klubben engagera sig i samhälleliga projekt – så kan du hjälpa till på två sätt:

1. Ta på dig spenderarbyxorna och gå in på Freiburgs Onlineshop.

2. Besök hemsidan mehr-als-fussball.de och skänk en slant till din favoritplats i staden Freiburg im Breisgau. Notera att man som minst kan skänka fem euro. 


NUR DER SCF

Fabian Dahlström2020-04-20 13:38:20
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II