Lagbanner
SC Freiburg – Spelarbetyg säsongen 2019/2020

SC Freiburg – Spelarbetyg säsongen 2019/2020

Efter mycket om och men kunde Bundesliga-säsongen tillslut avrundas. Ett av lagen i ligan som överraskade mest var SC Freiburg, som slutade åtta i tabellen. Många spelare i klubben har stått för fina prestationer, men vissa har bidragit mer än andra. Här är spelarbetygen för Freiburgs trupp.

Betygsskalan är formad efter den tyska modellen, där 1 är bäst och 6 är sämst.
 
1 – Världsklass
2 – Väldigt bra
3 – Bra
4 – Godkänd
5 – Dålig
6 – Urusel

Målvakter
 
Alexander Schwolow – 1
Freiburgs förstemålvakt jagas i dagsläget av bland andra Ajax, Sevilla och Benfica (och Schalke av alla klubbar) – och inte undra på det med tanke på vilken kanonsäsong Schwolow har stått för. Den 28-årige tysken har gjort fantomräddningar i nästan varje match han har spelat och agerat som en mänsklig mur i Freiburgs bur. Schwolow har även visat upp hög klass i passningsspelet och har varit en viktig komponent i Freiburgs speluppbyggnad. Blev dessutom uttagen i ”säsongens lag” av Filip Wollin här på Svenskafans. Schwolow behöver dock fortfarande visa mer pondus vid fasta situationer och inläggslägen, då han allt för ofta är som fastfrusen på mållinjen. Totalt blev det 24 Bundesligamatcher och fyra hållna nollor.

Alexander Schwolow: muren i buren.

Mark Flekken – 1
Schwolows skada i Bundesligas åttonde omgång gav andremålvakten Mark Flekken chansen att visa sig på styva linan på riktigt – och ”Gott im Himmel” vilka insatser holländaren stod för. På nio matcher räddade Flekken 50 skott, uppnådde en räddningsprocent på 78,1%, höll nollan två gånger och blev uttagen som omgångens målvakt två gånger av Kicker. Detta är världsklassnivå med tanke på att Flekken nästan bara ställdes mot ligans topplag. Flekken höll även nollan mot Schalke i säsongens sista match.
 
Niclas Thiede – 4
Freiburgs tredjemålvakt fick hoppa in mot Union Berlin efter att Schwolow utgått skadad. Under sina 68 minuter gjorde Thiede några fina räddningar, men målvakten kändes lite bortkommen emellanåt. På Unions 2-0 mål stod Thiede felplacerad och släppte in ett långskott som inte såg helt otagbart ut.
 
Försvarare

Dominique Heintz – 3
Tysklands variant på Andreas Granqvist har stått för en stabil säsong, men känslan är att mittbacken ändå inte kom upp i förväntad nivå. Betyg 4 ligger närmre till hands än 2:an. Heintz brukar vara en mittback som spelar med stort mod och som är bra på att driva bollen för att sedan sätta en perfekt långpassning till en spelare på kanten. Detta fick vi dock inte se allt för ofta under säsongen. Istället kändes Heintz ibland velig under matcherna, och satte sig själv i prekära situationer. Förhoppningsvis blir det en ketchup-effekt för den gode Heintz gällande världsklassinsatser nästa säsong. Totalt blev det 28 matcher och en assist i Bundesliga.
 
Robin Koch – 2
Under säsongen har landslagsmeriterade Koch ryktats till flertalet storklubbar, vilket inte förvånar det minsta. Denna säsong vann 23-åringen 139 nickdueller, där endast Sven Bender (154) och Sebastian Andersson (260) var bättre i Bundesliga. Koch hade också flest lyckade passningar av alla Freiburg-spelare. Denna kombination av att vara dominant i duellspelet och bra i passningsspelet är en stor anledning till att Koch har presterat på hög nivå som både mittback och mittfältare under säsongen. Totalt blev det 32 Bundesligamatcher och ett mål.

Robin Koch: giganten i luftrummet.

Manuel Gulde – 4
Man vet exakt vad man får ut av Gulde under en säsong: en närkampsstark mittback som aldrig gör grova misstag, men som inte heller tar några risker i passningsspelet. Detta innebär att de extraordinära insatserna ofta uteblir. Anmärkningsvärt är att med Gulde på planen förlorade Freiburg 9 av 17 matcher. Men när Gulde var skadad eller bänkad så förlorade Freiburg endast 3 av 17 matcher. Gulde gjorde dock ett snyggt men turligt klackmål borta mot RB Leipzig.
 
Philipp Lienhart – 1
Lienhart har inte varit ett givet val när Christian Streich tagit ut sin startelva – vilket är högst besynnerligt med tanke på att mittbacken stått för strålande insatser när han har fått chansen. Lienhart är följsam och brytningssäker i försvaret, och i passningsspelet har han bidragit mer än konkurrenterna Heintz och Gulde. På 20 starter och två inhopp i Bundesliga slutade Lienharts poängsnitt på 1,77 poäng per match, vilket är bäst utav alla Freiburg-spelare som brukar ha med startelvan att göra! Det vore konstigt om inga större klubbar håller ett öga på den talangfulle österrikaren, som även gjorde en assist under säsongen!
 
Nico Schlotterbeck – 4
Den yngre brodern Schlotterbeck fick en plats i startelvan i säsongens tre inledande matcher. I premiären mot Mainz visade mittbacken upp sin talang och hade ett läge att förgylla insatsen med ett mål. I omgång tre mot Köln hade Schlotterbeck det dock lite tyngre, och därefter blev det endast tio korta inhopp – ibland som anfallare! Allt som allt en godkänd säsong, där framtiden ser ljus ut.

Christian Günter – 2
Freiburgs lagkapten och ”älg” på vänsterkanten har kört på i full galopp hela säsongen – som både spel- och poängmässigt har varit den bästa under Günters karriär. I offensiven har Günter varit exceptionellt bra, då han nästan alltid har hittat farliga ytor att springa på. Har även blivit riktigt bra på att slå hörnor och frisparkar, och är ett ypperligt komplement till Grifo och Schmid på de fasta situationerna. Om det inte hade varit för Günters relativt svaga försvarsjobb hade det blivit en 1:a i betyg. På 34 Bundesligamatcher lyckades Günter göra två mål och tio assist.

Günter och Schmid hade ofta "lekstuga" på sina kanter.  

Jonathan Schmid – 3
Precis som hela laget inledde ”Jonny” hösten i ett rasande tempo. I det defensiva arbetet som högerback var Schmid pålitlig, och offensivt var han ett ständigt hot för motståndarna. Dock har Schmid tagit allt färre offensiva initiativ ju längre säsongen har fortskridit. Med sin klokhet och tekniska briljans har Schmid varit en av de mest stabila spelarna i Freiburg, men offensivt hade Schmid kunnat bidra ännu mer under vårens matcher. En stjärna i kanten för de snygga frisparksmålen. Totalt blev det 33 Bundesligamatcher, fem mål och två assist.

Luca Itter – 4
Itter har haft den otacksamma uppgiften att försöka utkonkurrera Günter som vänsterback – ett så gott som omöjligt uppdrag. Det blev endast 32 minuter denna säsong på tre inhopp. På dessa minuter kunde man dock se tendenser till varför Itter fått ett rykte som en stor talang i Tyskland. Både defensivt och offensivt kunde Itter visa upp fina kvalitéer. Förhoppningsvis kan Streich hitta en bra lösning på hur Itter ska få mer speltid.
 
Lukas Kübler – 4
Otursfågeln Kübler fick i princip hela säsongen spolierad på grund av en knäskadad. De få gånger Kübler startade var han dock precis så som han brukar vara – en svårpasserad försvarare med en fin passningsfot. Kübler behövs verkligen i Freiburg för att höja konkurrensen på högerbacksplatsen. Därför är det väldigt tragiskt att se att Küblers karriär håller på att förstöras av alla skador han drar på sig. I fem Bundesligamatcher medverkade Kübler.
 
Mittfältare

Nicolas Höfler – 1
I andra tilläggsminuten av omgång tre mot FC Köln begick Höfler ett vitalt misstag, som gjorde att Freiburg förlorade matchen. Då var det många supportrar som krävde att Streich skulle bänka Höfler framöver, men lyckligtvis lyssnar inte Streich på oss supportrar när det gäller taktik. Resten av säsongen stod Höfler nämligen för världsklassinsatser gång på gång. Som sittande mittfältare luckrar Höfler upp motståndarnas press på ett utmärkt sätt, och i defensiven har Höfler vunnit 385 närkamper (5:e bäst i ligan!). Därtill har 30-åringen sprungit 348,6 km (10:e bäst i ligan), vilket är anmärkningsvärt då Höfler sällan tar sig in i motståndarens straffområde. Detta har varit Freiburgs tyske playmakers bästa säsong i karriären! Totalt blev det 32 Bundesligamatcher och ett mål.

Nicolas Höfler gör sin bästa säsong i karriären. 

Janik Haberer – 3
Det är alltid svårt att sätta ett rättvist betyg på Haberer. Tysken gör stor nytta för laget genom sitt springande, kämpande och erövrande av boll. Samtidigt slarvar han lite väl ofta i passningsspelet, och någon utpräglad poängspelare är Haberer inte. Denna säsong blev det bara 2 mål och 2 assist på 26 matcher i ligan.
 
Mike Frantz – 4
Erfarne Mike Frantz tycks inte längre vara en startspelare för Freiburg. Det blev bara tre starter, varav två Frantz utgick skadad i. Numera tycks mittfältaren mest få göra inhopp om en match behöver ”stängas”. Det brukar 33-åringen dock göra väldigt bra, och därför är Frantz fortfarande en uppskattad ledare i klubben. Frantz deltog i 18 Bundesligamatcher och gjorde en assist.
 
Amir Abrashi – 4
Likt Frantz har albanen Abrashi haft svårt att få speltid. Totalt blev det 13 matcher, varav 7 från start för mittfältaren. Sedan Abrashi kom till Freiburg har det faktiskt blivit färre och färre minuter på planen för varje säsong. Men precis som Frantz är Abrashi en uppskattad karaktär som donerar blod, svett och tårar till laget i varje match han spelar. Nyligen skrev 30-åringen på ett nytt kontrakt med Freiburg.
 
Jéróme Gondorf – 4
Gondorf startade både i premiären mot Mainz och i omgången därefter mot Paderborn. Båda matcherna slutade med vinst och mittfältaren stod för godkända insatser. Men därefter blev det inga fler matcher i Freiburg-tröjan. I januari lånades Gondorf ut till Zweite-laget Karlsruher SC, som lyckades säkra kontraktet i sista omgången. Det säkrade kontraktet innebär att Gondorf har gjort sitt i Freiburg eftersom Karlsruher – enligt en överenskommen klausul – måste köpa Gondorf.
 
Yannik Keitel – 4
20-årige Keitel flyttades upp till A-laget från Freiburgs reservlag i vintras och fick under vårsäsongen testa vingarna mot Bundesligas bästa och sämsta lag (Dortmund, Bayern München och Schalke). Framförallt var det Keitels passningsspel som stack ut till det positiva, och i framtiden kan Keitel möjligtvis utmana Höfler i rollen som playmaker. Keitel behöver dock förbättra sin fysik då närkampsspelet har varit väldigt svagt. Allt som allt är Keitels framfart ytterligare ett bevis på hur välmående Freiburgs ungdomsakademi är.
 
Lino Tempelmann – 4
Tempelmann gjorde en väldigt bra försäsong för Freiburg, och belönades således med en permanent flytt upp till A-laget. Där och då var känslan att Tempelmann hade sitt stora genombrott i Bundesliga att se fram emot – men riktigt så roligt blev det inte. Utöver 16 matcher på bänken blev det endast en match från start (mot RB Leipzig), där Streich byte ut Tempelmann efter endast 34 minuter. Har under säsongen fått mycket beröm från såväl Streich som lagkamrater för träningsvilligheten, så framtiden i Bundesliga är ändå förhoppningsvis ljus för Tempelmann.
 
Roland Sallai – 4
Det blev inte något genombrottsår för den trixige ungraren. Defensivt har Sallai varit riktigt bra, men offensivt har det inte fungerat fullt ut. Sallai är hyfsat bra på att ta sig till farliga lägen med sin finurliga spelstil, men effektiviteten har inte funnits där. Det är som att Sallai ibland är lite för överambitiös och överarbetar vissa situationer. Kan den ungerske landslagsmannen bli lite mer kylig till nästa säsong så kommer poängen att ramla in. Lite överraskande har det varit att se att Sallai är riktigt spänstig och väldigt bra på att nicka – möjligtvis ett framtida offensivt vapen för Christian Streich. Totalt blev det 21 Bundesligamatcher, två mål och en assist.

Sallai har ännu inte nått sin fulla potential. 

Brandon Borrello – 4
Freiburgs förste australiensare i klubben fick till slut göra en efterlängtad Bundesliga-debut – något Borrello väntat på i 390 dagar på grund av en korsbandsskada. I de första tre matcherna visade Borrello upp en fin energi och var väldigt delaktig offensivt. Därefter valde Streich dock bort högeryttern för andra spelare, och det blev bara ytterligare 88 minuter fördelat på fyra Bundesligamatcher under säsongen.
 
Florian Kath – Ej betygsatt
Inga Bundesligamatcher denna säsong för den skadeförföljde yttermittfältaren. Kontraktet går ut denna sommar och med största sannolikhet blir det ingen förlängning.
 
Woo-yeong Jeong – Ej betygsatt
Det blev inga matcher i Bundesliga för den unge sydkoreanske stortalangen, som istället fick nöja sig med spel i Regionalliga med Freiburgs reservlag. Under våren var Jeong utlånad till Bayern Münchens reservlag i den tyska tredjedivisionen.
 
Chang-hoon Kwon – 4
Det är lätt att se potentialen i Kwon; han är snabb, teknisk, svårinfångad samt har ett distinkt skott och en bra spelförståelse. Likt Sallai har dock sydkoreanen varit allt för ineffektiv för att kunna få ett bättre betyg. Kwon har fått agera inhoppare i majoriteten av matcherna, vilket så klart gör det svårare att sätta prägel på matcherna och prestera på maxnivå. Men anledningen till att Kwon ofta har börjat på bänken är för att han är ganska svag i defensiven. Kwon har fysiken som ett barn och flyger som en vante så fort han går in i en närkamp – något som kan se ganska komiskt ut för publiken men som samtidigt inte är Christian Streichs typ av humor. Kwon lyckades göra två mål och en assist på 23 matcher.

Snart flyger Kwon som en vante...

Yoric Ravet – Ej betygsatt
Även för Ravet blev det inga Bundesligamatcher denna säsong, som också blev den sista i Freiburg-tröjan. Ravet lämnar nu klubben som en av de största flopparna någonsin i Freiburgs historia. Ny klubbadress blir Grenoble (Ravets moderklubb) som befinner sig i franska Ligue 2.
 
Marco Terrazzino – Ej betygsatt
Under hösten var Terrazzino för det mesta skadad eller nerpetad till reservlaget. Inga matcher i Bundesliga således. Under våren lånades tysk-italienaren ut till Dynamo Dresden, som slutade sist i Zweite Bundesliga. Framtiden i Freiburg är högst oviss för Terrazzino.
 
Vincenzo Grifo – 3 
En ganska märklig och svårtolkad säsong som Grifo gör. Fram till Corona-uppehållet var Grifo rent ut sagt bedrövlig i många av Freiburgs matcher, då Grifo inte alls kom till rätta i Streichs taktik och inte fick ut mycket av sina offensiva kvalitéer. Under den publikfria delen av säsongen exploderade Grifo, och gjorde två mål och fem assist på nio matcher. I det här fallet blir 1+5 = 3 i betyg – även om Arkimedes och Pythagoras vänder sig i sina gravar. Frisparksfoten har dock hållit världsklass under hela säsongen. Fyra mål och nio assist på 26 matcher blev Grifos facit.

Anfallare
 
Lucas Höler – 2
Lucas Höler har verkligen stått för en kanonsäsong. Den Game of Thrones-kompatibla tysken (kungavärdig frilla) stod för 8 mål och 5 assist på 34 matcher. Poängskörden är bra för en anfallare i Bundesliga, men det som sticker ut är Hölers kopiösa slit i både offensiven och defensiven. Höler har tagit 2411 intensiva löpningar (4:e bäst i ligan!) och vunnit 375 närkamper (7:e bäst i ligan!). Hade Höler fått in några fler bollar i mål hade en 1:a i betyg varit givet.

Länge leve kung Höler! 

Gian-Luca Waldschmidt – 4
Med ett lyckat U21-EM i ryggen fanns det stora förväntningar på Waldschmidt inför säsongen. Men när vi gör bokslut kan vi konstatera att Waldschmidt fortfarande har mycket att utveckla. Visserligen avslutade 24-åringen med flaggan i topp genom två mål mot Schalke i sista omgången, men anfallaren har ofta svårt att bli delaktig i Freiburgs anfallsspel och svårt att komma till avslutningslägen. Att tre av Waldschmidts sju mål har kommit på straff vittnar om detta problem. Utöver målen blev det även tre assist på 23 Bundesligamatcher.
 
Nils Petersen – 3
En stabil säsong av Petersen, men inte mycket mer än så. 11 mål och 2 assist på 33 matcher är absolut inte dåligt i Bundesliga, men om man jämför med säsongen 18/19 blev det 10 mål och 3 assist på 24 matcher. Anfallaren har även varit lite väl osynlig i flertalet matcher denna säsong och har emellanåt sett slarvig ut. Avslutningen på säsongen var dock positiv då 31-åringen kom in från bänken och gjorde tre ”joker-mål”.

Fabian Dahlström och Ludwig Dahlström2020-07-05 18:42:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II