Lagbanner
Skrällagets recept på framgång

Skrällagets recept på framgång

SC Freiburg har stått för en sensationell första halva av Bundesliga-säsongen och befinner sig trea i tabellen. Så vilka ingredienser har klubben använt sig av för att skapa ett recept på framgång?

SC Freiburg fick en flygande start på säsongen med tio raka matcher utan förlust. Av alla lag i de europeiska toppligorna var det endast Napoli och Milan som lyckades hålla sin förlustfria svit i liv under fler omgångar. Den starka inledningen följdes visserligen upp med fyra förluster på fem matcher, men förutom mot FC Köln (1-1) och Eintracht Frankfurt (0-2) har SC Freiburg stått för ett imponerande stabilt spel. Att klubben befinner sig på en Champions League-plats som trea är en skräll, men långt ifrån oförtjänt. Låt oss ta en titt på vilka ingredienser mästerkockarna i Schwarzwald har använt för att skapa ett framgångsrecept.

Kontinuitet på alla fronter
Kontinuitet är en ledstjärna som SC Freiburg har följt i väldigt många år. Det mest använda exemplet på kontinuiteten är huvudtränaren Christian Streich, som har varit i klubben sedan 1995. Men det är fler ledare som har varit Freiburg trogna under en lång tid. Sportcheferna Jochen Saier (i klubben sedan 2002) och Klemens Hartenbach (i klubben sedan 2001) är två ytterligare exempel.

Denna säsong har det dock även varit kontinuitet i spelartruppen. Av alla startspelare från förra säsongen var det endast Baptiste Santamaria och inlånade Florian Müller som lämnade SC Freiburg under sommarfönstret. Och när det gäller nyförvärv var det endast Maximilian Eggestein som köptes in för att ersätta just Santamaria – som med sin familj fick hemlängtan till Frankrike. Därutöver återvände Nico Schlotterbeck från sin lånesejour i Union Berlin och sex spelare flyttades upp från Freiburgs andralag.

Denna kontinuitet i spelartruppen – där 22 av 26 spelare har befunnit sig i klubbens organisation minst två säsonger – har lagt grunden till den samspelthet som finns mellan de olika lagdelarna.


Jochen Saier, i klubben sedan 2002.

Schwarzwald-Stadion blev till Europa-Park Stadion
Att byta arena under en säsong tillhör inte vanligheterna och känns lite syndfullt i den traditionsbundna fotbollsvärlden – men å andra sidan gav det Freiburg en motivationsboost två gånger om. Först ville klubben få till ett snyggt avslut på den 67 år långa eran med Schwarzwald-stadion som hemmaborg för herrarnas A-lag. Därefter, i omgång 8, ville man få till en minnesvärd invigning av nya Europa-Park Stadion. Dessa morötter i Freiburgs recept var säkerligen bidragande till den obesegrade sviten på tio raka matcher.



Bredd gjord av spets
SC Freiburg har ingen bred trupp i den bemärkelsen att man har världsklasspelare på varje position likt Bayern München. Men om man tar fram förstoringsglaset och inspekterar truppen lite noggrannare så ser man hur spelarnas spetsegenskaper kompletterar varandra och ger Christian Streich möjlighet att anpassa taktik utifrån motståndare och matchläge.

Streich har många valmöjligheter både offensivt och defensivt men vi kan ta några exempel på anfallspositionerna: Vill Streich använda en taktisk och pressande anfallare väljer han Lucas Höler (förstavalet). Behöver Streich den unika kombinationen av otrolig snabbhet och enorm spänst sätter han in Kevin Schade. Krävs en klinisk avslutare och måltjuv i straffområdet byter Streich in Nils Petersen. Och vill Streich tillföra energi och tuffhet på planen slänger han in Ermedin Demirovic.

Nästan varje spelare i truppen har alltså något unikt att erbjuda. Dock finns det tre spelare som sticker ut extra mycket i dagens trupp och som är svåra att ersätta i startelvan. Dessa spelare förtjänar sina egna segment.


I årets sista match, hemma mot Leverkusen, stod inhopparna Schade och Demirovic för det avgörande 2-1 målet i den 84: minut.

Bundesligas bäste målvakt?
Inför säsongen hade Freiburg-redaktionen stora förhoppningar på att Mark Flekken skulle leverera insatser på absolut världsklassnivå. Och de stora förhoppningarna har Flekken motsvarat med råge. Minst insläppta mål i Bundesliga tillsammans med Neuer, sex hållna nollor och ligabäst med en räddningsprocent på 79,5% säger mycket men inte allt. Genom sin naturliga pondus, bollkänsla och positionssäkerhet sprider Flekken ett ovärderligt lugn som höjer medspelarnas prestationer. Om Flekken fortsätter storspela i Freiburg – vilket mycket talar för – så bör 28-åringen bli Hollands förstemålvakt inom en snar framtid. Pinsamt nog visste förbundskapten Louis van Gaal inte ens att Mark Flekken existerade i världen förrän inledningen av säsongen.



Bundesligas bäste mittback?
22-årige Nico Schlotterbeck har länge setts som ett framtidslöfte i Freiburg. Men att mittbacken plötsligt skulle räknas som en av Bundesligas bästa mittbackar var det få som såg komma inför säsongen. Schlotterbeck är nästintill redan en komplett mittback och är vital för Freiburg av många anledningar. I offensiven luckrar han upp motståndarna med både dribblingar och passningar. Och i defensiven är han både brytningssäker och närkampsstark. Den 191 centimeter långe mittbacken ryktas nu till Dortmund och Bayern München, och fler klubbar i Europa lär visa intresse för Freiburgs guldklimp.



Bundesligas konung av fasta situationer?
När det vankas fast situation för Freiburg så finns det all anledning för motståndaren att bli lite extra orolig. 15 av Freiburgs 28 mål har nämligen kommit på fasta situationer. Christian Günters bidrag på tre hörnmål denna säsong är värt att nämna, men det är Vincenzo Grifo som är oersättlig i Streichs startelva. Tysk-italienaren har legat bakom tre hörnmål, tre straffsparkar och sex frisparksmål (varav ett frisparksmål gick direkt i mål) – och fler mål på fasta situationer hade det kunnat blir om medspelarna hade varit mer kliniska i straffområdet. Summan av kardemumman är i alla fall att Grifo är oumbärlig för Freiburgs målproduktion.




Även om optimismen är stor att Freiburg ska sluta på en Champions League-plats så är säsongen fortfarande ett långkok. Det återstår trots allt 17 ligamatcher av rekordjämna Bundesliga, där alla kan slå alla. Och än finns det möjligheter för förhandstippade topplag som Leipzig, Wolfsburg och Mönchengladbach att blanda sig i striden om CL-platserna. Denna säsong behöver Streich dock inte koka soppa på en spik. Huvudtränaren och de andra mästerkockarna i Schwarzwald har betydligt flest ingredienser att jobba med. Det är just det som talar för att framgångsreceptet inte slutar med att alltihop bara blir pannkaka.

Fabian Dahlström2021-12-29 18:17:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II