Lagbanner
Stanna i skuggan du lojale lagspelare

Stanna i skuggan du lojale lagspelare

Med Vincenzo Grifo avstängd i tre matcher och Luca Waldschmidt långtidsskadad kan man fundera på om det finns någon som kan överta rollen som de två viktiga stjärnorna har i Freiburgs startelva. Kan det bli den lojale lagspelaren Lucas Höler? Förhoppningsvis inte!

När strålkastarna på Schwarzwaldstadion slås på är det givet var ljuset landar. Det är de glänsande stjärnorna i Freiburg som framhävs av skimret och som rättmätigt får de största påropen av publiken när speakern titulerar deras namn. Dessa är de offensiva landslagsspelarna – Luca Waldschmidt och Vincenzo Grifo – som har de mer flärdfulla spelstilarna, de större meriterna och namnen som utstrålar status. 
 
Bakom stjärnorna lämnas det en skugga till de mer tillbakadragna lagspelarna – de spelare som har de mer vardagliga namnen och de mer reserverade rollerna på fotbollsplanen. Det är visserligen en varm skugga att befinna sig i, de lever trots allt fortfarande i sina drömmars värld, men det är likväl en skugga där den breda massan inte lika ofta visar samma uppskattning. 
 
Att den nuvarande säsongen är historiskt bra för Freiburg beror dock mycket på att de lojala lagspelarna har lyft sig i skuggan av stjärnornas glans. Waldschmidt och Grifo har gjort det bra och dragit sitt strå till stacken, men laget bärs inte fram av någon enskild individ utan av ett kollektiv där framförallt de mindre kända atleterna utövar sina roller bättre än vad de någonsin har gjort.        
 
En av alla skuggspelare som befinner sig i bakgrunden är anfallaren Lucas Höler. Han är precis den spelaren som skuggorna tilltalar – en lojal lagspelare med ett anonymt namn som sätter lagets bästa framför sig själv genom att aldrig tveka på att göra grovjobbet. Lucas Höler är en sann gruvarbetare som gräver sig framåt för att andra ska skörda framgång av hans slit.
 
För Bundesligakonnässörer med sympatier till andra lag är det möjligt att Hölers namn har flugit över huvudet under Freiburgs rådande succé, men i den tysta skuggan har Höler sedan i somras tagit stora kliv i sin utveckling. 

Under sina två första säsonger i SC Freiburg uträttade Höler inte mycket. Redan då kämpade och gnodde Höler i den dolda skuggan, men det är först nu som slutprodukten av allt arbete visar sig ha en utmärkt kvalité. Framförallt är det beslutsfattandet som har blivit mycket bättre hos den 25-årige tysken. Höler värderar mycket bättre när han ska fungera som targetspelare, när han ska springa i djupled, när han ska passa bollen eller när han ska transportera den framåt. Med sina beslut skapar Höler yta och chanser för framförallt sina medspelare, och han är extremt nyttig i denna anfallsroll för Streichs lag – även om det inte alltid syns.  
 
Det ska också nämnas att Höler har blivit betydligt målfarligare under den nuvarande säsongen. Efter de första fem omgångarna hade Höler redan gjort två mål och två målgivande passningar. Därefter har poängskörden visserligen blivit lite skralare, men med lite tur hade Höler kunnat ha ytterligare några mål i protokollet. 

Nu när Grifo är avstängd och Waldschmidt långtidsskadad så är det lätt att börja skrika på att andra spelare i truppen ska fylla den vakanta platsen som finns i rampljuset – till exempel en formstark Höler. Jag hoppas för Hölers och Freiburgs bästa att Höler själv inte ägnar någon tanke åt detta. För allas vinning, inte minst Hölers, så är det bättre att vår Bremen-födde tysk fortsätter att jobba i det tysta och att namnet Höler förblir anonymt för allmänheten. Så länge Lucas Höler stannar kvar i skuggan så kommer han och Freiburg fortsätta att ta kliv i sin utveckling denna säsong.

Ludwig Dahlström 2019-11-21 17:52:07
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II