Lagbanner
Vad säger kristallkulan? Vem blir säsongens kaosspelare, målkung och ”Staffan Olsson”?
Nicolas Höfler – säsongens vice-ostbonde i SC Freiburg.

Vad säger kristallkulan? Vem blir säsongens kaosspelare, målkung och ”Staffan Olsson”?

Kanske du blir sugen på älgkebab när du har läst denna artikel. Eller så får du bara migrän. Här kommer i vilket fall ett försök till att sia om vilka roller som spelarna i Freiburg kommer fylla under säsongen.

Säsongens kaosspelare.
På pappret kommer det stå att Jonathan Schmid är högerback när Christian Streich lämnar in laguppställningen till matchdelegaterna. I verkligheten kommer det dock bli något helt annat. Av allt att bedöma från träningsmatcherna under försäsongen verkar Schmid få en revolutionerande fri roll på sin högerbacksplats. Om detta är Streichs riktlinjer eller om Strasbourg-födde Schmid gör en nytolkning av franska revolutionen låter jag vara osagt – men kaos kommer det bli i vilket fall. Schmid har nämligen främst sina kvalitéer i offensiven och inte defensiven, och dessutom rör sig fransmannen över ytor som normalt sätt tillhör innermittfältare och ytteranfallare – detta som högerback alltså. Lägg därtill att Schmid kandiderar till att vara Bundesligas bäste frisparksläggare och ni börjar nog förstå att detta kommer bli underhållande för den neutrale åskådaren.
Bundesligautmanare: Kasim Adams, Düsseldorf. 

Säsongens ungdomliga entusiasm.
Med tanke på att SC Freiburgs ungdomsakademi räknas som en av de mest framgångsrika i Tyskland är det lite överraskande att det faktiskt endast finns fyra spelare i Freiburgs trupp som är 21 år eller yngre. För Niclas Thiede (målvakt), Nico Schlotterbeck (mittback) och Luca Itter (vänsterback) kommer chanserna till speltid inte att ösregna ned. Därmed lär det bli det 19-åriga nyförvärvet Woo-yeong Jeong som får stå för lagets ungdomliga entusiasm. Det kommer bli många tunnlar och uppsnurrningar av den bollglade sydkoreanen, och förhoppningsvis många målgivande passningar. Jeong kommer säkerligen inte alltid vara den mest taktiskt drillade spelaren i Streichs lag, men den unge yttermittfältaren kommer ändå sprida välbehövlig glädje till lagkamrater och supportar.
Bundesligautmanare: Jadon Sancho, Dortmund. 

Säsongens sydkorean.
Två av Bundesligas fyra sydkoreaner representerar SC Freiburg. Som sagt kommer Woo-yeong Jeong stå för Freiburgs ungdomliga entusiasm, men klubbens andre sydkorean, Chang-hun Kwon, kan också bli en riktig vitaminspruta. Kwon verkar vara lite av en stereotypisk offensiv Bundesligaspelare; det kommer gå snabbt och vara intensivt när Kwon spelar, vilket kommer ledda till hyfsat många poäng, men också en del misstag. Så länge 25-årige Kwon kan hålla sig skadefri tror jag faktiskt att han blir Streichs förstaval som yttermittfältare.  
Bundesligautmanare: Seong-hoon Cheon, Augsburg.  

Säsongens målkung.
De senaste fem säsongerna har Nils Petersen varit Freiburgs målkung, men efter den kommande säsongen blir det nog att Petersen tillfälligt får abdikera från tronen. För visst bör Luca ”Il Bomber” Waldschmidt (som italienarna säger) panga in åtminstone ett par strutar fler än Petersen? Under sommaren har Waldschmidt redan skrivit in sig i historieböckerna då han numera är U21-EM:s bäste målskytt genom alla tider, tillsammans med Marcus Berg. Waldschmidt har också redan tjuvstartat säsongen genom att göra det avgörande 1-0 målet mot Magdeburg i Tyska cupen – och det kommer sannerligen bli fler mål. Jag säger att Luca Waldschmidt gör minst 15 mål och sedan säljs till ett makabert dräglande Bayern München.
Bundesligautmanare: Timo Werner, RB Leipzig.

Säsongens Vasco da Gama.
All respekt till Mike Frantz, som valdes till lagkapten av lagkamraterna i Freiburg, men i de flesta supportrars ögon är det Nils Petersen som är lagets störste ledare och pådrivare. Med Petersens alla mål, löpningar och övriga aktioner är det ingen annan spelare i Freiburg som ger mer energi till laget och klubben.   
Bundesligautmanare: Jonas Hector, Köln.

Säsongens överraskning.
Här sticker jag ut hakan och säger en spelare som ännu inte officiellt tillhör A-laget – Lino Tempelmann. Egentligen är det tänkt att Tempelmann ska spela med reservlaget i Regionalliga, men under försäsongen har den 20-årige innermittfältaren (tillsammans med tre andra spelare från reserverna) fått chansen med A-laget. Att några reserver plockas upp under försäsongen är vanligt förkommande i Freiburg, delvis för att fylla de luckor som finns i truppen men också för att se vad de unga reserverna går för. Enligt mig har Tempelmann faktiskt varit en av Freiburgs bästa spelare i träningsmatcherna, och då räknar jag med samtliga spelare i truppen! I 5-1 segern mot Cagliari spelade Tempelmann högerback, och han visade framförallt upp god speluppfattningsförmåga och ett bra passningsspel. I Tyska cupen-mötet med Magdeburg satt Tempelmann även på bänken hela matchen. När skador och avstängningar blir mer påtagliga i A-laget skulle det inte förvåna mig alls om Streich ger Lino Tempelmann chansen i Bundesliga. Jag är optimistisk och säger att Tempelmann kommer göra minst fem starter under säsongen, och han kommer göra bra ifrån sig. Andra mindre kända spelare i Freiburg som har gjort en stark försäsong är Woo-yeong Jeong, Fabian Rüdlin, Brandon Borrello och Lucas Höler. Även dessa herrar kan mycket väl bli en positiv överraskning för Bundesligapubliken.  
Bundesligautmanare: Streli Mamba, Paderborn. 

Säsongens älg.
För den som inte har full koll på Bundesliga så är Christian Günter älgen som lunkar på i hög hastighet på Freiburgs vänsterkant. Ingen annan i laget kan utmana Günter om denna titel.
Bundesligautmanare: Danny da Costa, Frankfurt.

Säsongens migrän.
Egentligen gillar jag inte att snacka skit om spelare som representerar SC Freiburg. Så länge spelaren i fråga gör sitt bästa för laget så stöttar man honom. Dock måste jag erkänna att Nicolas Höfler de senaste säsongerna har gett mig stor huvudvärk – och så kommer även bli fallet denna säsong. Höfler är för långsam och tappar för mycket boll på mittplan för Freiburgs bästa, så rent krasst måste man påstå att Höfler i grund och botten är en ”Zweite Bundesliga-spelare”. Marco Terrazzino är dock också en potentiell migränattack, men Höfler bör ta förstapriset. Vår 29-årige innermittfältare får dock mer än gärna motbevisa mina farhågor – alternativt bjuda på ett års förbrukning av Ipren.
Bundesligautmanare: Davie Selke, Hertha Berlin.

Säsongens Emmentaler-producent.
Låt er inte luras av Amir Abrashis längd. Få spelare i Bundesliga är nämligen mer hetlevrad och aggressiv än den 172 centimeter långe Schweiz-albanen. Förra säsongen spelade Abrashi bara tio matcher men lyckades ändå dra på sig fem gula kort. Den albanske landslagsmannen lär inte göra någon besviken även denna säsong, för någon ostbrist i Freiburg kommer det inte bli så länge Abrashi är chef över produktionen. Vice-ostbonde blir för övrigt Nicolas Höfler. 
Bundesligautmanare: Milos Veljkovic, Werder Bremen. 

Säsongens ”Staffan Olsson”.
Få idrottsmän symboliserar ordet ”genombrott” mer än den före detta handbollsspelaren Staffan Olsson. Åtminstone hävdar mina barndomsminnen det. Så vem i SC Freiburg kan göra en Staffan Olsson och gå på genombrott den kommande Bundesligasäsongen? Hjärtat säger Roland Sallai. Den ungerske kantspelaren är en orädd karaktär som tar varje chans han får till att göra överstegsfinter och utmana motståndarförsvararna. Om Sallai får igång sin poängskörd så kommer det bli en rolig säsong för SC Freiburg. Det som talar emot Sallai är dock att han är en ”lyxspelare” som kanske fokuserar för lite på defensiven. Hjärtat har dock övertalat mig om att Sallai får ut maximalt av sin potential och ökar sitt marknadsvärde till minst 10 miljoner euro när säsongen är summerad. 
Bundesligautmanare: Xaver Schlager, Wolfsburg.

Säsongens mittback.
Det är alltid intressant för den inbitne Freiburgsupportern att se vem av lagets alla mittbackar som får chansen av Christian Streich. Freiburgs huvudtränare föredrar att spela 26-årige Dominique Heintz på grund av dennes kvalité, rutin och vänsterfot.  
Sedan hoppas säkerligen de flesta tyskarna på att den 23-årige talangen Robin Koch tar nästa kliv och kan cementera en plats i startelvan. Personligen tror jag dock att Philipp Lienhart är den mittback som kommer prestera bäst. Förra säsongen var en tuff men lärorik säsong för österrikaren, men om alla bitar faller på plats kan Lienhart bli en grundpelare i Streichs lagbygge. Lienhart lever mycket på sin snabbhet, speluppfattning och bollbehandling, men ibland tenderar han att vara lite för överambitiös, vilket hittills har lett till en del misstag under karriären. Kan Lienhart bygga upp momentum så kan även han få ett genombrott och öka sitt marknadsvärde markant.
Bundesligautmanare: Matthias Ginter, Mönchengladbach. 
 

Ludwig Dahlström2019-08-16 16:27:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II