Friedhelm ”Timo” Konietzka – tysk rigorism förkroppsligad
Historien om Friedhelm ”Timo” Konietzka, framgångsrik spelare och tränare i över 30 års tid och vida känd för att vara oerhört sträng och principfast.
Året innan andra världskriget bröt ut föddes Friedhelm Konietzka en varm augustidag i Lünen, strax norr om Dortmund. Hans uppväxt var följaktligen en mödosam historia då hans familj bestående av pappa, mamma och fem syskon hade det knapert ställt under krigsåren.
Redan som 14-åring fick han ta jobb i en närliggande kolgruva samtidigt som han spenderade den fria tid han hade på fotbollsplanen tillsammans med sina kamrater. Friedhelm var en av de mest framstående i sin ålderskull och märkte snabbt ut sig hos det lokala fotbollslaget VfB 08 Lünen. Så pass mycket att han 19 år gammal blev erbjuden spel i Borussia Dortmund av den dåvarande tränaren Max Merkel.
Bundesligas förste målskytt
I Dortmund dröjde det inte länge förrän succén var ett faktum. Tillsammans med sin anfallskollega Jürgen Schütz duggade målen tätt på Stadion Rote Erde och Konietzka blev snabbt en favorit hos åskådarna. Under sin femte säsong var han en högst bidragande orsak till att Borussia Dortmund fick fira sin tredje ligatitel någonsin – vilket blev den sista innan det gamla ligasystemet begravdes och Bundesliga bildades.
Borussia Dortmund var en av de klubbar som deltog under den första upplagan och en av de främsta nyckelspelarna var Friedhelm Konietzka. Anfallaren smällde in sitt första mål för säsongen redan efter en minut i premiären mot Werder Bremen och blev således den förste målskytten någonsin i Bundesligas historia. Hans namn hamnade i historieböckerna, men själv ansåg han inte att rekordet var någon större bedrift och har i efterhand kallat det för trams.
Efter sju år i Ruhrområdet flyttade han 1965 till München för spel i 1860 München. Där var han med och spelade hem ligatiteln under sin första säsong och hyllades stort för sina bravader. Till hösten skulle han dock hamna i blåsväder, och det efter att i en match mot sin gamla klubb ha slagit domaren. Påföljden blev en sex månaders lång avstängning från att spela fotboll – vilket var den längsta avstängningen någonsin i Tyskland fram till 2012.
Omöjlig att befatta sig med
Till skillnad från sina fantastiska egenskaper som fotbollsspelare var han inte lika fantastisk att umgås och konversera med då han var en oerhört principfast och krävande människa. Detta sägs vara anledningen till att han enbart fick representera det västtyska landslaget vid nio tillfällen, då förbundskaptenen Sepp Herberger ansåg att Konietzka var omöjlig att befatta sig med.
Sina sista år som spelare spenderade han i Schweiz. Trots intresse från bland annat Inter och Real Madrid valde han istället att skriva på för FC Winterthur, som då höll till i den näst högsta serien. Givetvis blev han en viktig pjäs där och hjälpte bland annat klubben att nå en uppflyttning. Efter fyra år tackade han för sig och gick istället till storklubben FC Zürich, där han tog sina första stapplande steg som tränare samtidigt som han rundade av spelarkarriären.
Jämförd med en sovjetisk kommendör
Under sin tid som spelare hade han tilldelats smeknamnet ”Timo”. Detta eftersom han av sina vänner hemma i Lünen ansågs vara lik den sovjetiske kommendören Semjon Timosjenko efter att ha fått sitt hår avrakat under militärtjänstgöringen. Smeknamnet bet sig fast så pass hårt att han 1985 valde att ändra sitt förnamn till just Timo. Även om smeknamnet föddes till följd av hans kala huvud fanns det även en hel del personlighetsmässiga likheter med den högt uppsatte sovjetiske kommendören sett till Konietzkas stil som fotbollstränare.
Tre ligatitlar och lika många cupvinster blev det under sina sju år i Zürich. Först 1982 återvände han till Tyskland och var då i KSV Hessen Kassel, Borussia Dortmund och Bayer Uerdingen – som blev hans sista klubb att träna.
Enbart vegetarisk kost tillåten
Historierna är många om Friedhelm ”Timo” Konietzka och hans ledarstil i egenskap av tränare. När han för andra gången tog över Bayer Uerdingen och skulle hålla sin första träning var det på en kall, blåsig och regnig höstdag. De påpälsade spelarna möttes av en Konietzka iklädd endast t-shirt och shorts, vilket spelarna omedelbart blev kommenderade att byta om till. Bollarna hade han bytt ut med motiveringen att spelarna uppenbarligen inte behärskade att spela med de gamla då laget slogs för sin överlevnad i Bundesliga.
Inte nog med att han tvingade spelarna att träna i enbart t-shirt och shorts, han införde även som regel att spelarna endast fick äta vegetarisk mat eftersom han själv gjorde det och hänvisade till vad han hade åstadkommit som spelare utan kött i kosten.
Om laget förlorade en match bestraffades de veckan efteråt med flera timmars löpning per dag. Aldrig berättade han långt eller länge de skulle springa, utan fick endast instruktioner om när de skulle börja och sluta. Men trots de hårda tilltagen lyckades han inte rädda föreningen undan en nedflyttning, vilket skulle visa sig bli början på slutet för klubben som numera håller till Oberliga.
En sista öl
Mot slutet av sitt liv drabbades han av obotlig cancer och valde den tolfte mars 2012 att självmant avsluta sitt liv på en dödshjälpsklinik i Schweiz. Det sista han gjorde i livet var att avnjuta en öl innan han stillsamt somnade in omgärdad av sina nära och kära.
Friedhelm ”Timo” Konietzka kommer för all evighet vara en del av den tyska fotbollshistorien efter att ha gjort det första målet någonsin i Bundesliga. Av de som fick bekanta sig med honom finns det med all säkerhet en hel del andra minnen från hans tid i livet – både på gott och ont.