Genomgång av tränarposten - stannar Dárdai?
Kommer Pál vara Herthas tränare när nästa säsong startar?

Genomgång av tränarposten - stannar Dárdai?

Den tredje och sista delen av min genomgång för vad jag tycker Hertha borde göra gällande trupp- och tränarfrågan för kommande säsong.

Páls kontrakt går ut efter säsongen och det är i skrivande stund oklart om han erbjuds nytt kontrakt eller om styrelsen väljer en ny väg. De har börjat sondera terrängen efter alternativ och nedan går jag igenom de fyra namn som det i nuläget snackas mest om.

Pál Dárdai

I slutet av förra säsongen anställdes Dárdai för tredje gången som tränare och det var en billig lösning i en svår ekonomisk situation och hans kontrakt går ut den här säsongen. Hans första vända varade från februari 2015 till juni 2019 där han tog oss till spel i Europa, men där det stora problemet var att ändra matchbilden. Fungerade inte det som var planerat så var det jobbigt för laget och det som var kännetecknet för Hertha då var en stabil och organiserad defensiv. Laget tog inte det extra klivet som de hoppades på och då valde de att gå skilda vägar. Vid den tidpunkten var beslutet korrekt, men sedan dess har det gått utför resultatmässigt och hans andra sejour var under 2021 där det inte blev någon succé. Förra säsongen var katastrofal och när Sandro Schwarz äntligen fick gå vände sig Herhta till en man de visste skulle ställa upp för en låg lön då han älskar klubben och det var Pál.

Den här säsongen är vad den är, vi skulle inte gå upp direkt utan bygga något nytt från grunden så att vi inte avancerar när vi inte är redo för det, varken på plan eller organisatoriskt. Det som varit bra med Pál är att han givit många unga spelare chansen och han har verkligen införlivat ”Berliner Weg” på planen då tolv spelare under 23 fått speltid och många av dem har fått spela mycket. Rent emotionellt hade det varit fantastiskt om han stannar då han är en klubblegend och hade tröjor hissats i taket eller nummer reserverats likt det görs i käppakrig (skånska för ishockey) så hade nummer 8 aldrig burits av någon annan i framtiden.

Kritiken mot Pál är dock längre än vad det positiva har varit. Försvaret har varit ett haveri hela säsongen och det har bytts ut spelare hela tiden så det har varit svårt att få koll på vad det är som gäller. Det är väldigt uppenbart att det inte finns någon defensiv struktur eller defensiv plan. Vi har återkommande hört att det är individuella misstag som är orsaken till att släppt in massvis med mål eller att spelarna inte följt matchplanen. Han har tyvärr svårt att ta ansvar för att det inte fungerat och görs det misstag hela tiden så betyder det i min värld att det framför allt är taktiken det är fel på då fel begås varje match. Han surnade till och lämnade en presskonferens när han fick frågan om varför det inte finns någon plan och hur Hertha vill spela. Jag tycker att frågan var rimlig och då jag har sett samtliga matcher på plats så konstaterar jag att vår spelidé är att sätta ut den på Reese och sedan får han lösa det.

Pál vet inte om han själv vill stanna och klubben vet inte om de vill ha kvar honom. Falangen med Reese i spetsen verkar vilja ha kvar Pál, men jag landar i att det är dags att gå skilda vägar. Detta grundar jag i att det inte finns någon spelidé och att det inte blivit någon förbättring defensivt under hans tid och dessa två kritiska punkter tror jag inte kommer lösas i framtiden. Tack för allt Pál, men för både ditt och klubbens bästa vore det bra om du inte sitter på tränarbänken nästa säsong.

Markus Gisdol

Gisdol är ett namn som nämnts som Páls efterträdare och han föredrar precis som Pál ett 4-2-3-1 system vilket vi spelar nu. Han är just nu tränare för turkiska Samsunspor som parkerar på plats 12, men har bara sex poäng till nedflyttning med fem omgångar kvar. De är nykomlingar i Super Lig och då verkar det vara en rimlig placering. Jag hoppas dock verkligen att Gisdol verkligen inte blir ny tränare för Hertha och det är grundat på att han inte har lyckats i någon av sina tidigare klubbar. Tittar vi det senaste decenniet så har han varit tränare för Hoffenheim, HSV, Köln, Lokomotiv Moskva och nu Samsunspor. Han har fått sparken från varje klubb och det är inte ett gott tecken samtidigt som vinstprocenten inte är särskilt smickrande. I snitt ligger hans segerprocent på 32% under denna tid och det är för dåligt sett till vilka klubbar han basat över. Jag tar hellre tillbaka Sandro Schwarz än att låta Gisdol styra skutan i Hertha.

Cristian Fiél

Cristian är Nürnbergs tränare och även hans namn han dykt upp i medierna som en kandidat till tränarposten. Han började sin tränarkarriär i Dynamo Dresdens ungdomslag och var under tio månader även tränare för deras representationslag och det slutade med att han fick gå den säsongen de åkte ur. Han tog sig sedan vidare till Nürnberg där han basade för deras reservlag och har sedan i somras haft huvudansvaret för klubbens a-lag. Han är van att jobba med unga spelare vilket skulle passa vår trupp och hans 4-3-3 formation skulle kunna vara bra för oss, men han har aldrig riktigt lyckats och frågan är om han vill lämna redan efter en säsong? Dock så bör Herthas framtidsutsikter vara ljusare än Nürnberg och vår projekt kan locka honom.

Kosta Runjaic

Född i Wien, men uppväxt i Tyskland och har sedan 2010 varit tränare på seniornivå med start i Darmstadt, han var dock tränare för VfR Aalen i en match 2008 och det räknas inte i sammanhanget. I Darmstadt vann han Regionalliga Süd och fixade kontraktet första säsongen i 3. Liga, men sedan lämnade han under nästkommande säsong för Duisburg i Zweite där de slutade på elfte plats, men han valde att lämna klubben ändå efter mindre än en säsong vilket berodde på att de inte fick ekonomisk licens och blev därmed nedflyttade. Kaiserslautern anställde honom en månad in i nästkommande säsong där han ledde dem till två raka fjärdeplatser för att sedan få sparken efter en tung inledning på säsongen 2015/16. Flyttlasset gick då till 1860 München där han fick gå efter bara 15 matcher och det slutade med att 1860 åkte ur så att Runjaic inte fick det att funka under sin korta period var kanske inte så konstigt. Sedan 2017 har han hållit till i Polen, först i Pogon Szczecin där han var i 169 matcher med 1,59 poäng per match i snitt. Han tog dem till två raka tredjeplatser innan lockropen från den polska huvudstaden blev så starka att han tog över landets största klubb Legia Warszawa där det blev en andraplats redan första säsongen. Han tog dem vidare från gruppen i Conference League innan det blev respass mot Molde och enligt deras måttstockar så hackade det lite i ligan och för två veckor sedan fick han sparken.

Rujanic föredrar 3-4-2-1 system och en trebackslinje hade vid eftertanke kunnat vara väldigt bra för vårt lag. Startuppställningen hade då kunnat se ut som följer:

                     Ernst
     Gechter - Rogel - Dárdai
Winkler - Klemens - NY - Reese
                Dárdai - Maza
                     Tabakovic

Då hade det funnits plats för både Maza och Dárdai på mittfältet och de pengar som finns hade kunnat läggas på en fysiskt stark mittfältare som dessutom läser spelet bra. Detta system skulle dock inte vara någon fördel för Eitschberger som är renodlad ytterback, men vill vi ställa upp mer defensivt någon match så kan Winkler/Reese ersättas av ytterbackar och de istället ta plats bakom Tabakovic. Eftersom Runjaic har en del rutin, haft bra poängsnitt och lyckats väl i de klubbar han varit i så vore det en bra rekrytering. Han fyller 53 i år och har varit iväg från den tyska fotbollen och hämtat nya influenser vilket inte skadar. Skulle vi sälja in projektet för honom och han tror på det så hade det varit fantastiskt, men frågan är om han vill coacha i en andraliga då han trots allt coachade i Conference League den här säsongen. Det skulle vara steg neråt i hierarkin för honom och frågan är hur troligt detta rykte egentligen är, men sett till de namn som det ryktas om är han min definitiva favorit. Vi kommer behöva en ny röst i omklädningsrummet och skulle vi lösa Runjaic på det på förhand en riktigt bra tillsättning som skickar ut bra signaler att vi kan locka till oss en tränare av den här kalibern.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-04-25 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC