Historien om VfB: #26 - Rivaliteter

För att förstå rivalitet i sydvästra Tyskland, så behöver man ha en skapligt god känsla för geografin och historien, För denna har skapat en av de största rivaliteterna i tysk fotboll. Men det finns naturligtvis även lokalderbyn i innerstaden och andra mer suspekta fientligheter gentemot VfB i den tyska bollhistorien. Jag ringar in fyra stycken olika rivaliteter - den geografiska, den lokala, den sydtyska och den lojala,

Låt mig inleda med den historiska och geografiska beskrivningen. 
Baden mot Württemberg. Två landsdelar, som avgränsas av en bergskedja kallad Schwarzwald och som i väster stoppas av floden Rhen. Mellan bergen och Rhen ligger Baden och passerar man Schwarzwald kommer först en del flacka fält och seden de kullar som omger Stuttgart och som uppgår i Schwäbisch Alb. Det är Württemberg. 
De två landsdelarna har historiskt byggt upp egna kulturer. Baden har sedan 1100-talet varit ett hertig- storfurstendöme eller kungarike,på samma sätt som Württemberg har varit. En del av den stortyska riket fram till 1806 och däfter ett fortsatt självständigt land, via en badisk revolution 1848, men slutligen inlemmat i Baden-Württemberg 1952.
Men när man säger rivalitet mellan landsdelarna så startar den riktigt 1806. Napoleon 1806 gav Württemberg status som kungarike, medan Baden fick vara storhertigdöme. För badensare är detta fortfarande en stigmatisk upplevelse.
För en badensare är det viktigt att Baden är Baden och skalll förbli så. Att styras från Stuttgart gillas inte någonstans. Värst är det i Karlsruhe, som ligger närmast. Här ligger Badens största stad och de tittar snett på hur olika medel förmedlas i staten. Stuttgart har de största universiteten och utbildningarna och får riklig tilldelning, medan Karlsruhe känns som Napoleon sade när Baden inte fick bli kungarike "zu arm und zu klein". Baden och Katrlsruhe framför allt ser att väldigt mycket händer i Stuttgart och de tittar avundsjukt på Stuttgart. I Schwabens huvudstad tycker man att Karlsruhe lider av mindervärdeskomplex och tvärtom så tycker man att Stuttgart är arrogant, snobbigt och dominant. 
Freiburg känner ett avog mot Stuttgart även dem, men här är avståndet längre och hela Schwarzwald ligger mellan dem. Hoffenheim i någon mån, men detta är en nybildad förening där rivaliteten består i att man sjunger "das Baden-Lied" inför matcherna. 


När det gäller matcherna mellan KSC och VfB har detta varit en het potatis i många år. Värst naturligtvis när båda lagen låg i främsta ledet i Bundesliga och allra värst blev det från VfBs sida när Gerhard Mayer-Vorfelder fick för sig att utnämna hatobjektet Winnie Schäfer- en ur KSC-are- som tränare 1999. Då brast det fulständigt.Under 2000-talet började det hetta till rejält mellan fansen och det var regelrätta slagsmål på parkeringsplatser inför matcher. Inte blev det bättre av att spelare uttryckte sig negativt om klubbarna heller. Maik Franz- den legendariske hårdföre KSCaren- sjöng exempelvis om "Stuttgarter Arschlöcher" när KSC gick upp från tvåan 2007. Det svarade Mario Gomez med att säga att VfB firade varje gång KSC fick stryk. På läktarna förekommer diverse banderoller av olika typer som extra visar på denna rivalitet. En flagga visar en KSCare som pinkar på VfBs klubbmärke, en visar "Tod dem VfB" och "Schwaben jagen, Schwaben schlagen". Efter att KSC ramlat ned i både tvåan och trean har rivaliteten minskat då lagen inte träffat på varandra, men skulle nu KSC återigen lyckas kliva upp i Erste Bundesliga så kommer detta återigen att blossa upp. Man ser rivaliteten också när det gäller spelarförsäljning. Antalet stora spelare som gått mellan klubbarna de senaste 30 åren är lätträknade. 

När det gäller Freiburg och Hoffenheim är rivaliteten på ett annat plan. Med Freiburg finns en geografisk rivalitet som bottnar i just Baden vs Schwaben, men avståndet är längre och Freiburg har en kortare historia i toppen som präglar inställningen. Man kan också se det på mängden spelare som gått mellan Freiburg och Stuttgart. Det är sällan eller aldrig några högljudda toner då. Det samma gäller för Hoffenheim. som klev upp i Bundesliga för femton år sedan. Här sjungs "das Baden-Lied" och viftas med basiska flaggor, men det är ungefär där rivaliteten stannar. 

Stadsderby
I begynnelsen fanns Stuttgarter Kickers. De finns i Degerloch söder om stadens centrum. De var större än VfB under första delen av 1900-talet- De hade bättre spelare och möjligheter och rivaliteten med VfB fanns. Främst på grund av den sociala statusen, där Cannstatt stod för industrin och utveckling medan Degerloch var  mer sparsmakat. Fotbollsmässigt gick VfB upp på samma nivå under 30-talet då de kom tvåa i regionalligan. Under 50-talet satte VfB fart och har inte tittat bakåt. Två gånger har "die blauen" varit i Bundesliga- 1987/88 occh 1991/92. Jag såg själv ett derby 1992. Numwera spelar Kickers i Regionalligann. De höll på att gå upp ifjol, men då klev VfB Ii förbi mot slutet och tog titeln. Bittert. Det är en hälsosam rivalitet mellan lagen. "die Blauen und die Roten" har inga större problem med varandra, just för att det inte finns någon riktig klubbrivalitet. Går man djupare in i fansscenen finns det dock säkerligen diverse oegentligheter mellan Commando Cannstatt och Kickers Blaue Bomber 1995. 

Süd-Derby a.k.a  "SüdSchlager
Det handlar om matchen längs Autobahn A8. Åker man 20 mil österut så landar man i München. Vad den består i? Ja, de flesta lagen i Tyskland ogillar Bayern München och finns man i södra Tyskland, har några ligatitlar de senaste 30 åren och en förmåga att få fram lysande talanger, så blir det direkt en sydtysk rivalitet. De två mest framgångsrika sydtyska lagen- enkel matematik. Inte blir det direkt bättre heller när FCB plockar av de bästa spelarna från VfB och stoppar dem in Bayerns röda kläder. Listan kan göras lång: Thomas Strunz,Giovane Elber, Mario Gomez, Sven Ulreich och Benjamin Pavard. Lägg sedan till att Jürgen Klinsmann valde FC Bayern när han kom tillbaka till Tyskland. Tittar man på spelare som vandrat åt andra hållet, så är Philipp Lahm det största namnet, men han lånades ut under två år för att växa till sig. Annars finns spelare som Niedermeier, Badstuber och denna säsongs Franz Krätzig att nämna. 

Andra rivaliteter
Jag måste sträcka mig ut något för att förstå detta, men det finns två lätt komiska rivaliteter med Schalke 04 och Hertha Berlin. 
Schalke 04 först och främst har en lätt "beef" med klubben av den enkla anledningen att man under några år i början av decenniet uppträdde som en översittarklubb och roffade åt sig bland annat Kevin Kuranyi och hade Felix Magath som tränare. 
När det gäller Hertha Berlin, så är det en enkel lösning. Laget från huvudstaden ogillas för att de har en av de riktiga Fan-Bromances med Karlsruher SC. Den vänskapen är tät, långvarig och med djup vänskap. Går den hem hos VfB Stuttgarts fans? Inte alls. Allt som kan förknippas med KSC är illa omtyckt och då får Hertha Berlin sig en del av den sleven. 

Men man skall inte bara ogilla andra klubbar utan det fins några stycken lag, med vilka det finns ett bra samarbete.
De tyska lagen Kaiserslautern och Energie Cottbus exempelvis. Lägg till Saint Etienne och italienska Cesena i handlingen och lokalt finns SSV Reutlingen. Här finns en genuin vänskap som är uppbyggd sedan flera år. Det mest flagranta var när Saint Etienne mötte Union Berlin i en match och Commando Cannstatt skickade med en jätte-banner till Saint Etiennes läktare med texten "Vi håller på er". 

Surt, sött och beskt. En historia om rivaliteter. 
 

Magnus Falk2025-03-06 21:03:00
Author

Fler artiklar om VfB Stuttgart