Halvtidssummering: Berg- och dalbanan Leipzig

Bundesliga har tagit jullov. Här kommer därmed en summering i fyra punkter av Leipzigs minst sagt svajiga första halva av säsongen.

Rekryteringen av Jesse Marsch
Med facit i hand är det svårt att inte ifrågasätta rekryteringen av amerikanen som ny huvudtränare inför säsongen. Den rock'n'roll-fotboll som Leipzig visat upp under hösten har straffat sig ganska ordentligt många gånger. Att den typen av fotboll fungerade i Österrike med ett Salzburg där motståndet inte alltid har kvalitén att straffa dig går att förstå. I Bundesliga, och framför allt Champions League, har man blivit rejält straffade. När man dessutom inte har tillräcklig individuell kvalité i de bakre leden blir avsaknaden av ett strukturerat försvarsspel enormt tydlig. Allt för stor skuld ska inte läggas på Jesse Marsch här. Efter några riktigt bra tränarrekryteringar på senare år så gick ledningen ordentligt bet här. Icke godkänt.

De höga topparna
Hemmapremiären mot Stuttgart, 2-1-segern mot Dortmund, överkörningen av Hertha, PSG hemma i CL. Nog har det funnits 90-minutare där Die Roten Bullen visat upp en ruggigt hög höjd. Första 20 minuterna när parisarna gästade Red Bull Arena i början på november var i det svettigaste laget. Med den truppen man trots allt har, framför allt offensivt, så är den höjden egentligen inte ett dugg förvånande. Nu är frågan om Tedesco kan få topparna mer regelbundna. Hans första tre matcher skvallrar tyvärr om en liknande trend som den Jesse Marsch lämnade efter sig.

De djupa dalarna
Premiären mot ett corona-sänkt Mainz, Brügge hemma i CL, Hoffenheim borta och nu senast hemma mot Arminia Bielefeld. De nästan obegripligt djupa dalarna har varit på tok för många om man har den ambitionen som klubben har. Det har inte bara handlat om svaga prestationer över 90 minuter. I vissa matcher har man totalt tappat konceptet från ingenstans egentligen. Därav beskrivningen ”obegripliga”. Club Brügge-matchen i slutet av september det tydligaste exemplet. Från att i princip köra över gästerna första kvarten till att se ut som ett zweite-lag andra halvan av första halvlek. Om Tedesco behöver öka frekvensen på topprestationerna behöver han också minska densamma på bottennappen.

Christopher Nkunku
Det stora utropstecknet är såklart den 24-årige fransmannen. Inte bara Leipzigs hetaste spelare utan också en av hela Europas hetaste spelare denna höst. Med tanke på André Silvas svaga inledning på säsongen så vågar jag nog påstå att han räddat de rödvita från en smärre genant höstsäsong. Sju mål och fem assist på 14 matcher i ligaspelet kryddat med otroliga sju mål på sex Champions League-matcher är siffror som förmodligen får ännu större klubbar att rikta blickarna mot anfallaren.
 

Andreas Larssonandreaslarsson97@outlook.com@LaArssons2021-12-20 20:43:00
Author

Fler artiklar om RB Leipzig