HSV vidare i cupen efter straffdrama
HSV besegrade Nürnberg efter straffdrama

Efter 120 minuter plus tillägg så var resultatet 1–1 på Max-Morlock-Stadion i cupmötet mellan Nürnberg och Hamburg. Väl vid straffpunkten var det die rothosen som visade mest kyla och skicklighet. HSV vann totalt med 3–5 vilket innebär att laget är klart för nästa runda i DFB-Pokal

Engelsk vecka, söder mot norr, Nürnberg mot Hamburg. Bortalaget med följe hade färdats i princip genom hela landet för att under tisdagen försöka att avancera i tyska cupen. Till skillnad från många andra inhemska cuper i Europa så värderas DFB-pokal högt hos både spelare och fans. Hamburgs startelva gav tydliga indikationer på att den här matchen var precis lika viktig som matcherna i ligaspelet. Både Tommy Doyle och Mikkel Kaufmann fick chansen från start, två spelare som många supportrar är oerhört spända på.

Matchen började i till synes högt tempo och både lagen såg ut att vara anfallsvilliga. De riktigt heta målchanserna lyste dock med sin frånvara, detta på grund av att sista passen ofta var alldeles för svag. I matchminut tjugotvå inträffade, med Hamburgögon sett, en förödande händelse. Tim Leibold blev nersprungen och jag tror att hela Tyskland kunde höra hur vänsterbacken skrek av smärta. Det har fortfarande inte kommit någon entydig rapport kring skadan men undertecknad gissar på att det är korsband eller ledband som har fått sig en rejäl törn. Leibold blev utburen på bår med händerna begravda i ansiktet och vi kan nu bara be till högre makter om att det inte handlar om ett korsband.

Muheim ersatte Leibold och matchen fortsatte. När det bara vara minuter kvar att spela av den första halvleken lyckades HSV – lite oväntat - ta ledning. Kittel slog hörnan från höger och Jonas David mötte bollen perfekt med panna. Målet var Davids första mål i HSV-tröjan och det var sannerligen välkommet.

Det var en match som överskuggades av skadorna. Inte nog med Leibolds knä, drygt tio sekunder in i den andra halvleken dånade Miro Muheim ihop med Tom Krauss. Krauss föll i mattan och ska enligt rapporter varit medvetslös en kortare stund. Krauss fick även han lämna matchen på bår och undertecknad önskar en snabb tillfriskning. Rent fotbollsmässigt så påminde andra halvlek mycket om den första, böljande spel där båda lagen skapade mängder av ”nästanlägen”. I den sextionde minuten skulle dock hemmalaget kvittera när Taylan Duman drog dit en volley efter ett inspel från vänsterkanten. Efter målet öppnade matchen upp sig ytterligare och det fanns bud på både ett, två och tre mål i olika riktningar. Koncentrationen och kvalitén saknades dock och efter 90 minuter var resultat fortfarande 1–1.

Det blev tydligt att lagen var slitna i förlängningen, även om det uppstod en del möjligheter så var känslan att båda lagen gick och väntade på ett straffavgörande. Sagt och gjort, inga mål efter 120 minuter och det hade blivit dags för straffdrama.

David: Skickade HSV till nästa runda.

HSV tog sig alltså vidare efter straffsparkar i Nürnberg - det känns givetvis mycket tillfredställande. Det finns dessutom en hel del positiva aspekter att ta med sig in i november. Tommy Doyle stod för en fin insats, i synnerhet i den första halvleken. Den unga mittfältaren är trygg med boll och har dessutom en fin avslutningsfot. Även om tröttheten smög sig på i den andra halvleken så visade Doyle att han definitivt är en spelare som är redo att göra skillnad. Även Ludovit Reis stod för en stabil prestation och det finns stunder då han verkligen visar prov på sin fina teknik och framåtanda. Kan Reis spela på en mer jämn nivå och samtidigt vara mer noggrann på den sista tredjedelen har här HSV en riktigt trevlig spelare. Sist men inte minst så är det imponerade att se hur DHF har blommat ut till en riktigt bra målvakt. Många med mig tvivlade nog starkt på Heuer inför den här säsongen men än så länge har han verkligen motbevisat alla. Vi har inte Neuer men vi Heuer – inte så dumt.

På söndag väntar nu Holstein Kiel i ligaspelet. Ett Kiel som efter några riktiga succéår har fått en mycket tung start. Jag skrev sist om matcher som HSV borde vinna, det här är sannerligen en av de. Vi vet dock hur svårt HSV har för just det – att vinna matcher man ska vinna alltså. Nu njuter vi av cupsegern och hoppas på en lott på Osnabrück hemma.