Inför Bundesliga 2020/2021: 1. FSV Mainz 05

Toppenprojekt, sämre trupp
Det kommer dröja en lång tid tills jag glömmer bort min första upplevelse av den majestätiskt vackra staden Mainz. Jag har under hela min tid som fanatisk Tysklandsälskare haft en rejäl fäbless för den lite större staden åt öster- Frankfurt am Main. Oväntat, eftersom Eintracht också är mitt lag och min musa,. Medan jag älskar den staden oerhört var jag tvungen att erkänna Mainz oerhörda romantik när jag besökte den för första gången 2018. Jag hade svischat förbi med ett tåg sommaren 2016, men hade aldrig haft möjligheten att kliva av. I december 2016 fanns det idéer kring att åka och se en match på Opel-Arena, men det blev inte av: istället såg vi tre 0-0 i Bundesliga och Zweite. 

Men när jag till slut fick möjligheten att besöka staden inför slutet på säsongen 17/18 tackade jag inte nej. Jag blev fascinerad av staden, dess genuina värme och närhet. Däremot var jag sekunder från att bli misshandlad på deras ståplats när jag inte jublade åt att Frankfurt missat Europa. Men hard feelings, vi hade gjort samma sak. 

Klubben är ett bortglömt mirakel, en dröm som gick i uppfyllelse för en liten bunt ambitiösa själar vars drömmande inte satte några gränser för klubben. För det är någonting man ofta glömmer när man pratar om Mainz och det är klubbens storlek. Det är, likt många andra klubbar som mot alla odds etablerat sig i Bundesliga, en mycket liten klubb. En liten organisation, liten arena och från en liten stad rakt över floden från en av Tysklands viktigaste städer (Wiesbaden). Alltid lillebror, alltid mindervärdeskomplex och att man lyckas brottas mot det ack så mäktiga komplexet, att man lyckas slå sig ur rollen som den lille, den svage och den omärkvärdige. För nu är man märkvärdig och cool, en klubb som trots att alla runtom faller gör allt rätt. Medan alla faller står Mainz i en storm de aldrig sett förut och de gör det genom ihärdigt arbete och smart rektytering. 

Med en akademi av coacher och spelare som byggt klubbens nuvarande status står man stabil när vinden piskar kinderna. Det är svårt att hitta riktiga svagheter i sättet man gör saker och ting numera, men det finns definitivt svagheter i truppen. För nu riskerar man igen att åka ur. Man får hoppas, som man gjort innan, att andra klubbars projekt är mindre lovande än deras. Det tror jag nog. Det blir ännu en sommar som Bundesliga-klubb för FSV. 


Tränare
När Achim Beierlorzer tog över Jahn Regensburg var det med extremt begränsade förväntningar på sig. Man hade precis gått upp till en mycket knepig liga med ett lag som var tveksam kvalitet i den nya ligan. En kunde ha argumenterat för att den enda anledningen till uppflyttningen var Heiko Herrlich och hans briljans. Men Beierlorzer tog det med enorm seriositet och lyckades ta klubben till inte bara en stabil utmanare i Zweite, utan till ett hoppfullt topplag. På en säsong. Det är svårt att inte fascineras av det och när han sedan gick till 1. FC Köln var det med desto större förväntningar på sig. Jag hade det åtminstone. Men där gick det måttligt bra och han fick sticka efter några månader. Jag vill ännu hävda att gan inte fick nog tid, vilket han kanske exemplifierat i Mainz där han fått tid och gjort det mycket bättre än Sandro Schwartz någonsin lyckades med. 
Stjärnskott
Jonathan Burkardt lyckades nästan slå sig in i startelvan i Mainz förra säsongen, men hade ännu vissa problem med fysiken och framförallt kontinuiteten i spelet. Under hela säsongen lyckades han göra 8 matcher i Bundesliga, bland annat en match mot Dortmund där han även gjorde mål på de svartgula, och en match i cupen. Burkardt har under sin tid i klubben, till vilken han kom från Darmstadt som 14-åring, gjort 21 mål och 11 assist på 34 matcher för klubbens U19 och har under egentligen hela sin tid som ungdom öst in mål från alla positioner. Det är ett jättestegt till Bundesliga, men i år har han möjligheten att ta ytterligare steg i en klubb som verkligen värdesätter sina ungdomar. 
XI
Om Müller eller Robin Zentner ska stå i Mainz är en fråga för en annan gång. men jag tror att det kommer bli Müller som får börja Bundesliga mellan stolparna, även om Zentner var den som stod i cupen. Det är en mycket hälsosam tävling som pågår och en som bara kan göra gott. 

Även om Niakathé kanske inte gjort Diallo-resan, har han ändå varit mer än bra nog för Mainz. St. Juste verkar till slut nå upp i någon slags nivå som han tippats nå upp till. Detta medan kanterna ockuperas av två mycket olika springare. Daniel Brosinski är truppens äldsta härförare, men en viktig kugge ändå. Ridle Baku är truppens största talang och en redan etablerad mångsidig spelare som använts som både mittfältare, ytter och ytterback. 

Latza är en kämpe, medan Luxemburgiske Leandro Barreiro är en till stor talang på mittfältet som kommer växa in i sin ordinarie roll på mitten. Öztunali och Boetius är två stabila val på kanterna, även om det kanske kan finnas bättre spelare där ute. Men de kommer göra sina jobb bra, så länge Boetius kan tygla sitt passningsspel. Framför dessa finns klubbens viktigaste spelare i Robin Quasion. Utan honom hade man verkligen riskerat nedflyttning förra säsäongen och vi kan bara hoppas att han stannar i vackra Mainz istället för att gå till Burnley. 

Jean-Philippe Mateta är nyckelspelaren framför dessa, han som ska göra målen. I första tävlingsmatchen mot TSV Havelse gjorde han hattrick. Om han håller sig skadefri har man en briljant duo i anfallet i Mainz. 


Kurzgesagt
Grundat: 1905
Arena: Opel Arena
Hymn: Rot und weiss
Hymnbetyg: 2,5/5
Tabelltips: 13:e
  1.  
  2. Borussia Dortmund
  3. RB Leipzig
  4. Bayer 04 Leverkusen
  5.  
  6.  VfL Wolfsburg
  7. Hertha BSC
  8.  
  9.  
  10. Eintracht Frankfurt 
  11. Schalke 04 
  12. 1. FSV Mainz 05 
  13. FC Augsburg
  14. 1. FC Köln 
  15. DSC Arminia Bielefeld 
  16. VfB Stuttgart 
  17. Werder Bremen 



 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2020-09-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland