RheinEnergieStadion, 2022-01-18 18:30

1. FC Köln - Hamburger SV
4 - 5

Inför Köln: Mer än ära som står på spel

Inför Köln: Mer än ära som står på spel

Åttondelsfinalen av cupen står för dörren och HSV hoppas kunna skrälla sig vidare när man drabbar samman med Köln borta på RheinEnergieStadion.

Under den gångna helgen var ligaspelet tillbaka igen efter nästan en månads uppehåll och först ut för det nya året var Dynamo Dresden på bortaplan. Förhoppningen var att Tim Walter och hans tränarkollegor spenderat de senaste veckorna med att analysera höstsäsongen och försökt hitta lösningar på det som hittills fungerat mindre bra.

Men det skulle föga överraskande visa sig att allt såg ut precis som vanligt och när domaren blåste för slutsignal visade resultattavlan 1–1. Ett minst sagt välbekant resultat då det var sjunde gången vi fick bevittna en 1–1-match och tillika det tionde (!) krysset för den här säsongen.

Detta innebär att HSV halkar ner två placeringar från den tredjeplats man hade i sin ägo när man gick till vinteruppehåll och till råga på allt har nu ärkerivalen Werder Bremen passerat i tabellen. Livet som anhängare till ”die Rothosen” är – och har det senaste decenniet varit – allt annat än muntert.

Men låt oss för ett ögonblick lägga ligaspelet åt sidan och i stället rikta blickarna framåt mot veckans cupspel. Det har nämligen blivit dags för åttondelsfinalerna att gå av stapeln och tro det eller ej, men HSV är fortfarande med i leken. Dessutom är det en allt annat än omöjlig uppgift man härnäst ställs inför då Köln väntar borta på RheinEnergieStadion.

Givetvis är det Köln som kliver in som favoriter, men även om de så här långt haft en tämligen angenäm säsong med den nye tränaren Steffen Baumgart vid rodret är känslan att HSV ändå har en ganska så stor chans till att skrälla. Dock gäller det för Sebastian Schonlau och resten av gänget i backlinjen att ha full koll på Anthony Modeste från första början om inte Daniel Heuer Fernandes ska behöva plocka bollen ur nätet.

Modeste har den här säsongen fått ett ordentligt uppsving efter några mindre framgångsrika år och har så här långt noterats för tolv fullträffar i Bundesliga och två i cupen. Fransmannen har med andra ord hittat tillbaka till sitt gamla jag och utan honom till sitt förfogande hade Köln troligtvis härjat i botten av tabellen i stället för mittenriket.

Vid sin sida väntas han ha Sebastian Andersson, som inte haft en lika munter säsong. Under slutskedet av sommarens övergångsfönster såg svensken ut att lämna klubben, men flytten till Turkiet sprack i sista stund och nu verkar det som att han kommer fullfölja säsongen i den vackra domstaden för att eventuellt nästa sommar göra ett nytt försök att hitta en annan arbetsgivare.

Förutom fortsatta drömmar om en cupfinal på Olympiastadion i maj står en miljon euro på spel. En nätt summa kan tyckas, men för en klubb som HSV hade det varit ett högst välkommet tillskott i den skrala kassan. Speciellt med tanke på att klubben är på jakt efter förstärkningar nu i vinter, men verkar ha svårt att hitta någon för en skälig slant.

Så ja, låt oss hoppas att försvaret lyckas tygla Modeste och att Glatzel, Kittel och Alidou är på spelhumör där framme så kan det nog bli en ganska så rolig tillställning. Förmodligen kommer det sluta oavgjort under ordinarie tid, så det gäller att spelarna har krafter kvar under förlängningen och nerverna i schack om det skulle gå till straffsparkar.

Matchen startar klockan 18:30 och går att se på Viaplay.

Preliminära laguppställningar:

Köln:
Schwäbe – Schmitz, Kilian, Hübers, Hector – Özcan – Thielmann, Uth, Ljubicic – Modeste, Andersson

HSV: Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim – Meffert – Reis, Kittel – Jatta, Glatzel, Alidou

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-01-18 07:15:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV