Inför Nordderbyt: Ska HSV ta över serieledningen?

Inför Nordderbyt: Ska HSV ta över serieledningen?

En av säsongens viktigaste matcher står för dörren då det blivit dags för HSV att ta sig an ärkerivalen Werder Bremen hemma på Volksparkstadion.

Efter en oerhört stark och imponerande period med tre vinster i följd mot direkta toppkonkurrenter – samt ett avancemang till kvartsfinal i cupen – tog HSV förra helgen ett kliv tillbaka då man bara fick oavgjort borta mot bottenlaget Sandhausen.

Lyckligtvis var det endast Schalke av övriga topplag som under föregående omgång vann sin match och HSV kunde trots missräkningen klättra ett snäpp i tabellen då man i skrivande stund placerar sig som tvåa bakom ärkerivalen Werder Bremen. Det fortsätter dock vara tokjämnt i tabelltoppen. Så pass att det just nu är målskillnad som avgör om det blir uppflyttning, kvalspel eller ingenting alls.

Härnäst väntar en av säsongens viktigaste matcher för Tim Walter och hans manskap då det blivit dags för Nordderbyt. Jag är tämligen övertygad om att jag inte är ensam om att fortfarande minnas höstens möte borta på Weserstadion, dit HSV begav sig efter en trevande säsongsinledning. Därför kom det som en positiv överraskning när Robert Glatzel hittade nätet redan i den andra minuten och strax innan halvtidsvilan utökade Moritz Heyer ledningen. Fast än att Werder Bremen dominerade hela den andra halvleken och radade upp målchanser hade man inte vad som krävdes för att överlista en storspelande Daniel Heuer Fernandes mellan stolparna och samtliga tre poäng följde därmed hem till Hamburg.

Således väntas det vara ett revanschsuget Werder Bremen som på söndag eftermiddag besöker anrika Volksparkstadion – som mycket glädjande tillåts husera 25 000 åskådare. Vi kan därmed räkna med att det kommer vara hyfsat drag på läktarna även om ultrasgrupperingarna fortsatt bojkottar matcherna så länge det finns restriktioner.

HSV är den enda professionella fotbollsföreningen i Tyskland som ännu inte förlorat en match på hemmaplan under pågående säsong och hoppas naturligtvis fortsätta vara obesegrade även efter att den grönvita antagonisten varit på besök.

Förutom det faktum att Volksparkstadion uppenbarligen blivit vår fästning har Walter ett starkt manskap till sitt förfogande, där bara långtidsskadade Tim Leibold och den ännu inte helt återställde Stephan Ambrosius saknas. I övrigt är samtliga spelare tillgängliga då lagkapten Sebastian Schonlau gett grönt ljus till att spela efter att tidigare i veckan dragits med en skadekänning.

I tysk media har det spekulerats om att Faride Alidou, som den senaste tiden visat svag form, kommer petas till förmån av vinternyförvärvet Giorgi Chakvetadze – som i så fall kommer få göra sitt första framträdande från start. 22-åringen har hittills noterats för tre inhopp och har sett pigg ut när han kommit in. Så det vore helt klart spännande att se vad han kan uträtta i egenskap av startspelare ute på vänsterkanten.

Annars lär vi får se samma spelare från start som under de senaste matcherna. Mittlåset bestående av tidigare nämnde Schonlau och Mario Vuskovic har visat sig fungera ypperligt och framåt i banan har Robert Glatzel och framför allt Sonny Kittel på senare tid visat framfötterna. Den sistnämnde har så här långt mäktat med tjugo poäng och är den spelaren i ”Zweite” som med råge toppar assistligan.

En annan spelare som den här säsongen skördat poäng är Marvin Ducksch. Anfallaren lämnade Hannover 96 för Werder Bremen mot slutet av sommarens övergångsfönster och har visat sig vara en fullträff. Tretton mål och åtta framspelningar talar sitt tydliga språk och innan förra helgens batalj mot Ingolstadt hade han skrivit in sig i målprotokollet sju matcher i följd. Så det går inget annat än att säga att 27-åringen är stekhet och det gäller för vår defensiv att hålla koll på honom från minut ett.

Werder Bremen hade en turbulent inledning på säsongen och när Markus Anfang fick sparken som tränare efter att ha förfalskat sitt vaccinationspass luktade det ett tag kris om klubben. Men sedan Ole Werner tog över uppdraget har saker och ting blivit succesivt bättre. Faktum är att man under hans styre inte förlorat en endast match och krysset senast mot Ingolstadt är den enda plumpen i protokollet.

Så det är en allt annat än enkel uppgift som stundar för HSV. En seger innebär med största sannolikhet att vi tar över serieledningen för första gången den här säsongen, men då kommer det krävas en fläckfri insats där försvarsspelet sitter och spelarna har siktet inställt.

På förhand känns ett kryss överkomligt – även om jag egentligen är otroligt trött på de oavgjorda resultaten. Men i en match som denna får man vara glad för det lilla.

Efter helgens Nordderby återstår tio matcher att spela och som det ser ut i dagsläget har vi bortsett från Werder Bremen redan avverkat alla toppkonkurrenter. Så utan att säga för mycket är känslan att vi har allt i våra egna händer gällande en återkomst till Bundesliga. Det har vi dock haft även tidigare säsonger, men har då under våren rasat samman likt ett korthus. Förhoppningsvis behöver vi inte uppleva samma tragedi det här året.

Matchen startar klockan 13:30 och går att se på Viaplay.

Preliminär laguppställning: Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim – Meffert – Reis, Kittel – Jatta, Glatzel, Chakvetadze

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-02-26 13:30:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV