Inför premiären: Det här är Jesse Marsch
Jesse Marsch, ny huvudtränare i RB Leipzig

Inför premiären: Det här är Jesse Marsch

Den 29 april stod det klart att amerikanen Jesse Marsch ersätter Julian Nagelsmann som huvudtränare för RB Leipzig.  Efter två säsonger med fina framgångar som huvudansvarig i systerklubben Red Bull Salzburg återvänder nu Marsch till Die Roten Bullen där han säsongen 18/19 assisterade Ralf Rangnick. Nu är frågan om han kan ta de rödvita till sin första titel i klubbens historia.

Även om det är ett relativt annonymt namn som nu tagit över staffetpinnen som huvudtränare för Leipzig, så är det sett till hans historia ett rätt självklart steg i karriären för 47-årige Marsch från Racine i Wisconsin, USA. Den tidigare mittfältaren, med bland annat två landskamper för USA på meritlistan, avslutade sin spelarkarriär 2010. 2011 inleddes tränarkarriären på allvar när Marsch utsågs till huvdtärnare för nybildade Montreal Impacts i MLS. Sejouren i Montreal blev dock bara ettårig innan han - efter ett par års uppehåll - 2015 tog över New York Red Bulls. Succën i det stora äpplet skulle inte vänta på sig. Redan första säsongen utsågs Marsch till årets tränare och slår klubbrekord med 18 segrar och 60 inspelade poäng när Red Bulls vinner MLS Supporters Sheild, priset till grundseriens bästa lag. 2018 lämnade Marsch klubben som den vinstrikaste tränaren i klubbens historia för att fortsätta karriären i Europa som assisterande tränare till Ralf Rangnick i RB Leipzig. De två senaste säsongerna har alltså Marsch spenderat i Österrike och Red Bull Salzburg. Två säsonger som slutat med två ligatitlar och två cuptitlar.

Nu är det alltså dags för Marsch att ta över huvuduppdraget för ytterliggare en Red Bull-klubb. Den här gången smyger inte amerikanen längre under radarn. Nu ska vingarna testas på den abslouta toppnivån och frågan är om de kommer att flyga direkt. De som har sett Salzburg i de senaste två åren vet att Marschs lag spelar en aggressiv och energisk fotboll där den höga pressen är ett tydligt insalg. Det har möjligtvis blivit en tröttsam jämförelse, kanske framför allt inom tysk fotboll, men det finns liknelser att göra med en viss Jürgen Klopp i Marschs fotbollsfilosofi. Att förlora bollen högt upp i banan ser Marschs som en möjlighet snarare än ett problem. Vi lär också få se extremt mycket löpningar bakom motståndarnas backlinje från offensiva Leipzig-spelare under säsongen. Inte minst vid bollåtervinning. I Salzburg har Marschs använts sig mycket av en 4-2-2-2 uppställning. Dels bygger det på att man snabbt ska kunna sätta in pressen vid bollförlust, men också för att han gärna ser att hans lag luckrar upp låga försvar med kombinationer centralt i planen. Återstår att se vilken sifferkombination Marschs kommer att välja med de spelarna han har att tillgå i Leipzig. 

På söndag inleder Marschs sin huvudtränarkarriär i Bundesliga när hans Leipzig beger sig 42 mil västerut för att premiärspela mot Mainz. Kan amerikanen få hjulen att kugga i direkt så väntar en riktig höjdare redan i fjärde omgången när Julian Nagelsmann och hans FC Bayern gästar Leipzig. Det kan mycket väl bli en av säsongens riktiga höjdare. 
 

Andreas Larssonandreaslarsson97@outlook.com@LaArssons2021-08-10 17:16:00
Author

Fler artiklar om RB Leipzig