Inför premiären: Laget som ska stoppa Bayern Münchens svit

Inför premiären: Laget som ska stoppa Bayern Münchens svit

Trots förluster av både tränare och nyckelspelare ser RB Leipzigs lagbygge ljust ut inför säsongen 2021/22. Med en bra försäsong i ryggen är Jesse Marschs unga spelartrupp redo inför en säsong där de ska ta nästa stora kliv i Europa, men det är framför allt kampen om ligatiteln som står i centrum. Det finns givetvis en självklar favorit, men Bayern München ska förhoppningsvis inte få vara ostörda.

RB Leipzigs har precis avverkat en försäsong med träningar och matcher hemma i Leipzig och nere i kulturrika Salzburg. Första försäsongsmatchen spelades i Leipzig den 17 juli mot AZ Alkmaar där flertalet nyckelspelare saknades på grund av semester efter ett längre Europa-mästerskap, exempelvis Yussuf Poulsen (semifinal med Danmark), Emil Forsbrerg (åttondelsfinal med Sverige) och Dani Olmo (Semifinal med Spanien). Matchen slutade med en 1-0 vinst för det unga hemmalaget då den numera Udinese-spelaren Lazar Samardzic stod för målet. Den andra matchen spelades även den hemma på Trainingszentrum der Roten Bullen och delades upp i fyra trettiominuters-perioder där både a-lagsspelare och akademispelare fick matchminuter i kroppen. Montpellier stod för motståndet och vann med 2-1 där Die Roten Bullens mål gjordes av Alexander Sörloth.

Efter ett tillsynes tufft träningsläger avslutades vistelsen i Salzburg med en match mot Ajax. En rejäl genomkörare som slutade i oavgjort, där stjärnskottet Christopher Nkunku fint rullade dit Leipzigs enda mål i matchen. En vecka senare var det dags på riktigt, då första tävlingsmatchen sparkades igång. Med majoriteten av spelarna tillbaka från semestern ställde Jesse Marsch upp med ett starkt lag inför förstarundan av DFB Pokal mot 2. Bundesliga-laget SV Sandhausen. Flera tävlingsdebutanter fick chansen att delta i matchen, bland annat nyförvärven Andre Silva och Mohamed Simakan, som slutade 4-0 till Leipzig (x1 Orban, Haidara, Nkunku och Szoboszlai). Anmärkningsvärt att akademispelaren Sidney Raebiger fick hoppa in i 78:e minuten och därmed bli den yngsta spelaren att spela en tävlingsmatch för RB Leipzig, endast 16 år och 112 dagar gammal. I övrigt var tränare Marsch nöjd med insatsen och sa i intervjun efter matchen att detaljer i spelet måste utvecklas och att han såg fram emot ligastarten.

Dagen efter cupmatchen spelades ännu en träningsmatch, denna gång mot Viktoria Berlin i syfte att presentera alla spelare i truppen inför hemmafansen och ge speltid till de som inte spelade i cupen, samt ge matchvana till spelare som haft längre semester eller skador. Nya forwarden Brian Brobbey gjorde målet i matchen och kan visa sig bli en bra ”supersub” bakom Yussuf Poulsen och Andre Silva om Alexander Sörloth lämnar, vilket det mesta tyder på. Däremot, redan klara försäljningar är fjolårets två mittbacksgeneraler Ibrahima Konaté och Dayot Upamecano som gått till Liverpool respektive Bayern München. Två tapp som kan komma att bli förödande, men som tidigare bevittnats har Leipzig ett välrenommerat transfer- och scouting-team. Detta transferfönster är inget undantag då två unga mittbackar tidigt säkrades, redan innan förra säsongen var slut. Det är 19-åriga Josko Gvardiol från Dinamo Zagreb och 21-åriga Mohamed Simakan från RC Strasbourg som kommer bilda mittlås inför kommande säsong (såvida inte Orban spelar). Lovande mittbackar födda på tvåtusentalet med trots sin ringa ålder har en del rutin på seniornivå där båda spelat ungefär 50 matcher var för sina före detta klubbar.

Trots dessa två fynd och att man köpt loss Angeliño och Henrichs efter deras framgångsrika lån så finns det något annat som sticker ut i Leipzigs transfersommar, Andre Silva. Den portugisiske centerforwarden har på många sätt gått under radarn bland de stora klubbarna ute i Europa de två senaste säsongerna. På 57 bundesliga matcher med Eintracht Frankfurt har Silva stänkt in 40 mål och assisterat till 8 mål, ett minst sagt imponerande facit. Under fjolåret gjorde han 28 mål (!) för sitt Frankfurt, vilket var en stor bidragande orsak till deras 5:e plats i ligan och säkrat europaspel. Den blott 25-åriga allround anfallaren var redo för nya utmaningar, och steget han nu tar kan vara perfekt. Men borde inte jakten på en spelare som gjort fler mål än Håland vara större?

Det RB Leipzig nu lyckats med ger en Bayern München-vibbar, detta då man värvar en av de bästa spelarna i ligan från sina direkta konkurrenter. 22 miljoner euros ryktas prislappen ligga på och med ännu ett år i Bundesliga, i ett bättre lag, och dessutom med Champions League-spel är övergången perfekt för båda parterna. Leipzig, som är ett lag som skapar mycket chanser, kommer kunna dra stor nytta av Silvas rörelsemönster och hot i motståndarnas straffområde. Han är dessutom en bra länkspelare vilket är en väldigt positiv färdighet att besitta i Jesse Marsch omställningsspel.

Det återstår att se om Leipzig kan utmana Bayern München om ligatiteln och på så vis bryta den nästan omöjliga sviten som Bayern är på väg att uppnå, det vill säga att vinna tio raka ligatitlar. Inget lag inom Europas topp fem ligor har någonsin lyckats med den bedriften och om det är något lag som ska stoppa Julian Nagelsmanns Bayern München från att vinna deras tionde raka ligatitel så är det RB Leipzig.
 

Alfred Kajlövalfredkajlov2021-08-11 22:24:00
Author

Fler artiklar om RB Leipzig