Inför St. Pauli: Ett säsongsdefinierande stadsderby

Inför St. Pauli: Ett säsongsdefinierande stadsderby

Nervositeten är stor och känslorna många då det i kväll blivit dags för säsongens sista stadsderby vars slutresultat kan komma att definiera HSV:s framtid.

Sanningens tid är nu kommen. Den här dagen har man både känt längtan och fruktan inför då det är så mycket som står på spel. Det har nämligen – förhoppningsvis – en gång för alla blivit dags att utvisa vem som sitter på tronen i Hamburg.

Stadsderbyna har varit en av få höjdpunkter att se fram emot under den nu treåriga sejouren i andraligan. Dessvärre har det oftast slutat med att man efteråt känt sig blåst på konfekten då HSV inte vunnit mer än ett av de fem senaste rivalmötena – vilket naturligtvis är under all kritik.

I dag har spelarna chansen att utkräva revansch för de tidigare missödena genom att pulverisera den bruna sörjan från stadens sjaskigare kvarter på deras egen hemmaplan. Precis som man gjorde för snart exakt två år sedan då resultattavlan visade 4–0 till ”die Rothosen”. En oförglömlig match man väldigt gärna sett en repris av i afton när de två antagonisterna drabbar samman i vad som kan vara det sista stadsderbyt på länge.

HSV har under hela säsongens gång hållit till i toppen av tabellen och sett ut gå en efterlängtad återkomst till den tyska fotbollens finrum till mötes. Dock har man den senaste tiden haft svårt för att få spelet att stämma fullt ut, vilket gjort att man bara vunnit en av sina fem senaste matcher. Nederlaget mot tabelljumbon Würzburger Kickers i den föregående omgången var ett riktigt bottennapp som väcker många kritiska frågor inför kvällens viktiga tillställning.

I och med formsvackan har man nu blivit omsprungna i tabellen av de tre utmanande topplagen, och förutom vikten av att klå upp kloakråttorna är tre poäng ett måste för att inte bli av med serieledningen. Dessutom hade en seger betytt oerhört mycket för det nu sargade självförtroendet då det är två tuffa matcher mot Holstein Kiel och Bochum som väntar efter derbyt.

Tränare Daniel Thioune har haft en vecka på sig att drilla sina spelare och det är bara till att hoppas att han fått dem att inse hur mycket kvällens batalj betyder. För situationen börjar bli prekär och rädslan för en ny katastrofal kollaps även den här våren växer sig allt större. Således tåls det att repetera att tre poäng i kväll är ett måste.

Glädjande är att det åtminstone inte finns några nya avbräck att rapportera om. Toni Leistner och Klaus Gjasula är fortsatt indisponibla på grund av skador, och inte heller Amadou Onana kommer till spel då han är avstängd.

Om du vill ta del av tankarna hos kvällens motståndare rekommenderar jag dig att läsa vad Anton Rosengren har skrivit, vilket du gör här.

Även om derbykänslorna inte är lika stora nu som under normala förhållanden är nervositeten ändå stor då det här är en av säsongens hittills viktigaste tillställningar vars resultat kan komma att definiera hur hela alltet kommer sluta.

Matchen startar klockan 20:30 och går att se på Viasat Fotboll och Viaplay.

Preliminär laguppställning: Ulreich – Gyamerah, Jung, Ambrosius, Leibold – Heyer – Kinsombi, Dudziak – Jatta, Terodde, Kittel

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-03-01 10:45:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV