Hamburger SV - Schalke 04
1 - 1

Ingen vinnare i slaget om Volkspark
Det blev bara en poäng för HSV i årets sista match

Årets sista sjöslag i Hamburg slutade 1–1 efter att gästerna från Gelsenkirchen kvitterade i matchens slutminuter.

Vi alla minns slaget om Veltins. Det var starten på den nya säsongen och två slagna jättar skulle för första gången i historien göra upp i Tysklands andra division. Länge såg det ut som att det skulle bli just den starten som så många Hamburganhängare hade fruktat, men laget lyfte sig i den andra halvleken och Hamburg kunde till slut segla hem med tre poäng. Det här var den 23 juli och sedan dess har mycket hänt. Under lördagen möttes antagonisterna igen, kriget skulle fortsätta och slaget om Volkspark skulle ta vid.

Hamburg lossade ankare direkt och satte full fart framåt. Redan i den andra minuten servade Kittel in matchen första hörna, bollen möttes med ackuratess från Glatzel och hemmalaget hade gjort 1–0. Hamburg fick bästa tänkbara start och Schalkebåten hade redan börjat läcka. Efter ledningsmålet fortsatte hemmalaget att se entusiastiska ut och även om Schalke också stack upp ibland så hade Hamburgförsvaret tillsynes god kontroll. För att sammanfatta den första halvleken så var det mer hjärta en hjärna från de båda lagen och de riktigt fullfjädrade målchanserna lyste med sin frånvaro. Glatzels nickmål i den andra minuten blev halvlekens enda och Hamburg började så smått att känna doften av seger.

I början på den andra halvleken fick gästerna en skänk från ovan när Marko Johansson försökte kombinationsspela sig ur eget straffområde tillsammans med Sebastian Schonlau. Darko Churlinov snodde bollen och blev helt ren från straffpunkten, hela världen sa 1-1 – Inte Churlinov, för han missade målet. Hamburg hade alltså fortsatt ledningen men matchbilden hade svängt till Schalkes favör. Schalke må ha varit oförmögna till att skapa de riktigt heta målschanserna men Hamburg föll djupare och djupare och ett kvitteringsmål låg i luften. Till slut, i den 87 minuten skulle kvitteringen komma, efter en hörna fick Marius Bülter in bollen till Itakura som bara kunde skarva in kvitteringen bakom Johansson. Målet blev mycket omdiskuterat då Bülter verkligen såg ut att vara offside när han tog emot bollen, Efter VAR-koll valde dock domare Deniz Aytekin att döma mål. Itakuras mål blev det sista och matchen slutade 1–1. Dimman hade skingrats, slaget på Volkspark var över och Hamburg styr nu mot vinterledighet.

Sett till matchbilden så känns en poäng åt vardera lagen som ett rimligt utfall. Det var en tuff match med mycket dueller och inget vidare skönspel. Givetvis känns det bittert att släppa in ett mål så pass sent och dessutom ett offsidemål? Jag tycker Tim Walter utryckte det bra i Sport1: ”Det är vad det är, vad ska jag säga om det. Det är ett tröttsamt ämne eftersom ingen vet vart linjen dras, VAR har knappast hjälpt sporten att bli mer rättvis”. Det är svårt att inte hålla med Walter, men att VAR inte fungerar är ingen nyhet och vi kommer med all säkerhet fortsätta att se märkliga bedömningar framöver.

Hamburg går nu till vintervila. Laget ligger för närvarande trea i tabellen och sett till undertecknads egna förväntningar inför säsongen så har Hamburg verkligen överraskat. Återigen – Precis som tidigare år – så har Hamburg allting i egna händer för att lösa en uppflyttning. Det som talar emot klubben är att det är Rückrunde som väntar, jag tror knappast att jag behöver säga mer än så. Nästa gång det vankas fotboll för Hamburg igen är den 14 januari då laget reser till Dresden. Till dess vill jag passa på att önska alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År.

Hamburger SV:  Johansson – Heyer, Schonlau, Vuskovic, Gyamerah (89. Wintzheimer) – Meffert, Reis (62. Kinsombi) Kittel – Alidou (74. Muheim) Jatta, Glatzelm (89. Kaufmann)

Schalke 04: Fraisl – Kaminski, Itakura, Thiaw – Ouwejan, Pålsson Ranftl (60. Aydin)– Idrizi (85. Sane) Zalazar – Churlinov, Pieringer (60. Bülter)

Mål: 1–0 Robert Glatzel (2.) 1–1 Ko Itakura (87.)