RB Leipzig - Bochum
3 - 0

Jesse Marsch kan pusta ut - Klasspelarna levererade en viktig vinst
Christopher Nkunku har gjort 5 mål och 2 assister på de tre senaste matcherna!

Nästjumbon VfL Bochum var den sista av dem tre raka hemmamatcherna där, på förhand, nio av nio poäng förväntades. I och med förlusten mot Club Brügge i veckan var just den bedriften utesluten. För att den här säsongen på något sätt skulle kunna styras i rätt kurs så var Leipzig nödgade att bara kunna bocka av Bochum från spelkartan.

Forsberg och co. skulle inleda piggt och med en utebliven straff och ribbträff efter dem första tio minuterna låg målet nära till hamns. Men som tidigare erfarit den här säsongen har Leipzig haft svårt att omvandla sina chanser till mål. Jesse Marsch har antagligen därav tagit beslutet att Poulsen ska spela från start istället för stjärnvärvningen Andre Silva då den sistnämndas inledning på säsongen har varit direkt svag. I motsatt väg formmässigt så har Christopher Nkunku minst sagt presterat på absolut toppnivå, men när inte ens han under matchens första halvlek kunde förvalta sina två frilägen började man undra vad problemet är med dagens Leipzig?

Chanser skapas, det är det ingen tvekan om, och försvarsspelet är det heller inget fel på. Faktum är att Leipzig ligger trea i Bundesliga om man endast tar hänsyn till det allt mer relevanta analysverktyget ”Expected goals”, även känt som xG. En liknande situation befann sig det engelska laget Brighton & Hove Albion i förra säsongen då de rejält underpresterade gentemot sina xGs. Däremot skiljer det sig i Brighton med att deras spelarkvalitet, säga vad man vill om Maupay och Welbeck, är flera snäpp sämre än Leipzigs. Hur som helst har båda lagen haft det svårt att vinna matcher trots spelövertag många gånger. Det kan ha att göra med allt från just spelarkvalitet och skärpa, till rutin och tur.

I dagens match skulle möjligtvis spelarkvalitet passa in bäst som svar till varför det inte görs fler mål. För när Forsberg och Poulsen byttes ut i ett dubbelbyte mot Szoboszlai och Silva i den 69:e minuten dröjde det bara ett par sekunder (!) innan båda inhopparna gjorde varsina poäng till 1-0-målet. Szoboszlai slog in en hörna på en omarkerad Silva som kunde nicka in bollen förbi mållinjen. Kanske var det en tillfällighet att just inhopparna skulle göra det första målet i matchen tillsammans, men att Szoboszlai och Silva har kvalitet vet vi med säkerhet. Poulsen och Forsberg saknar absolut inte någon slags toppnivå och kvalitet, men i det längre loppet kan Szoboszlai och Silva visa sig tillhöra det högre skiktet. Nkunku vill inte han vara sämre, utan i takt med bytena så lyftes lagets och framför allt Nkunkus prestation. Han fortsatte på sin glödheta form genom att fastställa resultatet 3-0 genom sina två eleganta mål.

Jag tror fortfarande att det kommer ta lite tid för Marsch att helt implementera sitt spel i Leipzig och framgång som kvällens resultat gör processen betydligt lättare. I slutet av dagen handlar det om att vinna matcher och oavsett hur frejdigt presspel och hur många chanser som skapas så måste resultaten fortsätta rulla in i samma positiva bemärkelse som idag.

+++ Christopher Nkunku: är för tillfället bäst i laget, leker på planen och spelar med ett sådant enormt självförtroende. Det är skandalöst att han inte blev uttagen till Frankrikes stundande landslagssamling.
++ Mohamed Simakan: tar för sig och läser spelet exemplariskt, direkt när han byttes ut fick Bochum sitt bästa läge för matchen, talande. Ännu en spelare som Didier Deschamps bör ha i beaktning.

+ Andre Silva: hoppas nog själv att hans inhopp betyder att han startar framöver. Går inte att kräva mer än 1+1 från en anfallare på 20 minuter.