Klubbmärken i Regionalliga Nordost Del 4: 1. FC Lokomotive Leipzig
I Regionalliga Nordost finns gott om klubbar med klubbmärken från en svunnen tid. Andra klubbar har bestämt sig för helt nya identiteter efter murens fall. I den här artikelserien tar vi oss en närmare titt på alla klubbmärken i ligan. Idag har turen kommit till 1. FC Lokomotive Leipzig
1. FC Lokomotive Leipzig
Klubbens historia tar sin början redan 1893 då VfB (Verein für Bewegungsspiele) grundas. VfB Leipzig är faktiskt Tyskland första mästare. 1903 van man tyska mästerskapen i fotboll efter att i finalen besegrat DSC (Deutscher Fußball-Club) Prag.
1946, kort efter andra världskriget, upplöses VfB Leipzig.
Samma år bildade flera gamla spelare från klubben nya SG Probstheida Leipzig.
1949 bytte klubben namn till BSG Erich Zeigner Leipzig-Probstheida. Efter kriget hade den sovjetiska militäradministrationen i Leipzig utsett Zeigner till stadens borgmästare.
Redan året därpå – 1950 – fick klubben ännu en gång ett nytt namn – nu hette man BSG Einheit Ost Leipzig.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska skildra alla namnbyten som Lokomotive Leipzig gått igenom. Inte nog med att Lok själv byter namn massor av gånger - även lokalkonkurrenten Chemie Leipzig byter namn vid otalet tillfällen.
Ofta sker detta efter nya omstruktureringar av fotbollen i Leipzig och det är inte alltid helt lätt att följa vad som blivit vad. Som ett exempel på detta hette Chemie Leipzig från 1954 till 1963 SC Lokomotive Leipzig.
Okej, vi fortsätter med Lok Leipzigs vindlande namnresa. 1954 är det dags för ännu en omstrukturering och dags för ännu ett nytt namn. Nu heter de blågula plötsligt SC Rotation Leipzig.
Efter att 1963 fusionerat med en annan klubb faller ”Rotation” bort ur klubbnamnet och nu heter man några år bara SC Leipzig.
Och så… är vi äntligen framme i år 1966. Fotbollssektionen i SC Leipzig lösgör sig och nu grundas 1. FC Lokomotive Leipzig. På Leipzigs Hauptbahnhof hålls det första mötet.
Lokomotive Leipzig skulle nämligen stödjas av Deutsche Reichsbahn, vilket var namnet på den statligt ägda järnvägen i DDR. Därför namnet Lokomotive Leipzig.
Lokomotive Leipzig blev aldrig DDR-mästare men kom tvåa i DDR Oberliga 1967, 2986 och 1988. Cupen (FDGB-Pokal) vann man däremot fem gånger: 1957, 1976, 1981, 1986, 1987.
1987 tog sig Lokomotive till final i Cupvinnarcupen där man föll mot Ajax. I semifinalen slog Lok ut Girondins Bordeaux efter en dramatisk straffsparksläggning. Den officiella publiksiffran på Zentralstadion var 73.000. Efter att man sålt slut alla biljetter stängde man kassorna men öppnade portarna till stadion. På så vis kunde tusentals ytterligare välla in.
Det anses belagt att man när matchen väl kom igång hade långt över 100.000 åskådare på plats.
En av straffskyttarna var Olaf Marschall, senare anfallare både i 1. FC Kaiserslautern och i tyska landslaget.
Historiska klubbmärken
Stadens flagga med vapen
Efter återföreningen försvann de gamla strukturerna. Lokomotive hade inte längre något stöd från statliga järnvägen utan fick försöka klara sig på samma villkor som andra klubbar.
Nu återtog klubben sitt ursprungliga namn VfB Leipzig.
VfB Leipzigs klubbmärke
VfB Leipzig klarade sig hyfsat på 90-talet och spelade en säsong i Bundesliga och flera i 2. Liga. Efter att VfB Leipzig åkt ur 2. Liga i slutet på 90-talet blev ekonomin allt sämre.
2004, efter två konkurser och degradering till Oberliga går det inte att rädda klubben. Lokomotive Leipzig stryks ur föreningsregistret och har därmed upphört att existera.
Samma sommar, i juli 2004, grundar 13 personer ett nytt 1. FC Lokomotive Leipzig. Man får ihop ett lag som startar i 3. Kreisklasse i Leipzig vilket motsvarar division 11(!)
Sedan tog sig nya Lokomotive Leipzig på fyra säsonger från 3. Kreisklasse till Bezirksklasse till Beziriksliga till Landesliga och till Oberliga.
Klubben fick mycket uppmärksamhet i tysk media och stod för en del spektakulära intitiativ. I maj 2005 spelade självaste Lothar Matthäus en match för Lok när man i semifinalen av Leipzigs Stadpokal lyckades slå SV Leipzig Ost.
2015 fungerade Mario Basler (tidigare Kaiserslautern, FC Bayern, landslaget) som sportchef hos Lokomotive.
Idag spelar man i Regionalliga (division 4) och har gjort så sedan 2016.
2020 kvalade Lokomotive till 3. Liga men föll på målsnöret mot SC Verl som till slut vann efter fler mål på bortaplan.
Klubbmärket
Presenterades 1966 och är till utseendet precis detsamma som idag. Färgerna blått och gult är staden Leipzigs färger. Den stiliserade fotbollen i centrum av märket, ja, finns det någon boll i något klubbmärke som kan konkurrera med Lokomotive Leipzigs? På allvar? Real Sociedad har en boll vackert insvept in klubbens färger men inte är den lika vacker som Loks. Birmingham City? Tottenham Hotspur? Nej. Finns det någon? Jag letar runt men hittar ingen. Upplys mig gärna om ni vet en snyggare.
Formen på vapnet är runt liksom skriften runt bollen. Medan ”LOKOMOTIVE LEIPZIG” är skrivet i ett tämligen neutralt typsnitt busar man till det med ”1. FC” överst. Kraftiga bokstäver med tydliga klackar bidrar jämte den geniala bollen till att Lokomotives klubbmärke sticker ut.
Sedan är ett färgerna blått och gult i ett klubbmärke tacksamma eftersom man snabbt lägger märke till dem.
Inte undviker man till exempel att lägga märke till IKEA:s logga eller Lidls logga med gult i mitten och blått runt omkring?
Lokomotive Leipzigs klubbmärke lyckas med att vara både retro och sticka ut på samma gång. Och som sagt: bollen är genial.
Betyg: 9 av 10
Intressant nog ägde Lok Leipzig länge inte rättigheterna till sitt eget klubbmärke. 1991, i en tid då de flesta gamla symboler, däribland klubbmärken från DDR, oftast inte var värda ett dugg såg en västtysk affärsman vid namn Manfred Jansen till att köpa rättigheterna för Loks blågula emblem.
Fram till 2015 betalade nya Lokomotive Leipzig varje månad en summa till Jansen för att få använda märket.
2015 kunde rättigheterna att nyttja klubbmärket övergå till Lokomotive Leipzig efter att man kommit överens med Jansen.
För ögonblicket ligger Lok Leipzig sexa i Regionalliga Nordost efter fem omgångar. Hemmamatcherna spelar man på Bruno-Plache-Stadion i stadsdelen Probstheida.
Stadion byggdes 1922 och faktiskt är den gamla träläktaren från den tiden kvar på ena långsidan. En av väldigt få bevarade träläktare.
I övrigt är stadion försedd med löparbanor och kan inte alls erbjuda den komfort som moderna arenor gör. Dock har man med hjälp av tusentals frivilliga Lok-fans rustar upp stadion flera gånger.
Så till exempel har man reparerat ståplatser som var i så dåligt skick att myndigheterna förbjöd klubben att använda dem.
Med alla insatser har Lok kunnat få upp kapaciteten på Bruno-Plache-Stadion från runt 5.000 till över 10.000.
Säsongen 2022/23 hade Lokomotive ett hemansitt på 3.470 åskådare.
1. FC Lokomotive Leipzig har idag cirka 3.000 medlemmar.
I del 5: FC Rot-Weiß Erfurt