Lagbanner
2015 - Ett positivt år för FC Köln på flera sätt
Anthony Modeste har inlett sin tid i FC Köln starkt.

2015 - Ett positivt år för FC Köln på flera sätt

0-1 vändes till vinst med 2-1 i årets sista match för FC Köln. En positiv avslutning på ett år som till stora delar har varit positivt för det rödvita laget från Nordrhein-Westfalen. Här kommer en sammanfattning av höstsäsongen och 2015 som helhet för 1. FC Köln.

Sammantaget har det varit en fin höstsäsong för 1. FC Köln. Efter 17 spelade omgångar ligger Tysklands fjärde största klubb på nionde plats i Bundesligatabellen, vilket är högre än vad förväntningarna inför säsongen låg på. Målet var då, liksom nu, att hålla sig kvar i högstadivisionen.

Bra mot storlagen
Helheten har helt klart varit positiv, men detaljstuderas resultaten går det inte att komma ifrån att det har varit en "Hinrunde" med höga berg och djupa dalar. 2-6 i den fjärde omgången mot Eintracht Frankfurt är inte acceptabelt och det är inte en giltig bortförklaring att skyttekungen Alexander Meier gjorde comeback för "die Adler". 3-0-vinsten mot Schalke i Gelsenkirchen är ett annat resultat som sticker ut, fast åt det positiva hållet då. Faktum är att det är mot de stora lagen i Nordrhein-Westfalen som FC Köln har varit som bäst. Förutom Schalke-vinsten har det blivit trepoängare mot Mönchengladbach, Leverkusen och Dortmund. Inte illa för ett lag som siktar på att hålla sig kvar.
 
Kölns stora styrka under hösten har annars varit förmågan att göra mål i slutet av matcher. FC har gjort tio av sina 18 mål under matchernas sista 15 minuter, av Bundesligaklubbarna är det endast Borussia Dortmund som har bättre målstatistik under slutkvarten. Lika bra som Köln har varit under sista kvarten, lika dåliga har de varit i den första halvleken av matcherna. Fem gjorda mål under matchernas första 45 minuter är näst sämst av lagen i ligan.

Poängkungen Anthony Modeste
Nyförvärvet Anthony Modeste har varit FC:s bästa målskytt hittills med sju fullträffar. Fransmannen inledde mycket starkt, hamnade sedan i en rejäl formsvacka, där han inte gjorde mål på 682 spelminuter, för att sedan bryta måltorkan mot Dortmund i den sista matchen för året. "Den nye Tony" är väldigt omtyckt i Köln för både sin spelstil och personlighet, att han fick avsluta fotbollsåret på det sättet var underbart. En intressant jämförelse är den med "den gamle Tony" - Anthony Ujah - som i somras lämnade för Werder Bremen på ett sätt som inte uppskattades i Köln. Precis som Modeste har Ujah gjort sju mål hittills den här säsongen i ligan.  
 
I assiststatistiken är det ingen i Köln som sticker ut. Modeste, Marcel Risse, Kevin Vogt, Leo Bittencourt och Jonas Hector står alla på två assists var.
 
Enligt tidningen kicker har målvakten Timo Horn varit klubbens bästa spelare under hösten, sett till tidningens snittbetyg. 22-åringen har femte bäst (delad femteplats) snittbetyg av samtliga spelare i ligan, 2,59 ligger hans snitt på. Näst bästa FC-spelare är sommarnyförvärvet Dominique Heintz som ligger på delad 40:e-plats med ett snitt på 3,12.

Vad väntar 2016?
2015 har varit ett positivt år för FC Köln. Ur ett sportsligt perspektiv höll sig klubben kvar i Bundesliga som nykomlingar och ligger nu i mitten av tabellen efter att halva "säsong två" är spelad. Klubben har nått så många medlemmar att de nu stolt kan titulera sig Tysklands fjärde största klubb, sett till antalet medlemmar, och ekonomiskt presenterades en rekordomsättning på 89,7 miljoner euro. Den negativa biten har framförallt handlat om vissa supportrar som försämrat klubbens rykte och som ledde till böter för föreningen, samt avstängda läktare under delar av vårsäsongen.
 
2016 kommer inledas med stora förhoppningar på FC Köln. Inför "Rückrunde" ligger 1. FC Köln endast fem poäng ifrån en Champions League-plats och runt klubben har det tyst viskats en del om hur fantastiskt det vore att se CL-fotboll på Müngersdorfer Stadion. Föreningens officiella målsättning att hålla sig kvar i Bundesliga står dock fortfarande kvar - och det med all rätt. Det är trots allt endast nio poäng ner till tabellpositionen som innebär kvalplats för att hålla sig kvar i serien. Det gäller att inte glömma av det, trots ett positivt år bakom sig.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-12-21 17:03:00
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln