Lagbanner
Är Kölns spelartrupp kompatibel med den fotboll Markus Anfang vill spela?

Är Kölns spelartrupp kompatibel med den fotboll Markus Anfang vill spela?

Två raka seriesegrar. Attraktiv fotboll. Född i staden. Kan man som Köln-supporter önska sig ett bättre CV hos den nyrekryterade tränaren när sejouren i 2. Bundesliga ska göras ettårig? Förmodligen inte. Det finns dock frågetecken för hur kompatibel spelartruppen är med Anfangs fotboll.

Kölns nye tränare Markus Anfang
Markus Anfang tog över som tränare för Holstein Kiel inför säsongen 2016/2017. Hans första säsong i Kiel innebar att klubben avancerade till 2. Bundesliga för första gången på 36 år. Framgångarna var dock inte slut där. 
Som många känner till stod Kiel för en fantastisk prestation i Zweite förra säsongen där man landade på en hedrande tredjeplats och playoff till 1. Bundesliga, fyra poäng efter andraplacerade FC. Nürnberg och sju poäng efter seriesegrarna Fortuna från Düsseldorf. I kvalspelet uppåt blev det sedermera förlust mot VFL Wolfsburg.
Förutom att nå playoff hade Kiel seriens bästa målskillnad med +27 samt flest gjorda mål, nämligen 71, vilket var tio mål fler än det näst mest målglada laget FC Nürnberg.
Kölnfödde Anfang presenterades som ny tränare för Effzeh den 17 april 2018, alltså innan säsongen var färdigspelad och när det fortfarande var möjligt att Kiel, och inte Köln, skulle spela i högstadivisionen 2018/2019. 

Anfangs fotbollsfilosofi
Markus Anfang vill spela ett (väldigt) passningsorienterat spel med många korta passningar inom laget, även när motståndaren pressar högt. Jämförelser gjordes förra säsongen mellan Kiels spel och det som Pep Guardiolas lag brukar stå för…
Även om han likt de flesta andra tränarna idag inte vill beskriva sin spelfilosofi enbart med sifferuppställningar (Anfang säger att laget spelar i ”ytor/rum”), har Kiels spel under fjolårssäsongen beskrivits som ett 4-1-4-1-system. Express.de skriver i en artikel ("Die Anfang-Taktik Wie Jonas Hector zum heimlichen FC-Spielmacher wird") att detta i offensiven förvandlades till ett 2-3-5-system, där ytterbackarna istället för att erbjuda bredd och slå inlägg tog position som centrala mittfältare bredvid det defensiva ankaret. I Kölns fall kan det innebära att Jonas Hector (om han spelar vänsterback) får en centralare position i offensiven och kan vara med och dirigera spelet. 

Frågetecken för spelartruppens kompatibilitet med spelsystemet
Anfang har uttryckt att han vill att Köln spelar på samma sätt som Kiel, med det spelsystem han "utvecklat under flera års tid”. Detta indikerar att Anfang anpassar laget efter spelsystemet snarare än tvärtom. Hur attraktivt det än låter med stort bollinnehav och en offensiv fotboll, som dessutom visat sig vara vägvinnande med två raka serieavancemang och flest gjorde mål som nykomlingar i Zweite, är frågan om spelarmaterialet kommer att fungera med hans 4-1-4-1.

-Yttermittfältare
I truppen finns idag tre naturliga alternativ på de två yttermittfältspositionerna - Christian Clemens, Marcel Risse och nyförvärvet Louis Schaub. Vänsterfotade Schaub har främst spelat på högerkanten i Rapid Wien. Clemens och Risse är också mer naturliga till höger. Givet att Effzeh kommer att gå för seger i nära nog alla matcher nästa säsong samt vilka de övriga spelaralternativen är så utesluter jag inte att Anfang provar Schaub i en av de centrala mittfältsrollerna. Detta skulle innebära att endast Clemens och Risse återstår, även om de unga Chris Führich och Tim Handwerker nämnts som alternativ. 

-Innermittfältare
På det offensiva innermittfältet ska då en eller två platser fyllas upp, beroende av om Schaub tar en av dem eller ej. Som centrala mittfältare kan vi räkna Milos Jojic, Salih Özcan, Niklas Hauptmann, Vincent Koziello, Marco Höger, Matthias Lehmann, Chris Führich, Nikolas Nartey. Det råder alltså ingen brist rent numerärt.
Marco Höger och Matthias Lehmann förutsätter jag främst kommer konkurrera om den defensiva mittfältsrollen. Frågan är då vem eller vilka av främst Jojic, Özcan, Hauptmann och Koziello som klarar av att vara poängspelare bakom en ensam forward i ett lag som sannolikt kommer vara spelförande och möta lag som backar hem.

-Anfallare
Truppen innehåller i nuläget fyra centrala anfallare till ett spelsystem som bara har plats för en. En lösning skulle vara att Anfang får framgång med en av Cordoba, Zoller, Terodde och Guirassy som offensiv mittfältare (centralt eller på en kant), alternativt spelar en form av 4-1-3-2 istället för 4-1-4-1. Det skulle ge plats på planen åt två anfallare och samtidigt kunna lösa något av frågetecknen ovan, avseende kapaciteten att producera poäng hos den stora drösen av centrala mittfältare och bristen på alternativ på kanterna.  

Jag sätter ett frågetecken för truppsammansättningen tills nya värvningar presenterats eller tills Markus Anfang i tävlingsmatcher visar att han kan få spelsystemet att fungera med de verktyg han har i truppen idag. 

Pierre Sunneborn2018-06-18 22:44:22

Fler artiklar om 1. FC Köln