Lagbanner
Bild-intervju: Sporchef Schmadtke om Hinrunde och Bundesliga-domarna
FC Kölns sportchef Jörg Schmadtke.

Bild-intervju: Sporchef Schmadtke om Hinrunde och Bundesliga-domarna

1. FC Kölns sportchef Jörg Schmadtke har hyllats för att ha skapat ett stabilt lagbygge sedan han kom till klubben sommaren 2013. Den tyska tidningen Bild har i veckan gjort en intervju med 51-åringen där han blickar tillbaka på den lyckade höstsäsongen (Hinrunde), där FC slutade på en niondeplats. Schmadtke får även chansen att utförligt berätta vad han tycker om Bundesligas domare.

Vilket betyg får FC Köln efter Hinrunde?
- En tvåa (tysk skala där 1 är bäst och 6 sämst). Jag tycker att vi har gjort en väldigt bra Hinrunde med tanke på våra förutsättningar. Ekonomiskt går det framåt, spelmässigt har vi blivit attraktivare, dessutom kröntes året med segern mot Dortmund. Det var en extremt emotionell match, det sena segermålet var ett perfekt avslut.

Vad var din personliga höjdpunkt under 2015?
- Att vi klarade oss kvar i Bundesliga. Det var en grundförutsättning för allt annat. Det som sticker ut från Hinrunde var våra vinster mot Schalke, Gladbach, Leverkusen och Dortmund.

Ni tog 24 poäng, men det hade också kunnat vara 30...
- Det stämmer. Vi har fått många domslut emot oss. Förutom det har vi misslyckats med att utnyttja många målchanser. Därför är man inte helt galen om man påstår att det egentligen skulle ha varit ytterligare sex poäng.

Då hade vi kunnat prata om Europa League...
- Jag förstår fans som pratar om det, och det är helt ok. Men vi som arbetar med det borde vara försiktiga med att ta upp det för diskussion hela tiden. Man måste kunna se nyktert på det. Vi har inte bara gjort bra ifrån oss och mitt jobb är att värdera huruvida vi kan behålla den höga nivån över 34 omgångar. Det är något jag fortfarande är tveksam till.

Under hösten har Schmadtke fått en del rubriker i tysk media efter att ha kritiserat domarna i Bundesliga, den mest omtalade händelsen är från höstens ligamatch mot Werder Bremen där han blev uppvisad på läktaren efter att ha kallat domaren för "Eierkopp" (svenska: ägghuvud). I Bild-intervjun fick FC Kölns sportchef chansen att berätta vad han vill förändra i domarnas arbete.

Vilket betyg ger du till domarna?
- En femma! Jag vet hur svårt deras arbete är, filmningar och trycket utifrån gör det inte lättare för domarna. Men jag har känslan av att det knappt fanns en omgång i varken Bundesliga eller 2. Bundesliga där det inte begicks några stora domarmisstag. Jag tycker att det är häpnadsväckande att det har begåtts så många misstag och jag fruktar att det finns anledningar till det.

Vilka anledningar menar du?
- Jag tror inte att vissa får fördelar, det är ingen domare som ger fördelar med avsikt. Men jag hade gärna satt mig vid ett runt bord och diskuterat tillsammans med dem.

Vad skulle du vilja diskutera?
- Till exempel att spelet bara blir snabbare och snabbare och att spelsätten har förändrats. Det är lätt att döma en match med Bayern München eller Barcelona för att då rör du dig bara på en planhalva. Men om du till exempel dömer en match där vi spelar och vi ställer om snabbt, då måste domaren helt plötsligt springa 60-80 meter i full fart för att vara i närheten av bollen, samtidigt som han springer måste han klara av att behålla en översikt över planen och ta riktiga domslut. Sådana här situationer äger rum 10-15 gånger per match.

Vad vill du säga med det här?
- Att du inte kan jämföra hur mycket du behöver springa i dagens fotboll med hur det såg ut för 15 år sedan. Genom träning är våra spelare förberedda på den fysiska belastningen och att kunna återhämta sig snabbt efter en sprint. Jag vet inte om domarna är på den nivån.

Du vill ha helt professionella domare?
- Jag tycker att vi borde träffas och diskutera detta med öppet sinne. Jag säger inte att jag har lösningen, men låt oss tänka efter, är domarrollen uppdaterad för att passa in i dagens miljardindustri? Räcker det med fyra domare? Eller måste vi inse att de inte längre klarar av att ha kontroll över hela planen i dagens höga tempo? Kanske borde vi ha ytterligare en domare på planen. Detta måste man tänka över och diskutera. Precis som vi borde diskutera proffsdomare och videodomare.

Skulle det göra allting bättre?
- Det vet jag inte, men om vi inte provar det så kommer vi aldrig få reda på det. Jag kan föreställa mig att det skulle hjälpa om domarna arbetade med fotboll dagligen, inte bara för deras egen träning, utan även för att de ska kunna förstå nya spelsystem och annan teknisk utveckling. Det skulle de kunna arbeta med istället för att arbeta på en bank måndag till fredag och sedan döma fotbollsmatcher på helgerna.
 
Bilds originaltext publicerades 22:e december. Text i kursiv stil var inte en del av Bilds originaltext. 

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-12-27 13:42:08
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln