Bochum-Köln 0-2: Skön seger i en jämn premiär

Effzeh fick med sig tre poäng från premiären i Bochum efter att ha vunnit båda halvlekarna med 1-0. Matchen var jämn och Köln får framförallt vara nöjda med att ha gått till pausvila i ledning. I andra halvlek fick Jorge Meré lämna planen efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort. Trots detta kunde de rödvita hålla undan och vinna matchen.

Det var varmt i Bochum igår lördag. Så pass varmt att värdklubben sänkte priset på vatten (dock inte på öl) och att lagen fick en vattenpaus i varje halvlek. Glädjande var att Marcel Risse kom till spel trots sjukdom tidigare i veckan. Han tog som väntat plats som vikarierande högerback i Matthias Baders och Benno Schmitz frånvaro. Laget som helhet inkluderat byten såg ut så här:
Horn – Risse, Meré, Czichos, Hector – Özcan (J. Horn, 60.) – Clemens, Schaub (Hauptmann, 70.), Drexler, Guirassy (Sobiech, 72.) – Cordoba

Matchen startade trots värmen i ett högt tempo med mycket kamp på mittfältet. Bochum skapade de flesta och de bästa målchanserna i halvleken, många gånger genom Robbie Kruse. Farligast var det i den 17:e minuten när Kruse nickade mot mål efter ett fint inlägg. Timo Horn gjorde en bra reflexräddning och lyckades tippa bollen till hörna via ribban.

I den 44:e minuten, kanske inte helt rättvist sett till chanserna, gjorde så Effzeh 0-1. Christian Clemens fick tid på sig att måtta inlägg från högerkanten och siktade på nyförvärvet Dominick Drexler. Drexler, placerad nära Bochums mål, nådde inte inlägget som istället gick i mål via Bochums mittback Maxim Leitsch. Direkt efteråt kom så Bochum i ett nytt anfall genom vänsterbacken Danilo Soares. Soares blev klumpigt fälld i straffområdet av Jorge Meré. Tacklingen resulterade enbart i starka protester från hemmalaget och dess fans, dock ingen Elfmeter.  Att döma av repriserna är det svårt att förstå hur straffen kunde utebli. Soares fick bytas ut i paus efter tacklingen.

I andra halvlek fick Köln ett antal chanser att utöka ledningen på kontring. Om det berodde på oskärpa eller oskicklighet är oklart, men laget misslyckades med att kapitalisera på chanserna.
2-0-målet skulle dock komma i den 59:e matchminuten när Köln fick en frispark till höger om straffområdet med Köln-ögon sett. Louis Schaub skruvade in bollen i straffområdet med vänsterfoten, bollen nickades undan av Bochum-försvarare, Christian Clemens tryckte till på halvvolley, skottet touchades av Jonas Hector och på målvaktsreturen kunde Rafael Czichos peta in 0-2.

I den 71:a minuten stod Jorge Meré för ytterligare en klumpig tackling, dessutom i ett läge som inte såg allt för farligt ut. Meré fick då sitt andra gula kort och fick följaktligen lämna planen. Bochum lyckades trots detta inte hota Köln-försvaret nämnvärt, men man får ändå säga att Meré på ett onödigt sätt försatte laget i ett svårt läge. Sehrou Guirassy fick lämna planen omgående och ge plats åt mittbacken Lasse Sobiech. Köln höll undan resten av matchen och bärgade tre viktiga poäng.

Sammanfattningsvis är det skönt att laget lyckades ta tre poäng med tanke på hur första halvlek såg ut och trots att man spelade med en man mindre de sista 20 minuterna. Vi hoppas på ett lyft och tydligare spelmässig dominans i hemmapremiären.

Nästa match
Måndag 13 augusti väntar hemmapremiär mot Union Berlin, avsparkstid 20:30. Union avverkade sin hemmapremiär idag mot Erzgebirge Aue (som Köln möter på hemmaplan i omgång 3) och vann med 1-0 efter ett sent mål av Toni Kroos lillebror Felix. I laget spelar både Simon Hedlund (tidigare Elfsborg) och nyförvärvet inför årets säsong från Kaiserslautern, Sebastian Andersson (tidigare Kalmar, Djurgården och Norrköping).