Lagbanner
Dominique Heintz - En av Bundesligas positiva överraskningar
Köln-supportrarna är nöjda med Dominique Heintz säsongsinledning.

Dominique Heintz - En av Bundesligas positiva överraskningar

Köln-mittbacken Dominique Heintz har inlett säsongen strålande. Nyförvärvet från Kaiserslautern har genom ett bra närkampsspel och en säker passningsfot bevisat att han håller för spel i Bundesliga. Frågan som nu börjar ställas är hur länge FC Köln får behålla 22-åringen.

När mittbacksgeneralen Kevin Wimmer lämnade FC Köln för spel i Premier League i somras var det många som undrade hur det skulle gå med klubbens starka defensiv. Som åtgärd beslutade sportchef Jörg Schmadtke att plocka in två unga mittbackar, Dominique Heintz och Frederik Sörensen, som skulle göra upp om en plats bredvid Dominic Maroh i mittförsvaret.
 
28-årige Maroh inledde säsongen skadad, vilket inte var någon optimal lösning och Schmadtke hade tankar på att värva in en mer rutinerad mittback som kortsiktig ersättare. Den planen kunde han inte göra till verklighet och istället har Sörensen och Heintz fått stort förtroende under den första delen av säsongen.
 
22-årige Heintz är den som har utmärkt sig mest inledningsvis och han har fått stort beröm från flera håll och många ser honom som ett av Bundesligas bästa spelarköp från i somras. Den tidigare Kaiserslautern-spelaren har klarat av nivåhöjningen från 2. Bundesliga till Bundesliga på ett imponerande sätt och gjort det snabbare än förväntat. Han har visat sig vara tillräckligt bra både fysiskt och tekniskt för att spela på den högsta nivån i det tyska seriesystemet.
 
Sakta men säkert har Maroh matchats in i startelvan och i det viktiga derbyt mot Bayer Leverkusen förra helgen var det han och Heintz som bildade mittbackspar i Köln. Duon fick bra betyg av tyska medier, där framförallt tvåmålskytten Maroh fick många positiva rubriker. Sportchefen Schmadtke ville även framhålla Heintz prestation.
- Alla pratade om Dominic Maroh på grund av att han gjorde två mål och det gjorde att Dominique Heintz starka prestation hamnade i skymundan. Han var passningssäker och stark i närkamperna.
 
Vänsterfotade Heintz har varit en av säsongens stora positiva överraskningarna i Bundesliga så här långt och vem vet vad som väntar för den unge mittbacken i framtiden? Klart är i alla fall att han i somras skrev på ett kontrakt med FC Köln som sträcker sig till och med 2019, men frågan är om han stannar så länge. På fredagen kom tidningen Express med uppgifter som inte klingar särskilt gott i Kölnfansens öron. Tidningen gick ut med uppgifterna om att det finns en utköpsklausul som ligger på ett sjusiffrigt belopp i spelarens kontrakt, alltså mindre än tio miljoner euro.
 
I somras lämnade den stora supporterfavoriten Anthony Ujah FC Köln för Werder Bremen. Klubben från norra Tyskland utnyttjade just en utköpsklausul i den affären och då kunde inte Köln säga emot. Nu befaras att en liknande situation kan uppstå kring Heintz eller målvakten Timo Horn som även han har en sådan klausul inskriven i sitt avtal med klubben.
 
Heintz själv betonar i nuläget att han befinner sig på helt rätt plats och inte har några tankar på att flytta, trots klausulen.
- Jag tycker att jag har en jättestor chans att fortsätta utvecklas här i Köln. Just nu fungerar det perfekt. Jag trivs väldigt bra och tänker inte alls på att flytta nästa sommar. Jag tycker att man ska etablera sig i Bundesliga under ett, två eller tre år och hålla en jämn prestationsnivå innan man kan tänka på att hitta nya alternativ, säger Heintz i en intervju med Geissblog.
 
Om det bara är tomma ord eller om Dominique Heintz faktiskt har planer på att bli någorlunda långvarig i domstaden får framtiden utvisa. Fakta är i alla fall att den 22-årige mittbacken har inlett sin första säsong i Bundesliga på ett imponerande sätt och att han blir kvar i Köln ett tag till framöver. Frågan är bara hur länge.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-11-13 17:36:24
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln