Lagbanner
Endast Schalke talar för Köln på onsdag?
Kan hemmafansen bära fram Köln till en skrällseger mot Schalke?

Endast Schalke talar för Köln på onsdag?

På onsdag väntar finbesök på RheinEnergie Stadion då Schalke kommer på besök i DFB-Pokals andra runda. Det frågetecken som i september rätade ut sig till ett utropstecken, har på de tre senaste matcherna krökt sig igen. Därför är det kanske endast Schalkes svaga inledning på säsongen som talar för Köln?

Sedan den senaste uppdateringen på Köln-sidan har laget hunnit med att förlora hemma mot Duisburg, försmädligt tappa två poäng i slutet borta mot Holstein Kiel samt att igår stå för en plattmatch hemma mot Heidenheim. Två poäng på tre matcher varav två har spelats på hemmaplan är så klart långt ifrån godkänt. Det mest oroväckande är att spelet börjat se ordentligt trubbigt ut igen.

Gårdagens match mot Heidenheim var ett bra exempel på den svaga varianten av Köln den här säsongen. Målchanser skapas inte i tillräcklig mängd eller kvalitet, passningsspelet är stundtals smånätt, slarvigt och ineffektivt, och som amatör kan man få känslan av att de fyra offensiva mittfältarna som det är tänkt ska spela med fantasi, platsbyten och kreativitet snarare ser vilsna och osynkade ut. När spelet istället har fungerat spelar laget med fantasi, hotar motståndaren med kontringar, genomskärare, inlägg och har ett stort och vägvinnande bollinnehav. Problemet med stort P är att man inte har en aning om vilket Köln man får när en ny match startar. Prestationerna är väldigt ojämna. Givet detta kan vi å ena sidan hoppas att den sistnämnda varianten är den vi får se på onsdag, för då finns det sannolikt skrällchans mot ett än så länge svagt Schalke 04.

Vad som kan komma att bli annorlunda till den här matchen gentemot matcherna i seriespelet är att Köln kan låta Schalke vara bollförande. Å ena sidan ger varken tränare Markus Anfangs retorik eller matcherna hittills indikationer på att han skulle förespråka någon omfattande anpassning beroende på motstånd, han vill spela sin fotboll oavsett. Å andra sidan skulle de senaste matcherna trubbiga offensiv och allmänt svaga spel kunna göra att Köln väljer att exempelvis spela ett 4-2-3-1 istället för 4-1-4-1 med två sittande mittfältare (Marco Höger och Jonas Hector skulle onekligen utgöra ett bra lås) och låta Schalke föra matchen. Drexler, Schaub och en tredje spelare skulle kanske fira lika stora triumfer när ytorna blir större än vad fyra spelare lyckas åstadkomma mot 2. Bundesliga-motstånd i dagsläget.

Schalke då. Laget har i nuläget samlat ihop sju poäng på nio matcher och ligger på plats 15 i ligan, naturligtvis en klar missräkning med tanke på att man kvalificerade sig för Champions League förra säsongen. I Champions League har det gått relativt bra poängmässigt. Laget har fem poäng på tre matcher efter seger borta mot Lokomotiv Moskva, 1-1 mot Porto (h) och 0-0 mot Galatasaray (b). Laget ligger i och med det tvåa i gruppen och har goda chanser till avancemang. Av medierapporterna att döma växlar man spelare och uppställning i ganska hög grad. En indikation, utöver den dåliga poängskörden, på att man ännu inte hittat rätt i år.

Sammanfattningsvis kan man beskriva onsdagens match som en match mellan två lag som båda hade önskat mer av säsongen så här långt - i Kölns fall som serieledare i andraligan, i Schalkes fall som grupptvåa i Champions League. Båda lagen letar efter bättre form och ett spelsätt som ska hålla hela vägen fram till sommaren 2019.

Vi håller tummarna för att serieledarna med hjälp av hemmaplan kan skrälla och så sakteliga börja komma på rätt köl igen.  

Pierre Sunneborn2018-10-28 21:33:48

Fler artiklar om 1. FC Köln