Lagbanner
Inför: 1. FC Köln - FC Ingolstadt 04

Inför: 1. FC Köln - FC Ingolstadt 04

Matcherna duggar tätt i Bundesliga. Efter 0-2-förlusten mot Hertha i tisdags väntar en ny match för FC Köln på fredagskvällen. Matchen spelas hemma på Müngersdorfer Stadion och det är bortastarka nykomlingen FC Ingolstadt som står för motståndet. I samband med matchen väljer FC Köln även att ta stark ställning för flyktingarna som har anlänt till staden den senaste tiden.

Säsongen har börjat bra för FC Köln och laget från domstaden har redan plockat tio poäng på de inledande sex omgångarna. I tisdags blev det dock förlust mot Hertha BSC efter en mindre bra defensiv insats och vi får se hur laget reagerar på den förlusten redan på fredagskvällen.
 
Matchen mot Ingolstadt blir den tredje på sju dagar för FC Köln. En hemmamatch mot en nykomling ska bara vara tre nya poäng in för Köln, det är förväntningarna från fansen. Detta är något som ledarna och spelarna i klubben är mycket medvetna om.
- Förväntningarna har höjts. 45 000 Köln-supportrar på stadion förväntar sig en seger och tänker inte på hur svårt det är mot Ingolstadt, säger huvudtränare Peter Stöger inför mötet.
 
För Stöger blir det en speciell match. På Ingolstadts bänk sitter forne lagkamraten Ralph Hasenhüttl. Tillsammans representerade de Austria Wien  under slutet av 80- och början av 90-talet och vann ligan och cupen vid tre tillfällen. Nu har de österrikiska tränarna fört varsitt lag från 2. Bundesliga till Bundesliga. Stöger och Hasenhüttl mötte varandra redan säsongen 2013-14, då bägge lagen spelade i 2. Bundesliga, då vann Ingolstadt en av matcherna och den andra slutade oavgjort. Hasenhüttl har även ett förflutet som spelare i FC Köln, han representerade klubben mellan 1998 och 2000.
 
Som nykomlingar har Ingolstadt inlett lite oväntat. På hemmaplan har det blivit två förluster och en oavgjord, medan på bortaplan har de vunnit samtliga tre matcher. Det är alltså ett bortastarkt lag, till och med hela Bundesligas bästa bortalag efter sex omgångar, som kommer till Müngersdorfer Stadion på fredagen. En tuff uppgift väntar därmed för FC Köln som i matchen kommer att tvingas klara sig utan den centrale mittfältaren Kevin Vogt som saknas på grund av hjärnskakning och en bruten näsa, som han ådrog sig i matchen mot Hertha. Det spekuleras en del kring att Stöger kan göra om sitt mittbackspar och plocka in Dominic Maroh istället för Frederik Sörensen. Dansken och Dominique Heintz har inte alls varit lyckade i säsongsinledningen och det skulle förmodligen kännas betydligt tryggare med den stabilare Maroh tillbaka i startelvan efter en lång frånvaro på grund av skada.
 
I samband med den här matchen väljer FC Köln att ta stark ställning för att hjälpa människorna som har anlänt till staden den senaste tiden. Föreningen bjuder in 1 000 flyktingar till matchen, där de förutom matchbiljett även får varsin halsduk och de bjuds på mat och dryck. Några av barnen som har tvingats fly kommer att få gå in tillsammans med spelarna inför matchen, på barnens tröjor kommer det stå "Välkommen" på flera olika språk. FC Kölns tröjsponsor, REWE, har även gått med på att inte ha med deras logga på spelarnas matchtröjor, istället kommer ordet "Toleranz" vara tryckt på matchtröjan denna kväll. "Flyktingar är alltid välkomna i Köln och hos FC Köln", skriver föreningen på deras officiella hemsida.
- Tolerans och integration genom sport och att ta hand om människor som behöver hjälp tillhör de viktigaste värdena för FC, säger FC Kölns ordförande Alexander Wehrle till klubbens hemsida inför matchen.
 
Troliga startelvor (enligt kicker)
1. FC Köln: Horn - Olkowski, Sörensen, Heintz, Hector - Risse, Lehmann, Gerhardt, Bittencourt - Osako, Modeste.
FC Ingolstadt 04: Özcan - Levels, Matip, Bregerie, Suttner - Groß, Roger, Morales - Lex, Hinterseer, Leckie.
Matchen spelas på fredag med avspark klockan 20:30.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-09-25 15:01:34
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln