Lagbanner
Inför: Bayer Leverkusen - 1. FC Köln

Inför: Bayer Leverkusen - 1. FC Köln

På lördagseftermiddagen spelas det 57:e Rhenderbyt mellan Bayer Leverkusen och 1. FC Köln. Inför matchen skiljer det endast två poäng mellan lagen i tabellen.

Det är stor derbyhelg i Tyskland. Bayern München ställs mot Stuttgart i sydderbyt, Dortmund tar emot Schalke i Ruhrderbyt och på BayArena i Leverkusen möts Bayer och FC Köln i det heta Rhenderbyt. I Leverkusen spelas matchen mellan två lag som poängmässigt har inlett säsongen på liknande sätt, men där ena laget har presterat över förväntan och det andra har presterat sämre än förväntat.
 
Efter den mycket fina starten på säsongen har FC Kölns form visserligen dippat på slutet och laget har inte gjort mål på fyra raka matcher, men stämningen i och runt klubben är till stor del fortfarande fylld av optimism och inför den tolfte omgången ligger laget på nionde plats i tabellen. Leverkusen har endast plockat två poäng fler än Köln och ligger på sjunde plats, vilket är långtifrån vad som förväntas av dem. Laget har endast två vinster på de åtta senaste matcherna. Historiskt har Leverkusen ett övertag på Köln. 21 gånger har segern gått till Bayer, 13 gånger har Köln vunnit och 22 av mötena har slutat oavgjort.
 
För Kölns del lär varken Yannick Gerhardt, Simon Zoller eller Pawel Olkowski finnas med på grund av skador. Leverkusen kan tvingas klara sig utan en av sina bästa offensiva krafter i Karim Bellarabi, som skadade sig i veckans Champions League-möte med Roma (förlust 2-3). Hemmalaget kommer definitivt inte kunna ställa upp med Tin Jedvaj, Charles Aranguiz eller Lars Bender. Bara timmar innan avspark kom även uppgifter om att Christoph Kramer missar matchen på grund av sjukdom.
 
Vid stora matcher är det faktiskt inte ovanligt att det är bortalagets supportrar som hörs mest på BayArena. Stadion rymmer 30 000 åskådare och 3 000 av biljetterna går till bortasupportrarna. Till den här matchen förväntas dock uppemot 6 500 FC Köln-supportrar finnas på plats på BayArena för att stämningsmässigt försöka skapa en hemmamatch av en bortamatch. Rivaliteten mellan klubbarna är mycket stor, men matchen klassas inte som någon högriskmatch. Klubbarna har dock betonat risken för vad som eventuellt kan hända och bett om extra säkerhet runt matchen. Och som vanligt vid den här typen av matcher har Kölns maskot, geten Hennes VIII som bor på Kölns zoo, fått bevakning 24 timmar om dygnet.
 
Det är Bayer Leverkusen som går in till den här matchen som favorit. Kölns senaste seger på BayArena kom hösten 2011 då FC vann med hela 4-1, stor derbyhjälte den gången var Lukas Podolski som gjorde två av målen och spelade fram till ett tredje. Om Köln-supportrarna får jubla åt en ny seger i rivalernas borg på lördagseftermiddagen och därmed ta klivet förbi Leverkusen i tabellen återstår att se.
 
Troliga startelvor (enligt kicker)
Bayer Leverkusen: Leno - Donati, Tah, Papadopoulos, Wendell - Ramalho, Kampl - Bellarabi, Mehmedi - Chicharito, Kießling.
1. FC Köln: Horn - Risse, Sörensen, Maroh, Heintz, Hector - Lehmann, Vogt - Osako, Bittencourt - Modeste.
Matchen spelas på lördag med avspark klockan 15:30.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-11-07 13:14:08
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln