Lagbanner
Klart: Svenske målkungen till 1. FC Köln: "Äventyr i speciell klubb"
Sebastian Andersson jagar vidare efter nya fullträffar i 1. FC Köln.

Klart: Svenske målkungen till 1. FC Köln: "Äventyr i speciell klubb"

Efter en tids spekulationer är det nu bekräftat: Anfallaren Sebastian Andersson blir 1. FC Kölns femte spelare från Sverige genom tiderna. Den flitige målgöraren värvas från Bundesligakonkurrenten Union Berlin och har skrivit på ett treårskontrakt.

Det kryllar inte av 1. FC Köln-supportrar runt om i Sverige

Men i och med tisdagskvällens presenterade nytillskott kanske intresset för klubben stiger en aning i vårt avlånga land i alla fall?

Sebastian Andersson, 29, har skrivit på ett treårigt avtal med Köln.

– Jag kände att jag behövde en ny utmaning. Att flytta till Köln blir att ta ett steg för mig. Jag ser fram emot ett äventyr i en väldigt speciell klubb. Jag ger alltid allt och jobbar stenhårt för laget och vill bidra med att göra mål som hjälper oss att nå våra ambitioner med säsongen, säger han till föreningens webbplats.

Skåningen Sebastian Andersson, som fick sitt riktiga genombrott när han öste in mål för Djurgården och IFK Norrköping i Allsvenskan i mitten av 2010-talet, hamnade i Tyskland 2017.

Efter en lyckad säsong i Kaiserslautern, som trots det åkte ur andraligan, flyttade han till Union Berlin. Han var med och sköt upp huvudstadsklubben i Bundesliga för första gången någonsin och kom sedan att göra tolv mål på 33 matcher när Union överraskade stort och klarade kontraktet med god marginal.

Enligt uppgifter till Sportbladet betalar 1. FC Köln 60 miljoner kronor plus bonusar till Union Berlin. Tidningen skriver också att Sebastian Andersson får en årslön på omkring 26 miljoner kronor i miljonstaden i västra Tyskland.

– Jag är otroligt glad för Sebastians skull. Han har haft en kometkarriär de senaste tre–fyra åren. Jag känner väl till det här fotbollstokiga området i Tyskland från min egen karriär. Han kommer få uppleva fantastiska derbyn mot Dortmund och Mönchengladbach, säger agenten Martin Dahlin till Sportbladet.

Mer på gång

Det kommer att ställas höga förväntningar på Sebastian Andersson. Forwarden, som har Ängelholms FF som moderklubb och har gjort tre mål på nio A-landskamper för Sverige, kommer nämligena att ersätta store publikfavoriten Jhon Cordoba.

Den kraftfulle tillike målglade anfallaren har sålts till Hertha Berlin för ett belopp på uppemot 140 miljoner kronor, vilket är Kölns näst största försäljning någonsin, skriver lokala tidningen Express. Som en del av affären väntas hårdsatsande ligakonkurrentens kreative mittfältare Ondrej Duda presenteras för 1. FC Köln inom kort och få den roll som den då inlånade Kölnerkillen Mark Uth hade i våras.

Tränare Markus Gisdols talangfulla och på det hela sammantaget unga trupp ser dock fortsatt aningen tunn ut. Express rapporterar vidare att ytterligare en anfallare står på önskelistan då Simon Terodde lämnat för Hamburger SV och Anthony Modeste går skadad. Värt att notera är att Benno Schmitz, Ismail Jakobs och ofta poängproducerande Florian Kainz är andra viktiga namn som sägs bli borta en längre tid på grund av skador.

Köln besegrade sjättedivisionslaget VfL Altglienicke med 6–0 inför omkring 300 åskådare på RheinEnergieStadion i DFB-Pokal i lördags. På lördag inleds Bundesliga-säsongen anno 2020–2021 på samma plats mot Hoffenheim. Då väntas strax över 9 000 rödvita fans få närvara då regeringen i Tyskland nyligen kommit med beskedet att arenorna nu får fyllas till ungefär 20 procent av den totala kapaciteten.

Sebastian Andersson får tröja nummer 9, som tidigare burits av ikoner som Hannes Löhr, Dieter Müller, Bernd Cullmann och Toni Polster, och blir den femte svenske spelaren att representera 1. FC Kölns A-lag genom tiderna. Han gör Benny Wendt, Roger Magnusson, Christer Fürsth och Mikael Ishak sällskap i historieböckerna. Den sistnämnde anfallaren spelade i die Geissböcke 2012–2013, men kom endast att noteras för 18 mållösa seriematcher.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-09-15 22:49:13
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln