Lagbanner
Köln straffas av DFB
Tre matcher utan hemmaklack väntar för FC.

Köln straffas av DFB

1. FC Köln har tagit emot straffet för skandalscenerna i Mönchengladbach i februari. Det blir böter, tre matcher utan hemmaklack och hårdare säkerhetskontroller vid bortamatcher resten av säsongen.

Det var i slutskedet av derbyt mot Borussia Mönchengladbach i februari som några från FC Köln-klacken stormade planen. Ett hårt slag mot FC som länge har arbetat för att skapa en bra stämning kring matcherna och föra en dialog med olika supportergrupper. Det som hände i Mönchengladbach var inte heller första gången som FC Kölns supportrar får negativ publicitet och det tyska fotbollsförbundet, DFB, har granskat FC Köln extra noggrant.
 
På torsdagen kom straffet från DFB, som även har tagit hänsyn till det som hände i Duisburg i höstas, och FC Köln tvingas böta 200 000 euro och de två innersta sektionerna av hemmaklacken (S3 och S4) kommer att stå tom i tre hemmamatcher (Hoffenheim, Leverkusen och Schalke). Det var en match mer än vad som har diskuterats tidigare och det är en tydlig markering från förbundets sida.
 
Säsongen ut blir det dessutom hårdare tag kring försäljning av biljetter till bortamatcherna. Alla biljetter till bortamatcherna kommer att vara personliga och det kommer att ske kontroll av ID-kort. Dessutom kommer FC Kölns och Borussia Mönchengladbachs ledningar att träffas för möten för att hitta ett sätt som minskar risken för att liknande situationer inträffar igen.
 
FC Köln meddelar via den officiella hemsidan att de har accepterat straffet. Alla är dock inte lika förstående. Politikern Wolfgang Bosbach, som representerar partiet CDU, tycker att straffet är alldeles för hårt och felriktat.
- Här blir en förening, som har gjort allt för att förhindra situationer som den i Mönchengladbach, bestraffad. Även laget, som är helt oskyldigt, blir bestraffat genom att delar av arenan stängs av så att laget inte kan få lika högljudd stöttning av publiken, säger Bosbach.
- Passionerade supportrar på den södra läktaren som inte har gjort något fel blir också bestraffade. Allt detta för huliganer, som själva kallar sig supportrar, men som egentligen inte alls är FC Köln-supportrar, avslutar Bosbach.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-03-12 23:35:00
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln