Lagbanner
Krönika: Andersson till Köln – en alibi-övergång?

Krönika: Andersson till Köln – en alibi-övergång?

Från Union Berlin till FC Köln. Sebastian Anderssons flytt till de västra delarna av Tyskland kan på sätt och vis beskrivas som en alibi-transfer, på sätt och vis inte.

Efter sin fina debutsäsong i Bundesliga var det många som undrade var Sebastian Andersson skulle spela sin fotboll kommande säsong. Eller var det egentligen så många? 29-åringen från Ängelholm har ofta beskrivits som en av de mest anonyma landslagsspelarna vi har. Det noterades att han blev traditionsrika Union Berlins första målskytt i Bundesliga genom tiderna, det påtalades att han under fjolåret gjorde lika många mål som 80-miljoner-euro-mannen Kai Havertz och inte minst har det poängterats att han har exceptionella siffror vad gäller dueller i luftrummet. Det har noterats, påtalats och poängterats. Sedan har diskussionen om vilka spelare som gör upp om startplatserna i landslaget fått handla om andra. Sebastian Anderssons prestationer verkar tyvärr inte fastna.
 
Kommer det ändras när han byter Union Berlin mot FC Köln? Nej, mest troligt inte. Precis som för de flesta tyska klubbar har domstadens stolthet inte någon vidare attraktionskraft i Sverige och flytten kan väl ses som ett karriärsteg i sidled snarare än något annat? I tysk kontext är det förstås inte så. Andersson har skrivit på ett treårigt avtal med en av de mest engagerande klubbarna i Bundesliga, med över 110 000 officiella medlemmar som lever för sin förening. Ni minns eventuellt de virala scenerna när 20 000 FC-supportrar tog över Londons gator i samband med ett sällsynt gästspel i Europa-spelet för ett par år sedan. Union Berlin är en speciell klubb och slutade ovanför Köln i tabellen senast, men FC får ändå sägas vara på en annan nivå.
 
En flytt till Schalke, som det spekulerats om, hade väckt något mer uppmärksamhet på hemmaplan. Det råder dock en hel del oklarheter kring de kungsblå efter förra säsongens tolfteplats och det ser inte direkt ut att vara en Champions League-klubb i dagsläget.
 
Nu är det alltså istället i närliggande Köln som Sebastian Andersson ska spela sin fotboll den närmaste tiden och med tanke på den parallella försäljningen av Jhon Córdoba till Hertha BSC, öppnas direkt en lucka för ”Seb” i startelvan. I och med hans tydliga egenskaper som rollspelare, råder det heller ingen tvekan om att Köln är medvetna om hans styrkor och att de kommer utnyttjas. Lättscoutat, på så sätt. Av den anledningen är det rimligt att förvänta sig mer av samma vara från Andersson. Strax över tio mål, mängder av vunna luftdueller och gediget jobb. Hans prestationer kommer fortsätta att noteras, påtalas och poängteras, men de djuplodande diskussionerna kommer förmodligen ändå utebli. Ur det perspektivet är det tyvärr en alibi-transfer Sebastian Andersson står för, trots att han tagit ett steg upp rent karriärmässigt.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2020-09-16 07:00:00
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln