Lagbanner
Lång svit bruten: Maskoten portas från hemmaarenan
Populära maskoten Hennes får, precis som klubbens supportrar, stå över resterande del av 1. FC Kölns hemmatcher den här säsongen.

Lång svit bruten: Maskoten portas från hemmaarenan

Inte bara människor går miste om att se sina favoritlag på plats i coronakristider. Även 1. FC Kölns kultmaskot vägras att göra entré. För första gången sedan 2008 kommer klubben inte att ha lyckobringande geten Hennes på plats på RheinEnergieStadion.

På lördagen sparkades Bundesliga igång på nytt efter ett över två månaders långt avbrott på grund av pandemin som coronaviruset skapat.

En av många riktlinjer som satts för att fotboll ska vara möjligt att spela i rådande tider är att matcherna avgörs inför tomma läktare.

Det är dock inte endast människoindivider som inte får stötta sina lag på plats under slutspurten av säsongen.

DFL (Deutsche Fussball Liga) har tagit fram ett hygienkoncept som även innefattar att maskotar inte är berättigade tillträde till arenan.

Därmed tvingas 1. FC Kölns lyckoamulett Hennes, en levande get som brukar spatsera längs sidlinjen i sällskap av sin skötare på hemmamatcherna, hålla sig hemma i sin trygga inhängnad på Kölner Zoo när laget startar om seriespelet mot Mainz på söndagen, skriver Kölntidningen Express. 

Det blir första gången sedan 2008 som ingen get befinner sig på RheinEnergieStadion när Köln spelar i seriesammanhang. Då missade Hennes VII, den sjunde i successionsordningen, mötena med Hoffenheim och just Mainz i andraligan på grund av problem med artros. FC lyckades trots allt vinna båda gångerna och kom sedan att ta steget upp i Bundesliga.

Annat fokus

Hennes IX kanske inte deppar alltför mycket över att gå miste om avslutningen av säsongen på RheinEnergieStadion.

Geten, den nionde i successionsordningen som inledde sitt ämbete i höstas, blev nyligen far till tvillingdöttrarna Marie och Luise och lär ha fullt upp med att fostra sina barn i närtid. Vill det sig väl kan Hennes även ladda batterierna och vara tillbaka på arenan i höst.

Djuret kom in i 1. FC Kölns bild redan 1950. Cirkusdirektören Carola Williams räckte över en get till klubben som en gåva som skulle bidra till framtida lycka. Den döptes efter dåvarande spelande tränaren Hennes Weiswiller och blev snart en uppskattad kultifigur som även fick stort utrymme på klubbemblemet tillsammans med den klassiska domkyrkan i Köln.

2014 flyttade Hennes XIII, som nu gått i pension, från Hilde Schäfers gård i västra Köln till zoo:et i Tysklands fjärde största stad och lever sida vid sida med sin efterträdare Hennes IX. 

Bra utgångsläge

För 1. FC Köln väntar nu två hemmamatcher på en vecka. Kontraktsjagande Mainz och ärkerivalen Fortuna Düsseldorf står på menyn på RheinEnergieStadion. Avspark i mötet med Mainz sker klockan 15.30 i morgon, söndag.

Nykomlingen 1. FC Köln ligger på tionde plats och står på 32 poäng efter 25 omgångar. En utomordentligt imponerande vårsäsong före coronaavbrottet har satt laget i en fin position med färre poäng till en placering som innebär kval till Europa League än nedflyttning till Zweite Bundesliga.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-05-16 20:21:00
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln