Lagbanner
Silly Season sommaren 2015: Bittencourt till Köln
Leo Bittencourt är klar för FC Köln.

Silly Season sommaren 2015: Bittencourt till Köln

Efter att ha klarat kontraktet med hyfsad marginal siktar nu Köln på att etablera sig i Bundesliga på allvar. Här följer ni vad klubben har gjort på transfermarknaden under sommaren.

KLARA IN
Leonardo Bittencourt, mittfältare, Hannover 96
Tysk press har beskrivit det som en "Transfer-Hammer". En oväntad värvning med tyngd i, helt enkelt. Leonardo Bittencourt kommer närmast från Hannover 96 och övergångssumman sägs ligga på 2-2,5 miljoner euro. Vilket är lägre än vad han förväntades gå för. Bittencourt gjorde 15 matcher från start och elva inhopp för Hannover förra säsongen. Han har en god kontakt med sportchef Jörg Schmadtke, som var mannen som hämtade Bittencourt till Hannover från Dortmund 2013. Kontraktet med 1. FC Köln sträcker sig till och med sommaren 2019.  

Frederik Sörensen, försvarare, Juventus
Köln har sökt efter ytterligare en mittback under en längre tid. Det har pratats om Schalkes Felipe Santana och Dynamo Moskvas Douglas, men Santana klarade inte av läkarundersökningen och Douglas var helt enkelt för dyr. Då föll valet på danske mittbacken Frederik Sörensen från Juventus som kommer till FC för två miljoner euro. Förra säsongen var han utlånad från "Juve" till Hellas Verona, men fick inte särskilt mycket speltid där. Känns på förhand som en spännande värvning, men också ganska osäker. Kontraktet sträcker sig till och med sommaren 2019.

Milos Jojic, mittfältare, Borussia Dortmund
Redan i vintras var FC Köln på väg att värva/låna Milos Jojic från Dortmund. Den gången blev det inget, men nu har den 23-årige serben skrivit på ett kontrakt med domstadens stolthet. Tiden i BVB blev inte särskilt lyckad, men i FC är tanken att han ska få en fast plats i startelvan. Övergångssumman uppges ligga på två miljoner euro och kontraktet gäller till och med sommaren 2019.

Philipp Hosiner, anfallare, Rennes (lån)
Den österrikiske anfallaren Philipp Hosiner har funnits med i tankarna hos Kölns sportsliga ledning en längre tid och han var nära att skriva på ett kontrakt med FC redan i vintras. Det enda som återstod innan affären var klar, var läkarundersökningen, men väl där hittade Kölns läkare en tumör i njuren hos Hosiner. Han behandlades och nu mår han bra igen. Köln har stöttat honom under våren och var fortsatt intresserade av att se honom spela i FC och nu har Hosiner skrivit på ett lånekontrakt som sträcker sig säsongen ut. 

Anthony Modeste, anfallare, Hoffenheim
En Anthony in och en annan Anthony in, Modeste är köpt som Ujahs ersättare. Precis som med Philipp Hosiner så har FC Köln följt Modeste under en lång tid och är säkra på att han är rätt för laget. Själv säger fransmannen att han siktar på att göra 10-15 mål under säsongen. Övergångssumman uppges ligga på 4,5 miljoner euro. Kontraktet med Köln gäller till och med sommaren 2019.

Dominique Heintz, försvarare, Kaiserslautern
Köln har fått in en stor talang i och med värvningen av Dominique Heintz. Han fick mycket speltid i U21-EM under sommaren, där Tyskland förvisso inte imponerade. Förra säsongen spelade han för FC Kaiserslautern och var ordinarie där under stora delar av säsongen. Har relativt höga förväntningar på sig. Övergångssumman uppges ligga på 2 miljoner euro. Kontraktet med Köln gäller till och med sommaren 2019.

Maurice Exslager, ytter, Darmstadt (återvänder efter lån)
Maurice Exslager återvänder till Köln efter lånet hos Darmstadt. Han fick inte mycket speltid i 2. Bundesliga förra säsongen och ingår inte i planerna hos FC Köln kommande säsong.

Simon Zoller, anfallare, Kaiserslautern (återvänder efter lån)
Lånades tillbaka till Kaiserslautern efter blott ett halvår i domstaden. Nu är Simon Zoller tillbaka i Köln och ska bevisa vad han går för. Konkurrensen är dock tuffare den här säsongen.

Bruno Nascimento, försvarare, Estoril (återvänder efter lån)
Precis som Maurice Exslager så ingår inte Bruno Nascimento i FC Kölns planer för säsongen 2015-16. Klubben försöker hitta en lösning som passar både spelaren och Köln.

KLARA UT
Kevin Wimmer, försvarare, Tottenham
Kevin Wimmer säljs till Tottenham efter att ha gjort en stark förstasäsong i Bundesliga. Inte förvånande att Köln släpper honom när de får sju miljoner euro.

Anthony Ujah, anfallare, Werder Bremen
Det var nog ingen som hade förväntat sig att Anthony Ujah skulle lämna FC Köln. Fansen älskade honom och han verkade älska dem. Tungt för FC att tappa honom - dessutom till en direkt konkurrent. Bremen utnyttjade en utköpsklausul på 4,5 miljoner euro som stod inskriven i Ujahs kontrakt och då kunde Köln inte göra något åt saken.

Patrick Helmes, anfallare, slutar
Det är tråkigt att Patrick Helmes tvingas avsluta spelarkarriären redan vid 31 år på grund av skador. Han skadade sig förra försäsongen och lyckades aldrig komma tillbaka trots att det emellanåt verkade hoppfullt. Helmes stannar dock kvar i föreningen som assisterande tränare för klubbens U21-lag.

Daniel Halfar, mittfältare, Kaiserslautern
Daniel Halfar fick inte mycket speltid i slutet av förra säsongen och nu återvänder han till den klubb han representerade som ungdomsspelare. Övergångssumman uppges ligga på 500 000 euro.

André Wallenborn, försvarare, ny klubb ej klar
André Wallenborn lämnar FC Köln men har inte hittat någon ny klubb ännu.

Maximilian Thiel, ytter, Union Berlin
Maximilian Thiel var utlånad till Union Berlin förra säsongen och nu har huvudstadsklubben köpt loss honom.

Adam Matuschyk, mittfältare, Eintracht Braunschweig
Adam Matuschyk var ytterligare en spelare som hade svårt att ta en plats i FC Kölns startelva förra säsongen och det blev inte många inhopp heller. Nu hoppas han få chansen hos Eintracht Braunschweig, dit han går utan övergångssumma.

Deyverson, anfallare, Belenenses (återvänder efter lån)
Deyverson var en nödlösning när han lånades in på transfer deadline day i januari. Det var få som trodde att han skulle stanna i Köln över sommaren. Brasilianaren gjorde två mål under sin tid i klubben.

?Thomas Bröker, anfallare, MSV Duisburg
Thomas Bröker har knappt fåt någon speltid de två senaste säsongerna och det var egentligen aldrig aktuellt att han skulle stanna till säsongen 2015-16. Nu får 30-åringen chansen i MSV Duisburg.

Erik Malmqvist@Malmqvist_E2015-07-15 14:20:00
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln