Lagbanner
”Väldigt blandade känslor” – så är läget i Köln inför omstarten

”Väldigt blandade känslor” – så är läget i Köln inför omstarten

Erik Malmqvist är inte helt övertygad om att det är en god idé att starta upp säsongen samtidigt som han hoppas och tror att Köln ska fortsätta högprestera.

Under gårdagen spelades majoriteten av helgens matcher och överlag fungerade det hyfsat väl sett till de hårda restriktioner politikerna och det tyska ligaförbundet infört för att kunna avsluta den nuvarande säsongen.
 
I dag fortsätter omgång 26 och först ut blir mötet mellan Köln och Mainz 05. Därför har undertecknad snackat med Erik Malmqvist, som är en trogen supporter till klubben och som emellanåt skriver här på sajten. Erik ger sin syn på lagets chanser i dagens batalj samt vad han anser om att ligaspelet har dragit igång. 
 
Bundesliga är tillbaka, vad är din åsikt om det?
- Det är väldigt blandade känslor faktiskt. Spontant jättekul att fotbollen är tillbaka och att det är just den tyska fotbollen som tar klivet. Samtidigt vet jag inte om det är rätt ur ett samhällsmässigt perspektiv eller om det är hållbart i längden. Dessutom, att publiken inte är på plats kommer säkert få stor, negativ effekt på helhetsupplevelsen. Hoppas att det inte kommer kännas som avslagna träningsmatcher.
 
Hur är statusen i Köln inför omstarten?
- Spelarna i truppen har själva vittnat om att formen inte är den bästa på grund av uppehållet. De har så klart inte kunnat träna som vanligt under den här perioden och dessutom släpptes precis Ismail Jakobs och Niklas Hauptmann ut från 14 dagars karantän på grund av positiva corona-tester. Den förstnämnde förväntas ändå ingå i matchtruppen.
 
Match mot Mainz 05 väntar härnäst, hur går tankarna inför mötet?
- Det är en helt ny situation som spelarna ställs inför så det är svårt att veta vilka krav man ska ställa. Mainz på hemmaplan ska i vanliga fall vara tre poäng in på kontot, speciellt med tanke på den formen Köln var i innan corona slog till. Jag hoppas att spelarna klarar av att hantera det som en vanlig ligamatch rent intensitets- och inställningsmässigt, då finns goda chanser till tre poäng för FC. Största hotet mot det är väl Robin Quaison.
 
Vad tror du om avslutningen på säsongen för er del?
- Jag har en positiv känsla och har en stor tro på laget. Plockar Köln en vinst på söndagseftermiddagen växer distansen till kval- och nedflyttningsplatserna ytterligare och det är det viktiga rent sportsligt just nu. Att närma sig Schalke och kampen om en Europa League-plats ser jag som orealistiskt. En stabil mittenplats tack!
 
Vad har du att säga till den som aldrig tidigare följt tysk fotboll?
- Att det, enligt mig, är den mest underhållande ligan att följa. Närheten till lagen och spelarna, samt stämningen på läktarna, påminner om Allsvenskan, medan kvaliteten på spelet påminner om Premier League. Publiken får vi förstås klara oss utan just nu, men om du faller för en klubb i den här situationen så kommer det bara att bli bättre när det är tillbaka på riktigt. Med andra ord är det en riktig topp-investering att börja följa den tyska fotbollen.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-17 10:00:00
Author

Fler artiklar om 1. FC Köln