Krönika: Tjuren Abraham måste straffas
Frankfurts David Abraham såg rött.

Krönika: Tjuren Abraham måste straffas

Skandalscener utbröt i slutsekunderna av matchen mellan Freiburg och Frankfurt. Nu kan inget annat än ett långt straff vänta David Abraham.

SC Freiburgs sensationella säsong fortsätter. På söndagskvällen besegrades Eintracht Frankfurt efter att Nils Petersen rullade in matchens enda mål i den 77:e minuten. Att Freiburg lyckades vinna berodde mycket på att Gelson Fernandes tilldelades sitt andra gula kort precis innan halvtidsvilan – men det var ett annat rött kort som skulle bli den stora snackisen.
 
När klockan stod på 94:30 rullar bollen ut mot Freiburgs avbytarbänk samtidigt som Frankfurt-försvararen David Abraham rusar mot sidlinjen för att snabbt sätta igång spelet igen. I sin iver att hämta bollen sätter Abraham in en tackling mot Freiburg-tränaren Christian Streich, som faller till marken. I det efterföljande tumultet jagas Abraham av spelare och ledare från Freiburg, där Vincenzo Grifo tar ett grepp om Abrahams käke. Efter att allt lugnat sig tilldelas både Abraham och Grifo ett rött kort, medan Freiburgs assisterande tränare Florian Bruns får ett gult kort.
 
Efter matchen bad Abraham om ursäkt till Streich, och även med Grifo ska Abraham ha rett ut situationen. På presskonferensen efteråt ville Streich tona ner händelsen med att Abraham är en väldigt emotionell spelare.
 
Mycket finns det att säga om situationen. Uppträdandet från Grifo och de andra på avbytarbänken är givetvis inte optimalt, men ändock förståeligt. Mindre förståeligt är hur domare Felix Brych agerade innan Abraham började leka tjur och såg rött. Abraham hade flera gånger tidigare visat stor frustration över att Frankfurt höll på att förlora matchen, och var värd minst ett gult kort efter ett antal regelvidriga ageranden. Men Brych la inget stort fokus på att försöka lugna den hetlevrade argentinaren. Dessutom lyckades Brych märkligt nog hitta extrasekunder att lägga till på tilläggstiden, vilket skapade en irriterad stämning på arenan.
 
Att Streich gjorde något fel – vilket en del hävdar – kan jag däremot inte hålla med om. Streich tar småsteg där han står, men obstruerar inte Abraham på något sätt. I mina ögon var det ingen provokation från Streichs sida. Abraham var fullt medveten om vad han gjorde, vilket Abraham själv bekräftar med sin ursäkt.
 
Även om Streich vill tona ner händelsen så tycker jag inte att DFB skall göra det. Det är illa nog att Abraham – som lagkapten! – beter sig extremt osportsligt och visar noll respekt för sina motståndare. Och det måste även tydliggöras av DFB att om en spelare tacklar en motståndares tränare oprovocerat så får man betala ett högt pris. För Freiburgs del hade det varit en katastrof om Christian Streich hade skadat sig. Ett straff på åtminstone 5-10 matcher känns således inte orimligt för den argentinske tjuren.

Fabian Dahlström2019-11-11 17:21:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II